Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Artroza genunchiului sau gonartroza

Miercuri, 21 Septembrie 2016 00:24

Artroza genunchiului sau gonartroza

Artroza genunchiului sau gonartrozaArtroza genunchiului, numita si gonartroza, este intalnita mai ales la persoanele de sex feminin si anume la cele de peste 50 de ani, obeze, care au si varice.

Simptomul principal al gonartrozei este durerea, pe care bolnavul o resimte la nivelul genunchiului afectat, in timpul mersului pe teren accidentat si mai ales in timpul mersului pe scari (urcatul si in mod deosebit coboratul scarilor devin dificile).

Durerile se pot intensifica in anumite perioade, facand extrem de dificil chiar mersul obisnuit. In cursul acestor episoade se poate remarca si o marire de volum a genunchiului bolnav, datorita coexistentei unui proces inflamator la nivelul membranei sinoviale, alaturi de cel degenerativ, care intereseaza cartilajul articular si extremitatile osoase. Inflamatia sinovialei se traduce prin hipersecretia de lichid sinovial, care contribuie la marirea de volum a genunchiului.

In artroza genunchiului este afectata atat articulatia dintre femur si tbie, cat si cea dintre femur si rotula. Examenul radiografic trebuie efectuat atat de fata (pentru articulatia femurotibiala), cat si de profil (pentru articulatia femurorotuliana). Radiografiile arata presarea spatiului articular si osteofite, atat pe spinele tibiale (proeminentele din zona de mijloc a platoului tibial), cat si pe rotula.

Tratamentul genoartrozei consta in primul rand din masuri igieno-dietetice. Se va evita mersul prelungit, mai ales pe teren accidentat sau pe scari. Se poate folosi bastonul, atat timp cat gonartroza este unilaterala. Este recomandabila, de asemenea utilizarea bicicletei. In cazul persoanelor obeze sursa de slabire este absolut necesara.

Se poate urma un tratament medicamentos, asa cum este recomandat de un medic specialist. De asemenea, este utila fizioterapia, sub diversele ei forme, la nevoie roentgenterapia antiinflamatoare. Tratamentul chirurgical este aplicat rareori.