Interferente.ro Sanatate Tratamente Apiterapia in oftalmologie oftalmoapiterapia

Miercuri, 15 Octombrie 2014 01:42

Apiterapia in oftalmologie - oftalmoapiterapia

Apiterapia in oftalmologie oftalmoapiterapiaInformatiile captate cu ajutorul ochiului sunt transmise permanent la sistemul nervos central, la creier, unde apoi se iau hotarari pentru adaptarea intregului organism la mediul inconjurator. Ochiul este o expansiune directa a creierului si deci are aceleasi caracteristici de functionare si de nutritie prin vasele care provin din cutia craniana.

Pentru a avea o imagine clara de la diferite distante ochiul isi modifica puterea prin sistemul de acomodatie vizuala. Acomodatia vizuala este condusa in mod reflex de substanta cerebrala prin muschiul ciliac care functioneaza permanent exact ca si muschiul inimii. Chiar si in somn are o contributie de +0.75 dioptrii.

Aparatul ocular functioneaza permanent pentru realizarea unor imagini clare, sufera fenomene de oboseala si uzura care sunt in raport cu structura sa, cat si cu efortul vizual depus, conditiile de mediu, praf, fum, gaze toxice, iluminat etc.

Mentinerea unor ochi sanatosi cu aspect clar, luminosi si care sa aiba o vedere normala necesita unele conditii de protectie si de ingrijire prin evitarea mediilor populate, printr-o iluminare normala nu prea puternica si orbitoare, printr-un regim de viata echilibrat si alimentatie rationala.

Totusi, prin functia lor ochii pot sa sufere si mici agresiuni de diferite tipuri (toxice, microbiene, antigenice, corpi straini etc.) care pot sa perturbe starea de sanatate.

Aceste stari patologice produc un inconfort ocular cu jena permanenta si cu scaderea capacitatii functionale ce poate influenta intreaga activitate a organismului.

De aceea in unele cazuri trebuie intervenit prin tratamente medicamentoase.

Produsele biologice apicole care au in compozitia lor miere, laptisor de matca si propolis preparat in solutii pentru aplicare oculara, au efecte foarte bune in bolile oculare cum ar fi blefaritele, blefaroconjunctivite, conjunctivitele, ulceratii corneene si chiar in cataracta.

Ele au fost preparate in solutii care se numesc: colmel (cu miere), colgel (cu laptisor de matca), oftalmosept (cu propolis).

Aplicarea lor se face dupa o examinare a medicului specialist oftamoapiterapeutic care stabileste daca este cazul de astfel de produse la fiecare caz in parte.

In afectiunile acute si supraacute oculare, cum ar fi o conjuctivita purulenta nu sunt eficace.

Aceste produse sunt eficace in formele subacute si cronice unde la nivelul ochiului apar lipsuri in electroliti, enzime, vitamine, zaharuri si alti componenti celulari, care se gasesc, din abundenta in produele apicole.

De asemenea, in aceste stari cronice iritative se constata o scadere a capacitatii de aparare contra microbilor existenti in atmosfera cat si cei ce sunt ins tare saprofita la nivelul ochiului si deci aplicare colirelor apicole care au si actiune bactoriostatice si antibiotice pot sa restabileasca echilibrul functional.

Starile alergice oculare pot beneficia de colirul cu propolis care are componente antialergice eficace si la acest nivel.

Pe care generala daca se vor administra preparate cum sunt: polenapin, melcalcin, laptisor de matca, proposept, metlonin sau polenlecitin se poate obtine o restabilire a nutritiei ochiului cu elemente deosebit de importante cum sunt calciul, vitaminele, enzime, proteine, glucide ce lipsesc sau nu se mai sintetizeaza din alimentatia curenta prin diferite perturbari fizio-patologice.

Aceste preparate se vor da de asemenea dupa forma bolii oculare cunoscandu-se ce lipseste in anumite afectiuni si in ce preparate le putem intalni.

Pentru mentinerea ochilor sanatosi este bine sa se foloseasca solutia colmel in instilatii in ochi, odata sau de doua ori pe zi cate 2 picaturi dimineata si dupa revenirea de la munca, avand un rol sedativ, nutritiv si chiar distrugerea microbilor ce ar putea uneori sa se localizeze la nivelul ochiului.

De asemenea, pe cale generala, se pot folosi tot preventiv si ajutator al sistemului de aparare al organismului, mai ales in sezonurile deficitare in legume proaspete si fructe, praparate cu polen, cu calciu si miere, laptisor de matca si propolis.

Trebuie avut in vedere necesitatea unui control periodic al ochilor la serviciile de specialitate, pentru  se stabili capacitatea functionala, pentru ca aparitia unor fenomene de uzura descoperite precoce si apoi tratate din timp duce la mentinerea normala a vederii. In cazurile defectelor optice este necesara purtarea ochelarilor ajutatori ochiului, pentru ca absenta lor duce la fenomenul de oboseala grava care se poate repercuta asupra intregului organism.

Orice ochi normal in jurul varstei de 45 de ani are nevoie de ochelari pentru citit sau lucru de aproape, care se schimba din 2 in 2 ani pana la varsta de 70 de ani, ramanand apoi aceeasi pana la varsta inaintate.

In mod practic nu trebuie trecut cu vederea nicio jena care poate sa apara la ochi, deoarece se poate croniciza si sa duca la afectiuni grave chiar cu pierderea vederii. De aceea este bine ca sa verificam ochii, care sunt cele mai perfecte aparate de luat vederi, care functioneaza permanent realizand milioane de fotografii ce ne conduc in viata de toate zilele, contribuind astfel la echilibrul neuroendocrin, la sanatatea intregului organism.