Interferente.ro Descopera Anatomie Asimetria cerebrala

Sâmbătă, 03 August 2013 20:21

Asimetria cerebrala

 

Asimetria cerebrala face posibile profunde reflectii teoretice. De ce dreptacii sunt mai numerosi decat stangacii? Sa nu-i uitam nici pe ambidextri. In Europa, proportia stangacilor variaza intre trei si zece la suta, in timp ce atinge 50 la suta in diferite regiuni africane. In orice caz, raritatea stangacilor din Europa este la originea tendintei de a considera faptul ca un defect, ca o deviere.

Rezolvarea acestor probleme n-ar fi lipsita de importanta pe plan practic. Ea ne-ar oferi mijloacele de a actiona asupra intensitatii si calitatii gandirii, ar pune in evidenta rezervele ascunse ale creierului nostru.

 

E un fapt stiintific stabilit ca, la nastere, copilul are cele doua emisfere identice, adica si una si alta sunt “drepte”. Pana la varsta de doi ani, oricare din ele poate deveni “stanga”, adica sa serveasca la localizarea vorbirii. Sunt si dovezi care arata ca, in privinta asimetriei cerebrale, baietii se dezvolta mai repede decat fetele. Catre varsta de sase ani, creierul viitorului barbat incepe sa se specializeze vizibil. Dimpotriva, pana la treisprezece ani, fetele pastreaza inca o anumita plasticitate cerebrala – o anume echivalenta a celor doua emisfere. Aceasta ii face pe unii sa creada ca ideal ar fi ca baietii si fetele sa urmeze programe de invatamant diferite. In esenta, actuala pedagogie este  structurata pentru a satisface “exigentele” creierului stang. Reformatorii considera ca ar trebui marit rolul metodelor audio-vizuale, reorganizate lectiile, astfel ca emisfera dreapta, mai artistica, sa se dezvolte si sa functioneze la fel de bine ca “jumatatea analitica”.

 

Au fost facuti unii pasi in aceasta directie. Sa semnalam interesul cercetarilor de la Riga, realizate de o echipa de psihofiziologi condusa de A. Krauklis, membru corespondent al Academiei de Stiinte din Letonia. Specialistii letoni propun indepartarea oboselii, care intervine dupa surmenajul unei emisfere, prin aplicarea unor implusuri electrice. Mai multe sedinte (cu aparatul Electroson – 4T fabricat in serie) sunt de ajuns pentru ca subiectul sa poata dormi, sa-si refaca echilibrul mental si capacitatea de lucru. Aceste proceduri profilactice nu sunt aplicabile doar bolnavilor, ci periodic si dispecerilor, conducatorilor de autobuze, mecanicilor de locomotiva (sedintele fiind cu o ora inainte sau dupa lucru, pentru optimizarea activitatii cerebrale) si altor categorii de activitati care presupun un efort cerebral considerabil. Echipa letona propune si alte procedee: stimularea magnetica, informatii celor furnizate de operatorilor si sedinte muzicale.

Cunoasterea rolurilor respective ale celor doua emisfere ale creierului sau va oferi omului posibilitatea controlului imenselor sale disponibilitati.

 

Cele doua emisfere cerebrale au proprietati functionale diferite. Stanga controleaza partea dreapta a corpului si invers. Desi cele doua emisfere functioneaza impreuna, una dintre ele are "prioritate" si este folosita mai mult decat cealalta. Emisfera stanga este sediul limbajului, cuvantului, calculului logic, cifrelor, rationamentelor, capacitatii de analiza si abstactizare. Emisfera stanga a creierului este logica, rationala, stiintifica, calculata. Emisfera dreapta este sediul gandirii fara limbaj, al intelegerii non-verbale, al recunoasterii formelor, perceptiilor spatiale. Emisfera dreapta a creierului este intuitiva, imaginativa, romantica, mitica, religioasa. Emisfera stanga a creierului este mai apta sa receptioneze stimulii la experienta trecuta, in timp ce emisfera dreapta este mai apta sa prelucreze stimuli ce nu sunt usor de identificat si de reperat. Emisfera stanga a creierului joaca un rol in procesarea limbajului, pe cand emisfera dreapta a creierului este insarcinata cu procesarea gandirii in spatiu.

 

Descopera pe care dintre cele doua emisfere ale creierului o folosesti preponderent si ce semnificatie are acest lucru.  Pentru a testa ce parte a creierului folosesti in mod preponderent priveste urmatoarea imagine timp de 30 de secunde.

 

Conform The Daily Telegraph, daca imaginea femeii se misca in sensul acelor de ceasornic, inseamna ca iti folosesti preponderent partea dreapta a creierului. Daca imaginea femeii se misca in sens invers acelor de ceasornic, inseamna ca iti folosesti preponderent partea stanga a creierului.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: