Interferente.ro Sanatate Terapii alternative Afectiunile reumatismale si tratament prin cura balneoclimaterica

Duminică, 21 Iulie 2013 15:26

Afectiunile reumatismale si tratament

prin cura balneoclimaterica

 

Grupa afectiunilor reumatismale cuprinde boli cu caracter foarte diferit ale sistemului locomotor atat ale articulatiilor, cat si ale musculaturii si tesuturilor periarticulare, boli foarte diverse si prin etiologia si patologia lor. Sa vedem, insa, care sunt indicatiile de cura balneoclimaterica legate de specificul acestor afectiuni.

 

Datorita particularitatilor clinice si functionale, terapia bolilor reumatismale este deosebit de complexa. Alaturi de metodele farmacoterapice se impune, aproape in toate cazurile, sa se apeleze la mijloace terapeutice capabile sa asigure mentinerea si, ulterior, refacerea functiilor diminuate ca urmare a evolutiei bolii. In acest domeniu se detaseaza rolul si importanta terapiei prin miscare (kinetoterapie), precum si a altor metode ale terapiei fizicale, care in foarte multe situatii reprezinta metodologia terapeutica de baza. Adaugand la metodele terapiei fizicale si contributia la tratamentul bolilor reumatismale a unor factori naturali balneoclimatici (indeosebi apele minerale termale sulfuroase sarate si namolurile precum si unele tipuri de bioclimat din statiuni), putem explica indicatia majora pentru tratamentul balneoclimatic in afectiunile reumatismale.

 

Sa vedem ce indicatii balneologice avem in cazul afectiunilor reumatismale articulare degenerative, grup de afectiuni ce cuprinde o gama larga foarte larga si variata de suferinte ale coloanei vertebrale cervicale, dorsale sau lombare si ale articulatiilor extremitatilor. Sunt multi bolnavi purtatori ai unor artroze care folosesc in exclusivitate medicamente antireumatice, scontand pe o vindecare cu ajutorul acestora si ignorand faptul ca aceste afectiuni sunt in esenta mecanice si metabolice. Rezulta, deci, importanta deosebita ce revine metodelor fizicale, in primul rand a terapiei prin miscare si metodelor ce folosesc factorii mecanici in prevenirea, terapia si recuperarea acestor afectuni, deci in toate etapele evolutiei acestui grup de suferinte. Fara corectarea tulburarilor de postura, a atitudinilor vicioase, a dezaxarilor articulare, fara tonifierea musculaturii si dezvoltarea unor stereotipuri de miscari armonioase, corecte, nu se poate concepe in medicina moderna traamentul si recuperarea afectiunilor degeneratorii articulare. Ori, curele balneare profilactice se refera, in primul rand, la corectarea sau limitarea tulburarilor si conditiilor care reprezinta factori determinanti sau favorizanti ai afectiunilor degenerative articulare secundare, corectarea tulburarilor endocrino-metabolice, circulatorii, neuro-psihice care stau la baza unor artroze primitive, mentinerea si eventual cresterea capacitatii functionale a aparatului locomotor, corectarea tulburariloe posturale la copii si tineri si compensarea lor la adulti, tonifierea musculaturii, indeosebi a grupelor musculare de forta antigravitationale la nivelul coloanei, reducerea greutatii la cei hiperponderali si obezi, pentru a diminua solicitarile la nivelul sistemului osteoarticular, ameliorarea conditiilor circulatorii si de nutritie a tesuturilor la nivelul articulatiilor.

Obiectivele curelor balneare cu scop terapeutic si de recuperare se impletesc in buna masura, intrucat in afectiunile reumatice degenerative sunt implicate aproape, de regula, si functiile sistemului locomotor. Metodologia de cura balneoclimaterica si fizicala utilizata in afectiunile reumatismale degenerative este foarte diversa, statiunile balneare profilate pe asemenea boli dispunand de baze de tratament complexe, unde se aplica atat factorii naturali terapeutici cat si metodele terapeutice fizicale.

 

Vom mentiona factorii terapeutici naturali indicati pentru curele balneare in afectiunile reumatismale degenerative. Apele minerale cele mai importante utilizate in tratarea acestor afectiuni sunt:

- apele termale olegominerale de la Baile Felix, Baile 1 Mai, Geoagiu Bai, Vata de Jos, Moneasa, etc.;

- apele termale sulfuroase de la Baile Herculane si Mangalia;

- apele sulfuroase cu diferite concentratii si compozitie variata, precum acelea de la Calimanesti-Caciulata, Baile Govora, Nicolina Iasi, Pucioasa, Sarata-Monteoru, etc.;

- apele sarate de diferite concentratii de la Ocna Sibiului, Sovata, Baltesti, Sarata-Monteoru, Techirghiol, Amara, Lacul Sarat, Balta Alba, s.a.m.d. Namolurile indicate sunt cele de tip sapropelic de la Amara, Techirghiol, Balta Alba, Lacul Sarat, Sovata – Lacul Ursu sau de turba de la Vatra Dornei.

La factorii terapeutici naturali se adauga, in toate statiunile, metodele fizicale: hidroterapia, kinetoterapia, electroterapia, masjul, etc.

 

Oare cum actioneaza factorii balneofizicali in afectiunile reumatismale articulare degenerative la care ne referim? Modul de actiune a curelor balneare se refera in principalele verigi fiziopatologice intalnite in aceste afectiuni, si anume: efecte analgetice si antiinflamatorii se obtin in primul rand prin metode de balneotermo- si hidrotermoterapie, prin caldura aplicata fie local asupra articulatiilor afectate, fie prin bai generale, ce induc prin mecanismul hipertermiei cresteri ale temperaturii centrale a corpului si ale temperaturilor tisulare locale. Efecte analgetice se pot obtine si prin aplicatiile de electroterapie si de ultrasunete sau prin masaj sedativ.

Efecte tonifiante, respectiv decontracturante asupra musculaturii cu modificari fiziopatologice, ca si efecte miorelaxante asupra musculaturii normale, sunt obtinute prin metodele de kinetoterapie, de termoterapie generala si  locala, masajul si dusul subacval. Avantaje cu totul remarcabile prezinta balneokinetoterapia, respectiv practicarea programelor de exercitii in bazine cu apa minerala.