Interferente.ro Sanatate Tratamente Apele pamantoase calcice sau diuretice

Luni, 27 Iulie 2015 10:11

Apele pamantoase calcice sau diuretice

Apele pamantoase calcice sau diureticeIn compozitia chimica a apelor pamantoase calcice sau diuretice predomina sulfatul de calciu si magneziu, apoi bicarbonatii de calciu si magneziu, litina, fier, materii organice, etc. Apele pamantoase calcice sau diuretice contin, uneori, cantitati apreciabile de acid carbonic liber.

Pentru ca aceste ape sa-si pastreze denumirea de diuretice, e nevoie ca ionii de calciu si magneziu sa fie de cel putin 0.20-0.30 gr. la litru. Sunt ape slab alcaline, cu gust usor acidulat sau astringent. Deosebim, in general, izvoare reci si termale.

Actiunea fiziologica se atribuie indeosebi ionilor de calciu si mangneziu, apoi mineralizarii or slabe, precum si celorlalti componenti fizico-chimici.

In cura interna ionii de calciu si magneziu maresc diureza apoasa, realizand o spalare mecanica a organismului si cailor urinare. Produce, evident, o usoara marire a alcalinitatii sangelui, ajutand dizolvarea si gonirea acidului uric din sange.

Prezinta, de asemenea, o actiune vadita asupra proceselor de inflamatii cronice: catar gastro-intestinal, diaree, nefrite cronice, etc., precum si o actiune de resorbtie in cazurile de exudate asociate. Micsoreaza excitabilitatea sistemului nervos vegetativ si micsoreaza miscarile peristaice intestinale (au deci actiune constipanta).

Sub forma de bai au efect astringent, cu reducerea secretiilor glandulare, de aceea se intrebuinteaza cu folos in bolile umede ale pielii, plagi purulente, leziuni sifilitice, etc.

Se prescriu mai ales in cura interna si numai rar sub forma de bai.

Indicatii terapeutice:

Cura interna: aceste ape realizeaza cea mai perfecta dezintoxicare a organismului, sunt de neintrecut in bolile cronice ale aparatului urinar: nefrite cronice (cu usoare azotemii), pielite, cistite, etc. asigurand pentru rinichi si ficat conditii prielnice unei bune functionari.

Sunt excelente, de asemenea, in litiaza reno-vezicala urica si oxalica, atat pentru a dizolva si elimina pietrele mici sau nisipul format, cat si pentru a pregati bolnavii pentru operatie si a-i feri de intoarcerea bolii.

Rezultate deosebit de frumoase dau apoi in starile de artritism, guta, litiaza biliara, diabet, etc., apoi in catarele intestinale, cu fenomene diareice, bronsite cronice, exudate vechi (pleura, organe genitale, etc.), rahitism, scrofuloza, etc.

Sunt minunate ape dietetice in graviditate si in timpul alaptatului.

Contraindicatii:

- afectiunile cardiace decompensate, afectiuni grave gastrice (atonie, dilatare cu stenoza pilorica neoplasm), precum si insuficienta functionala a rinichilor.

Statiuni:

- Izvorul Caciulata (Valcea), e cea mai renumita apa din tara pentru cura de diureza si rivalizeaza cu similarele ape straine, apoi Govora, izv. Ferdinand, Olanesti, Covasna (Trei Scaune), Breb (Maramures), etc.