Interferente.ro Sanatate Tratamente Apele sulfatate sau purgative si beneficii pentru sanatate

Duminică, 02 August 2015 01:17

Apele sulfatate sau purgative si beneficii pentru sanatate

Apele sulfatate sau purgative si beneficii pentru sanatate Apele sulfatate sau purgative contin ca element predominant sulfatul de sodiu si magneziu, in cantitati mari, de la 2-122 gr. la litru, apoi cantitati mai mici de clorura de sodiu si magneziu si foarte putin acid carbonic liber.

Sunt, in general, izvoare reci superficiale, cu un gust amar sarat.

Actiunea fiziologica se datoreaza sulfatului de sodiu si magneziu, care - fiind de o resorbtie foarte mica - impiedica intarirea materiilor fecale, iar prin actiunea ce o exercita asupra terminatiilor nervoase intestinale, favorizeaza golirile. Au, deci, un efect purgativ.

In portiuni mici si luate la cald dizolva mucusul lipit de peretii gastro-intestinali, inlesneste digestia, imbunatateste golirea bilei si micsoreaza procesele de fermentatie anormala.

Retineti ca se dau numai in cura interna.

Indicatii terapeutice:

· Dozele mari sunt indicate in constipatia acuta si rebela, congestii cerebrale si pulmonare, stari azotemice si uremice, obezitate, etc. Dozele mici se recomanda in starile de pletora abdominala, cu congestii hepatice, hemoroizi, constipatii cronice, etc.

Contraindicatii:

· Cazurile de prea mare excitabilitate a mucoasei gastro-intestinale: enterite cronice si mucopurulente, apoi oamenii anemici si slabi nutriti.

Statiuni:

· Baltatesti (Neamt), Breaza (Cozia), Ivanda (Timis Torontal), Vailuta (Iasi), Olanesti nr. 3 si 4 (Valcea), Cozea (Neamt), etc.