Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Artrozele degetelor si nodulii Heberden

Duminică, 18 Septembrie 2016 00:07

Artrozele degetelor si nodulii Heberden

Artrozele degetelor si nodulii HeberdenProcesele degenerative ale articulatiilor interfalangiene distale ale degetelor mainii sunt frecvent intalnite, mai ales la sexul feminin. Predispozitia ereditara este deseori evidenta.

Artroza interfalangiana distala se manifesta prin nodulii Heberden care sunt noduli duri, un bob de grau sau de mazare, situati in regiunea dorsala a articulatiilor amintite, cel mai des la nivelul indexului si mediusului, ulterior si la nivelul celorlalte degete. Acesti noduli pot fi sensibili in momentul aparitiei lor, dar sunt numai rareori durerosi.

Persoanele care au asemenea noduli merg la medic, nu atat pentru dureri, cat mai ales pentru alte doua motive: unul este de ordin estetic (nodulii sunt dizgratiosi), al doilea fiind constituit de grija determinata de presupunerea ca acesti noduli reprezinta debutul unui reumatism cronic deformant, entitate confundata deseori cu poliartrita reumatoida.

De aceea, trebuie sa spunem in mod categorica ca aparitia unor noduli pe fata dorsala a articulatiilor interfalangiene dorsale ale degetelor mainii nu reprezinta inceputul unei poliatrite reumatoide, ci constituie expresia unei poliartroe, afectiune benigna.

Daca am face o paralele intre poliartrita reumatoida si poliartroza, ar trebui sa subliniem urmatoarele:

· poliatrita reumatoida afecteaza articulatiile interfalangiene proximale (dintre falanga I si II), pe cand poliatroza afecteaza articulatiile interfalangiene distale (dintre falanga II si III);

· poliartroza se exprima prin aparitia unor noduli cat un bob de mazare, pe cand poliartrita reumatoida duce la tumefierea articulatiei respective si la aspectul fuziform al degetelor;

· poliartroza apare la persoane cu o stare generala infloritoare, pe cand poliartrita reumatoida are un rasunet general, manifestandu-se prin stare subfebrila, inapetenta, pierderea in greutate;

· poliartroza nu duce la anchiloze, pe cand poliartrita reumatoida netratata duce la afectarean unui mare numar de articulatii, la deformari si anchiloze.

Am mentionat aceste diferente dintre poliartroza (exrpimata prin artrozele interfalangiene distale) si poliartrita reumatoida pentru a clarifica aceasta problema, legata de confuzia care se face, ca urmare a utilizarii inadecvate a unui termen imprecis: reumatism cronic deformant.

In cazul in care nodulii Heberden sunt durerori si congesionati (tegumentele supraiacente sunt rosii) este necesara administrarea unor medicamente antiinfamatoare.

Daca nu sunt durerosi, nodulii Heberden nu necesita nici un tratament, in afara de psihoterapie: medicul trebuie sa explice bolnavului ca nodulii respectivi sunt total lipsiti de gravitate, ca ei nu reprezinta inceputul unei afectiuni ce genereaza anchiloze si deformari.