Interferente.ro Descopera Natura Narcisele flori de primavara

Sâmbătă, 26 Martie 2011 21:24

Narcisele - flori de primavara

 

Narcisele ocupa un loc deosebit in admirabilul peisaj al primaverii. Acolo unde infloresc narcisele imprastie in aer o mireasma inconfundabila care ne transforma gradina sau locuinta intr-o oaza de relaxare si buna dispozitie. Acestea emana pretutindeni mireasma primaverii. Narcisele aduc bucuria si razele soarelui de primavara, deoarece o gradina unde cresc si astfel de flori devine mai luminoasa, mai deschisa, mai stralucitoare. In plus au grija sa aduca un aer vesel in orice locuinta.

 

Descriere
Narcisa, denumita popular si ghiocel galben, trompeta sau cocorita este deosebita prin florile sale placut mirositoare si forma lor. In functie de specie si varietate, narcisele cresc avand o inaltime intre 10 si 45 cm. Fiecare floare are petalele dispuse in jurul unei corole (cupa sau trompeta) care poate fi plata sau lunga si ingusta. Florile sunt de obicei albe sau galbene, uneori verzi, corolele sunt rosii, portocalii sau roz. Majoritatea narciselor au parfum puternic, dar exista si specii fara parfum. Frunzele sunt lungi si inguste, de culoare verde inchis. Datorita formei sale de trompeta, narcisa a fost considerata semnul venirii cu adevarat a primaverii.


Zona de origine

Narcisa (genul Narcissus) este originara din nordul Africii, regiunile mediteraneene si Europa Centrala si face pare din familia Amaryllidacee.

 

Inflorire
Narcisele floresc primavara in lunile martie-mai. Exista cateva specii de hibrizi care infloresc si toamna.


Cultivare
Narcisele nu sunt pretentioase la conditii de cultivare dezvoltandu-se atat in conditii de semiumbra, cat si in plin soare. E bine ca pe masura ce se inmultesc, plantele sa fie rarite, altfel florile vor fi tot mai putine. Este indicat ca operatiunea de separare si rarire a bulbilor sa se faca la 2-3 ani. Narcisele sunt plantele ideale pentru realizarea unei rocarii sau pentru delimitarea altor straturi, prin crearea unor borduri colorate si parfumate. Florile ofilite pot fi indepartate pentru a preveni formarea semintelor, dar este foarte important de retinut ca frunzele nu trebuie inlaturate pana cand nu se usuca complet.


Inmultire
Narcisele se inmultesc prin divizarea bulbilor care pot fi plantati toamna intr-un sol proaspat, fara mari pretentii, la o adancime care sa fie de 3 ori inaltimea bulbului si baza sa fie plata. Bulbii mai pot fi scosi din pamant vara si pastrati la loc racoros si plantati toamna in septembrie-octombrie. Bulbii se planteaza in grupuri preferand soarele sau penumbra. Bulbii rezista bine la iernile geroase. De asemenea, mai rar, narcisele se mai pot inmulti si prin seminte.


Specii

Exista peste 1.000 de varietati de narcise. Acestea difera in functie de marimea si forma cupei, dispunerea petalelor, numarul de petale. Printre cele mai cunoscute sunt: Narcissus pseudonarcissus, Narcissus atlanticus, Narcissus elegans, Narcissus poeticus, Narcissus Incomparabilis, Narcissus tazetta, Rembrandt, King Alfred, Texas sau Helios. O specie mai speciala este Narcissus papyraceus, numita si “narcisa de hartie”, datorita faptului ca este de un alb pur, cu flori delicate, simple si parfum puternic. O alta specie ce trebuie amintita este Ice follies care are petale alb-crem, cu cupa galbuie, care devine alba.

 

Istoric
Narcisa a fost adusa la sfarsitul secolului XVI din Orientul Mijlociu impreuna cu lalelele si zambilele. Datorita miresmei deosebite a florilor, aceasta planta si-a primit numele de la cuvantul grecesc "narke" (somn profund) care inseamna narcotic, narcoza. Legenda spune ca numele de narcisa vine de la mitul frumosului tanar Narcis din mitologia greaca, care s-ar fi indragostit de chipul sau. Legenda mai spune ca floarea a aparut la moartea sa, chiar pe mormantul acestuia.

 

Simbolistica

Narcisele sunt simbolul prieteniei, al bucuriei, al sinceritatii, al discretiei si al modestiei (datorita faptului ca are mereu capul plecat). In lume insa aceasta floare are semnificatii contradictorii. Astfel, in Germania se spune ca daca o narcisa este aratata cu degetul aceasta nu mai floreste. In Franta narcisa este considerata o floare aducatoare de ghinion, din acest motiv narcisele nu sunt aduse in casa. In schimb, in China narcisele sunt simbolul norocului. In alte culturi, narcisele sunt flori magice, care odata aduse in casa in noaptea nuntii, garanteaza fertilitatea cuplului. In limbajul florilor, narcisa exprima prietenia, bucuria, libertatea. Este considerata o floare a copiilor si a adolescentei. Se daruieste la nasterea unui copil, simbolizand bucuria de a intampina o noua viata. Ca floare a dragostei, narcisa exprima iubirea supusa sau timida ori dimpotriva o iubire irationala. Pentru ca de obicei narcisa infloreste in preajma sarbatorii de Paste este considerata si un simbol al Invierii.

 

Toxicitate si intrebuintari

Bulbul narcisei este toxic, ingerarea acestuia provoaca greata, voma, dureri de stomac, hipertensiune iar seva plantei, poate provoca, in contact cu pielea, reactii alergice. Substantele toxice continute de narcisa sunt alcaloizii, licorenina, gelantina, licorina, narcisidina. Desi planta este foarte toxica, florile contin si substante cu proprietati calmante, emoliente, dezinfectante. Intrebuintarea lor in scopuri terapeutice se face numai sub stricta indrumare a unui specialist.

 

Legenda narcisei

 

Ghicitori despre narcise

 

Narcise - planse de colorat

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: