Interferente.ro Parinti si copii De Sarbatori 9 martie sarbatoarea traditionala a celor 40 de mucenici si ziua barbatului

Miercuri, 09 Martie 2011 02:18

9 martie - Sarbatoarea traditionala a celor 40 de Mucenici si

ziua barbatului

 

Semnificatii

Ziua de 9 martie este cunoscuta popular ca sarbatoarea Mucenicilor, a carei insemnatate deriva din sacrificiul celor 40 de martiri, de pe vremea Imperiului Roman. Sfintii mucenici se mai numesc si Mosi, deoarece urmeaza totdeauna la 9 zile dupa Babe. Mai exista si versiunea conform careia pe 9 martie este ziua celor 40 de pahare de vin sau altfel spus, ziua barbatului.

Se spune ca, la inceputurile crestinatatii, 40 de soldati din armata romana s-au hotarat sa treaca la religia lui Hristos. Cum aceasta nu era inca acceptata de Imperiu, ei au fost pedepsiti cu viata, fiind aruncati intr-un lac. Astfel, ei au devenit martiri si sunt cinstiti prin diferite ritualuri pe data de 9 martie.

 

 

Legenda
In secolul IV, adesea crestinii erau pedepsiti pentru credinta lor. In cetatea Sevastia era pe atunci un voievod pe nume Agricolae, mare dusman al celor care credeau in Hristos. Hotarandu-se ca toti ostasii sunt datori sa aduca jertfe zeilor, Agricolae a aflat cu manie ca 40 dintre soldatii sai sunt crestini si nu vor sa asculte aceasta porunca. In fruntea lor se aflau trei viteji, greu incercati in razboaie: Chiron, Candid si Domos. Chemandu-i la el, Agricolae le spuse: "Precum in razboaie ati luptat vitejeste pentru imparatul nostru, tot asa si acum aratati-va credinta si aduceti jertfele poruncite. Alegeti: ori va supuneti, ori veti inceta de a mai fi osteni si veti fi chinuiti!". Si ii arunca pe toti in temnita.

Dupa sapte zile, sosind si un alt general, Lisie, cei 40 de soldati au fost scosi din temnita si adusi la judecata, in fata celor doi tirani. Vazand ca nu accepta sa se inchine zeilor, ei au poruncit ca mucenicii sa fie loviti cu pietre. Insa, din voia Domnului, pietrele isi greseau tinta si se intorceau asupra celor care le aruncau. Cand insusi Agricolae, manios, a luat o piatra si a aruncat-o asupra unuia dintre sfinti, piatra s-a intors si l-a lovit in fata. A doua zi, voievodul a poruncit ca toti cei 40 de sfinti sa fie aruncati intr-un iezer (lac adanc de munte) ce se afla in apropiere. Apa acestui iezer era foarte rece, caci afara era un ger cumplit. Venind noaptea, unul dintre ei, nemaiputand rabda, a iesit din lac, dar a murit pe loc. Ostasii de pe margine, care ii pazeau, adormisera, numai strajerul temnitei nu dormea. El a fost atat de impresionat de cele petrecute si de credinta celor 40 de mucenici, incat a intrat in apa rece, strigand: "Si eu sunt un crestin!". Numele sau era Aglaie

A doua zi, de dimineata, cei doi generali au mers pe malul iezerului si s-au mirat ca oamenii din apa erau inca in viata. Maniosi, ei au poruncit ca sfintii sa fie scosi de acolo si sa fie omorati prin chinuri cumplite. Iar ei, dandu-si sufletele in mainile Domnului, se bucurau ca s-au mantuit si nu s-au lepadat de Iisus Hristos.

Pentru a nu mai ramane nimic din trupurile mucenicilor, Agricolae a poruncit ca ele sa fie arse, iar oasele sa fie aruncate intr-un rau din apropiere. Dar nimic din toate acestea nu s-a pierdut, caci dupa trei zile, episcopul Petru, din acea cetate, a mers noaptea pe malul raului impreuna cu alti crestini si au adunat de acolo toate oasele sfintilor, caci erau luminoase, astfel incat puteau fi vazute si in intuneric. Ele s-au pastrat pana in ziua de astazi, particele din moastele celor 40 de mucenici gasindu-se in multe locuri ale lumii si chiar si in tara noastra, in cateva biserici, unde credinciosii ortodocsi vin si se inchina cu evlavie.

 

 

Traditii si obiceiuri

In credinta populara in ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, zilele capricioase ale ingemanarii iernii cu primavara, lasand loc zilelor mosilor, zile calde. De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pamantului cu bate sau maiuri, rostind descantece sa iasa caldura si sa intre gerul sau jocul copiilor peste foc.

 

Sarbatoarea crestina a Sfintilor - 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste inceperea anului agricol traditional si a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii. In aceasta zi, se trece la curatenia gospodariei, se da foc gunoaielor stranse numai cu foc adus din casa, pentru a aduce caldura din casa si afara.

In unele parti ale Moldovei si ale Munteniei exista obiceiul ca oamenii si mai ales copii sa iasa in ziua celor 40 de Sfinti si sa bata cu ciomegele sau cu maiul in pamantul inghetat, intr-un ritual de slobozire a caldurii, ca sa intre gerul si sa iasa caldura, zicand: "Iesi caldura din pamant / Intra tu frig in pamant!", “Intra frig si iesi caldura, / Sa ne fie vreme buna / Pentru plug si aratura”. Imediat ce Sfintii bat cu botele in pamant nu numai ca inceteaza gerul ci si gheata incepe sa se topeasca si sa se duca pe ape.

Tot pentru a marca inceputul anului agrar se obisnuia ca barbatii sa scoata plugul in fata casei, in mod festiv. Femeia, care avea un rol central in cadrul ritualului, iesea din casa tinand o traista cu mancare intr-o mana si o carafa cu apa sfintita in cealalta. Ea inconjura plugul si caii de trei ori, stropind cu aghiasma si descantand: “Cat de curata este tamaia si agheasma, asa de curati sa fiti si voi / Si sa umblati nedespartiti la arat / Si nici cand sa nu dati peste vre-un strigoi sau moroi care sa va faca rau”.

 

In ziua mucenicilor, in credinta populara, se deschid mormintele si portile Raiului. Se spune ca pentru a capata bunavointa celor 40 de sfinti li se aduc ofrande 40 de colaci copti in cuptor, numiti simbolic mucenici, sfinti, bradosi sau boboneti, sugerand silueta umana.

In Moldova, acestia au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane si sunt copti din aluat de cozonac, apoi unsi cu miere si nuca.

In Dobrogea, se pastreaza aceeasi forma antropomorfica, dar mucenicii sunt mai mici si sunt fierti in apa cu zahar, cu scortisoara si nuca, simbolizand lacul in care au fost aruncati Sfintii Mucenici.

In Muntenia, pe langa bradosii obisnuiti, se face o Uitata pentru morti, un mucenic mai mare, dar orb, pe care copii il joaca in jurul focului si care este dedicat celor morti care pe timpul anului au fost uitati.

 

Daca pana la 8 martie a fost saptamana femeii, pe 9 martie se zice ca este ziua barbatului existand obiceiul de a bea 40 de pahare de vin in cinstea celor 40 de Sfinti Mucenici.

 

Conform traditiei populare cum va fi vremea in 9 martie, asa va fi timp de 40 de zile. Daca in ziua de Mucenici va ingheta si va fi frig este semn ca iarna va continua pana in ziua de Sfantul Gheorghe (23 Aprilie).

In Bucovina se obisnuieste ca oamenii si in special tinerii sa bata cata o matanie pentru fiecare sfant sau chiar cate 40 de matanii pentru fiecare sfant, aceasta pentru ca sa dobandeasca multi ani, sa fie sanatosi in decursul anului si mai ales pentru ca sa afle bani ascunsi in pamant.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: