Vineri, 24 Iulie 2015 01:33 |
Apele clorurosodice sau apele sarate - tipuri, indicatii terapeutice si contraindicatii
Apele cloruro-sodice sau apele sarate sunt caracterizate prin cantitatile mari de clorura de sodiu ce contin. In afara de acest factor predominant ce mai gasesc in compozitia lor si alte elemente constitutive: clorura de calciu, magneziu, potasiu si litiu, apoi iod si brom, sulfat de sodiu si magneziu, etc., insa cantitati mai mici.
De aceea, potrivit elementelor constitutive ce contin, distingem urmatoarele tipuri:
· Ape cloruro-sodice slabe;
· Ape cloruro-sodice concentrate;
· Ape cloruro-sodice iodurate si bromurate.
1. Apele cloruro-sodice slabe se numesc atunci cand cantitatea de clorura de sodiu ce contin este sub 15 gr. la litru. Prezinta, de asemenea, bicarbonat de sodiu, sulfati de sodiu si calciu, precum si cantitati apreciabile de acid carbonic.
Ca actiune fiziologica, aceste ape au efect atatator asupra secretiei gastrice si motilitatii gastro-intestinale. Favorizeaza digestia, maresc pofta de mancare, activeaza schimburile de materii si sunt intaritoare ale organismului. In cantitati mari au efect purgativ. Se utilizeaza in cura interna, bai si inhalatii.
Indicatii terapeutice: afectiunile catarale cronice ale stomacului, in cazurile de secretie clorhidtrica diminuata (hipochlorhidrie), tulburari in motilitatea gastro-intestinala (constipatie), staze abdominale cu hiperemia ficatului, splinei, hemoroizi; obezitate, guta si diateza urica. Afectiunile cronice ale cailor respiratorii: bronsite cronice, laringite, etc.
2. Apele cloruro-sodice concentrate sau baile saline au drept element predominant sarea obisnuita, in cantitati de peste 150 gr. la litru. Astfel, concentratia acestor ape e foarte variata si poate sa ajunga la 300 gr. la litru. Intre alte elemente secundare intanim sulfati de potasiu, caciu, magneziu, de asemenea bromuri si ioduri. Sunt ape reci sau termale (Sovata), ajungand uneori o temperatura de 70ºC.
Actiunea fiziologica e foarte energica si se datoreaza cantitatilor mari de clorura de sodiu, termalitatii apelor, precum si elementelor asociate. Astfel, baile sarate sunt stimulente si tonice ale organismului, activeaza circulatia, respiratia, nutritia si eliminarile din organism. Maresc pofta de mancare, ajuta digestia si intaresc sistemul nervos. De asemenea, prin activarea circulatiei inlesnesc resorbtia exudateor vechi utero-anexiale, precum si cele de natura reumatica sau artritica, etc. Se intrebuinteaza numai sub forma de bai, cataplasme si alte diferite aplicatii locale.
Indicatii terapeutice: reumatism articular si muscular cronc, starile limfatice si de scrofuloza, afectiuni cronice utero-ovariene su exudate vechi, periostite si oesteomielite cronice, tuberculoza osoasa si articulara, artritism, guta si obezitate, etc.
Contraindicatii: afectiuni cardio-vasculare la limita sau in stadiul de decompensare, congestii si hipertensiune (predispozitii la apoplexie), etc.
O categorie speciala de ape cloruro-sodice concentrate o formeaza apa de mare, cu actiune fiziologica mult mai puternica, datorita concentratiei saline, temperaturii apei, apoi intensitatii actiunii valurilor si conditiilor favorabile climatice (stabilitatea termica si puritatea atmosferica).
3. Apele cloruro-sodice iodurate si bromurate au o concentratie slaba de corura de sodiu, contin insa cantitati apreciabile de saruri de iod si brom, sub forma de ioduri sau bromuri de sodiu, magneziu, calciu. Sunt izvoare reci si termale.
Actiunea fiziologica se manifesta indeosebi asupra activittii functiunii vaselor limfatice si circulatorii. Stimuleaza procesele de resorbtie din organism si prezinta o actiune resolutiva foarte energica.
Indicatii terapeutice: exudate vechi utero-anexiale, reumatism articular cronic, scrofuloza si rachitism, baciloza osoasa si articuara, sifilis tertiar, dermatoze cronice: lupus, eczema, psoriazis, etc., obezitate.
Mentionam cateva statiuni ce contin ape cloruro-sodice, pe categorii:
· Ape cloruro-sodice slabe: Izvorul Hercule (Baile Herculane), Izvoarele Babes, Iorga si Vaida (Baile Ocna Sibiului), Slanicul Moldova, Stoicei (Somes), Busteni (Valea Prahovei) etc.
· Ape cloruro-sodice concentrate sau baile sarate: Cojocna (Cluj), Oglinzi (Neamt), Ocnele Mari (Valcea), Ocna Sibiului, Pintic (Nasaud), Slanicul Prahovei, Lacul Sarat (Braila), Sovata (Mures), Telega (Prahova), Turda, Jabenita (langa Reghin), Costiui si Ocna Sugatag (Maramures) etc.
· Ape cloruro-sodice iodurate si bromurate: Baltatesti, Nastaschii (langa Tg. Ocna), Boboci (Buzau), Govora (Valcea), Meledic (Buzau), Bazna (Tarnava Mica), Ocna Sibiului, Odorheiu, Olanesti (Valcea), Rodbav (Fagaras), Predeal, Sarata Monteoru (Buzau), Sacelu (Gorj), Solca (Bucovina), Venetia de jos (Fagaras), Vizantea (Putna), Zizin, izvorul Ferdinand (Brasov) etc.
Newer news items:
Older news items:
|
Ziua Internationala a Studentilor 17 noiembrie a fost declarata, oficial, Ziua Internationala a Studentilor in anul 1941, de catre Consiliul International al Studentilor, ca urmare a evenimentelor din 1939, desfasurate la...
Read moreIn ziua rastignirii Domnului Iisus Hristos Barbatii si femeile se imbranceau in dorinta de a vedea mai bine mareata figura a Galileanului intins pe cruce si toti simteau o frica neinteleasa,...
Read moreConceptii in depistarea si tratarea hipertensiunii arteriale Conform datelor propuse de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), tensiunea arteriala normala se considera a fi intre cifrele 10 si 14 pentru maxima...
Read moreGhirlande cu tema Mos Nicolae Soseste Mos Nicolae, sa pregatim ghetutele si sa cream un decor special cu aceasta ocazie. Pentru a veni in sprijinul dvs. va oferim o serie de...
Read moreOdinioară de Barbu Ştefănescu-Delavrancea lui George Radu Golescu Anii trec aşa de repede, că nu-ţi dai seama când şi cum cutare flăcău, rotar ori grânar, s-a schimbat în moş cutare, de...
Read moreHoroscop 2015 - toate zodiile Descopera horoscop 2015. Descopera previziunile astrologice pentru toate zodiile, caracteristicile generale ale anului 2015 si tendintele generale in dragoste, cariera, bani si sanatate pentru fiecare zodie....
Read moreVanatori persane Pentru europeanul de rand, Persia evoca un peisaj intens al golfului cu acelasi nume, evoluand de la albastrul intens al golfului cu acelasi nume, la galbenul pustiului bantuit de...
Read moreCalculul mintal rapid - o curiozitate a gandirii matematice Celebrul psiholog elvetian J. Piaget a demonstrat un lucru: gandirea matematica nu este altceva decat o forma de actiune: “Intr-o expresie oarecare...
Read moreHoroscop Scorpion iunie 2014 Afla horoscop Scorpion iunie 2014. Afla previziunile astrologice pentru luna iunie 2014 pentru zodia Scorpion: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read morePajul Cupidon de Mihai Eminescu Pajul Cupidon, vicleanul, Mult e rău şi alintat, Cu copii se hârjoneşte, Iar la dame doarme-n pat.
Read moreHoroscop septembrie 2013 pentru toate zodiile Afla horoscop septembrie 2013. Afla previziunile astrologice pentru toate zodiile in luna septembrie 2013: dragoste, cariera, bani si sanatate.
Read moreLimbajul pisicilor Cercetatorii au descoperit ca, dupa oameni, pisicile dispun de cel mai vas repertoriu de sunete. Mai multr de atat, ele ne pot comunica foarte multe lucruri cu...
Read morePovestea stejarului batran De Oltea Paraschiv A fost odata ca niciodata un stejar batran care traia chiar la mijlocul unei paduri intinse. De batran ce era nici nu mai stia cati...
Read moreMicroelemente necesare plantelor Multa vreme, in agricultura clasica, nutritia plantelor cultivate a fost privita doar prin prisma asigurarii a trei elemente principale, - azotul, fosforul si potasiul -, urmarindu-se mentinerea unui...
Read moreFibrele vegetale, alimentatia si sanatatea Este cunoscut faptul ca alimentatia bogata in fibre vegetale are efecte pozitive asupra organismului omenesc, pe care il apara de anumite boli. Fibrele vegetale nu au...
Read morePrajitura Greta-Garbo Prajitura Greta-Garbo (cunoscuta si sub denumirea de Prajitura Jerbo) este o prajitura dulce-acrisoara, aromata si extrem de gustoasa.
Read more