Interferente.ro Sanatate Terapii alternative Afectiuni ginecologice si tratament prin cura balneara

Sâmbătă, 20 Iulie 2013 16:55

Afectiuni ginecologice si tratament prin cura balneara

 

In tratamentul afectiunilor ginecologice de diferite tipuri au fost realizate progrese insemnate datorita farmacoterapiei moderne si chirurgiei functionale ginecologice. Cu toate acestea, interesul pentru metodele balneofizioterapiei se mentine.

Explicatiile trebuie cautate in aportul acestei metode in profilaxia si terapia afectiunilor ginecologice cronice inflamatorii, endocrine sau functionale. In aceste afectiuni, balenofizioterapia este adjuvanta, ea trebuind sa fie incadrata intr-un program de tratament prin mijloace complexe farmacologice, igienice si dietetice, uneori chirurgicale si psihoterapice.

 

Cura balneara in scop profilactic este indicata bolnavelor cu ginecopatii de tip endocrin si functional, pentru profilaxia recidivelor. Este vorba, deci, de profilexie secundara.

Curele balneoclimatice cu scop terapeutic se adreseaza femeilor cu tulburari cronice fie inflamatorii, fie endocrinofunctionale in sfera genitala, care se manifesta printr-o gama larga de simptome: fenomene algice in sfera genitala pelvica, fenomene spastice, fenomene deschinetice genitale, tulburari ale ritmului si duratelor menstrelor, procese inflamatorii anexiale, tulburari secretorii, de ovulatie, etc., precum si tulburari de comportament sexual.

Dat fiind ca patologia ginecologica a femeii cuprinde si numeroase afectiuni contraindicate pentru terapia balneofizicala si chiar pentru anumite tipuri de climat, cum este cel solicitant al litoralului in perioada mai-septembrie, este necesar ca indicatia pentru cura balneara sa fie facuta numai de medici specialisti pe baza unui diagnostic precis stabilit prin examen clinic amanuntit si investigatii paraclinice necesare.

 

Exista insa si contraindictii pe aceasta linie privind cura balneara. Amintim: sarcina, perioadele postpartum sau postavortum pana la reapartia menstruatiei, inflamatiile acute genitale cu semne clinice si biologice, fibromatoza uterina si procesele tumorale fibronodulare si chistice mamare, procesele inflamatorii veneriene si tuberculoza genitala in evolutie, procesele chistice ovariene sau tubare, starile precanceroase, cervicitele orezive, leucoplaziile, etc., procesele tumorale benigne si maligne. In caz de procese canceroase genitale sau mamare vindecate se extinde interdictia curei mheliomarine mai multi ani dupa vindecare.

 

Sa vedem, in cazurile indicate, care sunt principalele obiective ale curelor balnoclimatice. Combaterea proceselor inflamatorii de la nivelul organelor genitale, prin metode de termoterapie cu namol, balneatie externa cu ape minerale, terapie locala vaginala specifica si restabilirea fecunditatii si fertilitatii in cazurile de sterrilitate secundara. Totul insa pe baza unor investigatii cat mai complexe efectuate de medici specialisti, printr-o metodologie particularizata in statiunile de profil pe baza factorilor naturali ai statiunii respective.

Apele sarate de concentratie mare Sovata, Techirghiol, Ocna Sibiului sunt indicate pentru efectele lor favorabile in aplicatii de termoterapie sub diferite forme. Hidrotermoterapia cu ape minerale sarate concentrate produce efecte hipertermizante generale, care realizeaza cresteri de temperatura si la nivelul organelor genitale profunde metroanexiale, cu vasodilatatie, efecte trofice resorbitive, aport crescut cu substante imunologice active sanguine.

Apele sarate de concentratie slaba si medie, cum este apa Marii Negre, apele minerale de la Amara, Bazna, etc. aplicate in balneatie externa au efecte vasodilatatorii, resorbitive, relaxante si de reglare neurovegetativa daca sunt folosite la temperatura de 37-38º C.

Apele sarate sulfuroase, sarate iodurate sau sarate sulfuroase si iodurate, de obicei in concentratie mare, utilizate in balneatie externa, adauga la efectele termoterapiei respective si efecte vasodilatatoare, resorbitive, prin efectul chimic al sulfului si iodului, efecte de stimulare endocrina troidiana, ovariana, precum si efecte antialgice, antiinflamatorii prin continutul de hidrogen sulfurat.

Apele carbogazoase, prin efectele lor vasodilatatorii periferice cu hipotermie usoara centrala, contribuie la reglarea neurovegetativa si neuropsihica indicata in starile hiper-reactive de tulvurari functionale genitale, un rol asemanator avandu-l si apele antispastice, analgetice si antiinflamatorii de la Baile Felix, Baile 1 Mai, Geoagiu-Bai, Moneasa.

Namolurile sapropelice si de turba reprezinta un alt factor natural cu indicatie particulara in tratamentul balnear al afectiunilor ginecologice.

Climatul poate contribui, de asemenea, in mare masura la obtinerea unor efecte de crutare - sedative in cazurile indicate sau a unor efecte tonizante sau de stimulare-solicitare in alte cazuri.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: