Interferente.ro Sanatate Terapii alternative Apele minerale feruginoase si indicatii terapeutice

Joi, 30 Iulie 2015 01:06

Apele minerale feruginoase si indicatii terapeutice

Apele minerale feruginoase si indicatii terapeuticePentru ca o apa minerala sa se poata numi feruginoasa trebuie sa contina fierul in cantitati terapeutice, de cel putin 3-10 centigrame la litru. In compozitia lor chimica gasim si bicarbonati de sodiu, calciu, sulfati, acid carbonic liber si uneori arsenic. Potrivit acestor elemente se disting mai multe subimparteli.

In general sunt izvoare reci si numai foarte rar termale.

Actiunea fiziologica se datoreaza cantitatii de fier ce contin, datorita gradului lor de caldura, si celelalte elemente din compozitia lor chimica. Fierul din ape, reabsorbindu-se la nivelul mucoasei intestinale, activeaza formarea globulelor rosii din sange, atata nutritia si pofta de mancare si are ca efect o actiune intaratoare a organismului. Se intrebuinteaza cu ape cu baut si sub forma de bai.

Indicatii terapeutice:

· Cura interna: anemie, cloroza, debilitate generala, surmenaj fizic si psihic, apoi in afectiunile organelor genitale cu caractere de slabire.

Baile au efect astringent si se aplica cu succes intr-o serie de boli ale pielii si in inflamatiile cronice ale mucoasei organelor genitale (indeosebi la femei), etc.

Contraindicatii:

· afectiuni grave gastrice si predispozitia a congestii si hemoptizii, etc.

Statiuni:

· Vatra Dornei (Bucovina), Buzias si Lipova (Timis-Torontal), Valcele (Trei Scaune), Slanic Modova izv. 8, Geoagiu (Hunedoara), Dorna Candreni, Poiana Negri (Bucovina), Tusnad (Ciuc), Meledic, Predeal, etc.