Interferente.ro Parinti si copii De Sarbatori Adormirea Maicii Domnului traditii credinte superstitii si obiceiuri

Vineri, 14 August 2015 01:28

Adormirea Maicii Domnului - traditii, credinte, superstitii si obiceiuri

Adormirea Maicii DomnuluiPe 15 august e sarbatoarea de Adormirea Maicii Domnului, cunoscuta si sub denumirea populara de Sfanta Maria Mare. La aceasta data se marcheaza trecerea la cele vesnice a mamei Domnului nostru Iisus Hristos. Cu aceasta ocazie, se au in vedere numeroase traditii, credinte, superstitii si obiceiuri.

Intreaga suflare si mai ales femeile maritate se duc la biserica de dimineata, ducand cu ele fructe din recolta de struguri sau prune, pentru fi sfintite de catre preot. La finalul slujbei, acestea sunt oferite credinciosilor.

La biserica e bine sa mearga si fetele nemaritate, ce duc cu ele flori din gradina, pentru a fi sfintite, dupa care sunt asezate la icoane. Se zice ca vor fi protejate atat ele, cat si familia vor fi protejate de necazuri si boli.

Si femeile insarcinate se duc in aceasta zi sfanta la biserica, rugandu-se Maicii Domnului sa aiba o sarcina usoara, nastere fara probleme si copii sanatosi.

Credinciosii se roaga si pentru sufletelor celor adormiti, existand traditia tamaierii mormintelor in dimineata zilei.

Pe 15 august incepe sezonul nuntilor care va tine pana la inceputul Postului Craciunului.

in perioada curprinsa intre 15 august (Santamarie Mare/Sfanta Marie Mare) si 8 septembrie (Santamarie Mica/Sfanta Marie Mica) e bine sa fie facute semanaturile de toamna.

In aceasta zi ciobanii isi coboara oile de la munte, fiind un semn ca anotimpul calduros este pe sfarsite, iar toamna si vremea racoroasa incepe sa isi faca simtita prezenta.

Fetele nemaritate se roaga in aceasta zi de Sfanta Marie Mare pentru a-si gasi ursitul. Un obicei stravechi spune ca e bine sa se poarte in san un fir de napraznic / feriga in alte parti, pe parcursul intregii zile. Se vor ruga la icoana Maicii Domnului si vor tine candela aprinsa. Exista credinta ca napraznicul e aducator de dragoste celor ce il poarta in ziua aceasta.

In aceasta zi sfanta e bine sa consumati cucuruzi/porumb, fierti sau fripti pe jar, fiind o mancare specifica acestei sarbatori.

Pe 15 august, Santamarie Mare, se sarbatoreste Ziua Mariei, Maica Domnului fiind considerata protectoarea "lupilor de mare".

15 august, Adormirea Maicii Domnului, a ajuns sa fie declarata zi libera si sarbatoare legala.

Nu e bine sa iti tai parul in aceasta zi si sa il arunci la gunoi.

Nu e bine sa te scalzi in ape curgatoare.

E bine sa pui busuioc sub perna, mai ales fetele nemaritate, care vor sa-si viseze ursitul. In aceasta zi, Adormirea Maicii Domnului, puterile sunt foarte mari, iar plantele prind puteri tamaduitoare, ce pot vindeca diferite boli.

Barbatii isi schimba palaria cu caciula.

Evitati sa mergeti inapoi, caci acest lucru o intristeaza pe Maica Domnului.

De acum inainte nu e bine sa dormi afara ori pe prispa casei in aceasta zi.

Daca in ziua de Sfanta Marie Mare infloresc trandafirii, e semn ca toamna va fi lunga, frumoasa si calduroase.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: