Interferente.ro Cultura Personalitati Activitatea lui Gheorghe Asachi contributie la dezvoltarea culturii romanesti

Sâmbătă, 19 Ianuarie 2013 23:49

Activitatea lui Gheorghe Asachi,

contributie la dezvoltarea culturii romanesti

 

Gheorghe Asachi (n. 1 martie 1788 – d. 12 noiembrie 1869) a fost poet, prozator, dramaturg roman, avand o personalitate complexa. A fost un indrumator si animator al vietii culturale si artistice romanesti, un bun organizator al scolilor nationale din Moldova.

Iata, succint, cateva date memorabile in dezvoltarea culturii romanesti, legate de numele si activitatea lui Gheorghe Asachi.

§         In 1812, Gheorghe Asachi a infiintat o clasa de inginerie si hotarnicie in limba romana pe langa Scoala domneasca (de limba greaca) de la Iasi, iar de la aceasta, a ajuns la punerea temeliilor intregului invatamant din Moldova.

§         In 1814, Gheorghe Asachi tine primul curs de matematica teoretica si aplicatie practica, de geodezie si arhitectura, in limba romana. Tot atunci se intocmesc si manualele necesare pnetru aceste discipline.

§         In 1820, Gheorghe Asachi reorganizeaza Seminarul lui Veniamin Costachi, aducand profesori pe ardelenii Vasile Pop, Ion Costea, Vasile Bob Fabian si Ion Manfi, iar in 1821 participa la infiintarea Scolii de la Trei Terarhi.

§         In 1836, Gheorghe Asachi organizeaza la Iasi Conservatorul filarmonic si dramatic. Programul acestuia prevedea invatarea muzicii vocale si a declamatiei in limba romana.

§         Gheorghe Asachi trebuie inclus si printre intemeietorii picturii moderne romanesti. El a pus bazele invatamantului artistic si a Pinacotecii din Iasi. Desi nu a fost un mare pictor, a posedat serioase cunostinte de desen si a dovedit pricepere in stiinta coloritului si a clar-obscurului.

§         In 1829, Gheorghe Asachi infiinteaza Institutul Tipografic “Albina” de la Iasi. Aici se va multiplica un numar de litografii cu teme istorice, create de el si insotite de ample comentarii. Prima gravura dateaza de la 1833 si este intitulata “Mama lui Stefan cel Mare impiedica pe fiul sau de a intra in cetatea Neamtului”. La cabinetul de stampe al Bibliotecii Academiei se afla un numar insemnat de studii si desene apartinand lui Gh. Asachi, iar la Muzeul de Arta din Iasi se gasesc portrete, compozitii ale sale.

§         Datorita stradaniilor sale, la 16 iunie 1835 se inaugureaza Academia Mihaileana, primul institut roman de invatamant superior din Moldova.

§         In 1840, Gh. Asachi publica lucrarea “Dochia si Traian dupre zicerile populare ale romanilor cu itinerarul muntelui Pionul”, care poate fi considerate ca cel dintai ghid turistic romanesc.

§         Gheorghe Asachi s-a preocupat si de activitatea economica, infiintand, in 1841, la Piatra Neamt, o fabrica de hartie.

§         Gh. Asachi a incurajat dezvoltarea stiintelor naturale, participand in 1831 la fondarea Societatii de medici si naturalisti din Iasi.