Miercuri, 03 Februarie 2016 19:07

Arta si omul

Arta si omulDaca privim omul primitiv cu manifestarile lui plastice sau artistice si comparam ceea ce consuma astazi individul din acest dar de creatie, vedem starea dezastruoasa a omului modern.

Primim cu entuziasm cele mai noi inventii deseori dispensabile omului, ne inconjuram cu perfectiunile tehnice, arta e insa in totala lipsa. Munca pune peceta rigida si rece pe produsele lor.

Ce dornic e sufletul omenesc de frumos, de caldura si cu cata aviditate colectionam lucruri simple, dar care au iesit dintr-o mana vibranta. Cu cata bucurie barbara inghesuim obiectele artizanului medieval in muzee si cata recunostinta sincera ii datoreaza chiar un artist taranului negru din padurile africane, pentru gustul lui, pentru estetica lui superioard, cu care stie sa-si impodobeasca cu doua-trei culori sau cateva increstaturi obiectele lui de uz zilnic.

Bilantul e jalnic. Deseori avem impresia ca industria va darama complet arta, va acoperi acest camin de caldura a sufletului uman. Civilizatia secolului a adus roade nefericite pe acest teren. Omul are nevoie de mai mult frumos si mai mult suflet.

Zgomotul masinelor e numai un cantec ametitor pentru omul grabit, care n-are timp sa trudiasca. Cel mai pretios produs al lor n-a contribuit cu nimica la fericirea lui. In timp ce masina, monstrul, are singur drept la viata pentru sarmanul om n-a mai ramas loc pe pamant; s-a demodat.

Acest om chinuit, trebuie sa invinga! Va iesi din robia masinii, a mecanicii, se va intoarce spre el insusi. Isi va descoperi zacamintele pretioase, le va recunoaste. Se va mira ce bogat e si va pierde groaza in contactul cu fericirea.

- de Venus


Related news items:
Newer news items:
Older news items: