Interferente.ro Parinti si copii De Sarbatori 1 Martie Ziua martisorului

Sâmbătă, 28 Februarie 2015 15:37

1 Martie - Ziua martisorului

1 Martie Ziua martisoruluiCred ca toti simtim ca vine primavara. Odata cu ea celebram si femeia, de 1 si 8 martie. Fara sa vrem, an de an, odata cu sosirea Zilei de martisor - 1 Martie, strazile si magazinele sunt invadate de catre vanzatorii ambulanti care au o gama larga de produse: flori, martisoare si multe alte obiecte decorative ce pot fi oferite de catre barbati domnelor si domnisoarelor in prima zi a primaverii.

Cadoul specific al zilei de de 1 martie este martisorul. Cuvantul “martisor” provine din latina si face referire la luna martie. Legendele sunt multe si diverse, iar originea martisorului e extrem de veche. Totul a inceput pe vremea dacilor, cand parintii ofereau in dar copiilor lor o moneda pe care acestia o atasau la gat sau la mana. Moneda putea fi confectionata din aur, argint sau bronz. In functie de materialul monedei, puteai deduce categoria sociala a persoanei care o purta. Moneda se atasa unei ate impletite sau snur din canepa rosie si alba. Evident, simbolic, aceasta moneda purta noroc cei care o purta pentru tot cursul anului, existand credinta ca protejeaza de rau si de boli.

Pe de o parte, rosul indica tineretea, vigoarea si sosirea primaverii, iar pe de alta parte albul indica puritatea, inocenta si iarna care pleaca. In orice caz, traditia spune ca martisoarele aduc fericire si noroc. Puteti afla mai multe detalii citind articolul Traditii, obiceiuri si superstitii de 1 Martie Martisor.

De-a lungul timpului, modelele si obiectele au evoluat, in prezent fiind caracteristice: trifoiul cu patru foi, potcoavele, cosarul, inimioarele etc.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: