Interferente.ro Sanatate Tratamente Apele alcaline din Romania

Luni, 13 Iulie 2015 03:13

Apele alcaline din Romania

Apele alcaline au drept element stapanitor in compozita lor chimica bicarbonatul de sodiu (in proportie de 1-8 gr la litru), apoi contin cloruri, sulfati alcalini si alcalino-pamantosi, diferiti alti bicarbonati, care iau parte de asemenea in actiunea terapeutica, precum si cantitati destul de mari de acid carbonic liber.

Apele alcaline din Romania

De aceea, dupa compozitia lor chimica, distingem:

· Ape alcaline pure;

· Ape alcaline clorurate sodice;

· Ape pamantoase sau bicarbonate calcice;

· Ape sulfatate sodice (de tip Carlsbad).

In general, sunt ape limpezi, fara miros, cu gust placut, piscator cand contin cantitati de acid carbonic liber si sarat cand contin cloruri sau sulfati. Sunt, de asemenea, ape reci sau termale. Se prescriu indeosebi in cura de baut.

Actiunea fiziologica se datoreaza bicarbonatului de sodiu, acidului carbonic, celorlalte substante din compozitia lor si gradului de temperatura.

Apele alcaline curate cu acid carbonic activeaza secretia gastrica, atata motilitatea si miscarea peristalica intestinala, dizolva mucozitatile aderente mucoaselor gastro-intestinale si asigura acestor organe o functie normala.

Exercita, de asemenea, o importanta actiune in bolile de nutritie, artritism si diateza urica, precum si in catarele cailor respiratorii. Maresc alcalinitatea sangelui, activeaza diureza, favorizeaza eliminarea acidului uric si dizolvarea nisipului de urati si oxaliti. Sunt contraindicate in litiaza fosfatica.

Indicatii terapeutice:

· Afectiunile stomacului si intestinelor, dispepsii, inflamatii cronice;

· Bolile ficatului si cailor biliare (indeosebi apele alcaline calde);

· Bolile cailor urinare: litiaza urica sau oxalica, pielite, cistite, prostatite cronice;

· Bolile de nutritie: artritism, guta, uricemie, diabet, obezitate;

· Afectiunile inflamatorii ale cailor respiratorii, bronsite cronice, laringite;

· Etc.

Contraindicatii:

· Dispepsii atonice;

· Anemii profunde cu cachexie;

· Litiaza fosfatica;

· Etc.

Celelalte categorii de ape alcaline au fiecare in parte indicatii speciale, potrivit elementului in cantitate terapeutica pe care il contin.

Statiuni cu ape alcaline din Romania

Amintim:

· Ape alcalide curate: Izvorul Matila din Bodoc (Trei scaune); Izvorul Repat din Casin Iacobeni (Ciuc); Zizin (Brasov).

· Ape alcaline clorurate sodice: Borca (Suceava); slanicul Moldovei (cea mai importanta statiune de la noi in bolile de stomac); Olanesti (Valcea), Sarata Monteoru (Buzau), Nastasachii (Barcau), etc.

· Ape alcaline pamantoase: Borsec (Mures); Casiu Iacobeni (Ciuc), Racasul de Sus (Odorheiu); Boholt (Hunedoara); Anies (Nasaud).