Miercuri, 02 Februarie 2011 14:39

Astenia de primavara

 

Odata cu venirea primaverii, natura renaste si ne bucuram ca am scapat de iarna. Dar de multe ori venirea primaverii aduce cu ea si anumite simptome care ne fac sa ne intrebam daca ceva este in neregula cu noi. Ne simtim din ce in ce mai obositi, mai tristi, fara chef de viata, ne dorim sa dormim si sa ne odihnim mai mult. Toate aceste tulburari pot avea ca si cauza principala asa numita astenie de primavara.

 

Ce este astenia de primavara

Astenia nu este o boala propriu-zisa, este mai degraba un simptom, o stare de oboseala, tulburare, slabiciune, stari continue de somnolenta, de iritare si melancolie, disconfort fizic si psihic care apare odata cu venirea primaverii. Astenia apare unoeri ca urmare a faptului ca in aceasta perioada organismul nostru trebuie sa faca fata schimbarilor care au loc ca urmare a trecerii de la iarna la primavara, trecere care unoeri poate fi brusca. Organismul nostru este slabit si demineralizat dupa trecerea prin iarna, iar primavara corpul nostru are nevoie de resurse energetice pentru a face fata schimbarilor de temperatura si luminozitate. Toate acestea cumulate afecteaza sistemul nervos si duc la aparitia starilor de disconfort.

 

Pe fondul unui organism slabit sunt mari sanse sa devenim victimele asteniei.

 

Simptomele asteniei de primavara

Exista mai multe simptome care indica o posibila astenie, cele mai frecvente dintre acestea fiind:

§         Stari de oboseala si slabiciune

§         Stari continue de somnolenta

§         Dureri de cap si palpitatii

§         Lipsa de energie si motivatie

§         Putere de concentrare redusa

§         Lipsa tonusului si scaderea formei fizice

§         Lipsa poftei de mancare sau dimpotriva cresterea acesteia ceea ce va duce implicit la probleme de greutate

§         Disconfort, iritabilitate, anxietate si sentimente de vinovatie

§         Stare de neliniste, buimaceala si nevoia de a plange

 

Consecintele si riscurile asteniei de primavara

Atunci cand ne confruntam cu una sau mai multe dintre simptomele de mai sus este bine sa actionam cat mai rapid deoarece astenia poate duce la afectiuni mai grave, cum ar fi depresia. Depresia este o boala grava care se caracterizeaza printr-o stare de tristete acuta, de pierdere a increderii in sine si a sperantei pe o perioada indelungata de timp. Fiind mai serioasa decat un simplu episod de tristete, de suparare sau decat o traire temporara de scadere a energiei, depresia poate avea un impact semnificativ asupra bucuriei de a-ti trai viata, asupra capacitatii de munca, asupra starii generale de sanatate si asupra persoanelor apropiate. Depresia necesita, de cele mai multe ori, tratament de specialitate.

 

In cazul in care suferim de astenie, nu mai suntem la fel de ordonati, de atenti, lucizi si de prompti in rezolvarea anumitor probleme. Astfel, astenia ne va afecta atat viata personala cat si performantele la locul de munca.

 

Astenia ne poate transforma din niste persoane volubile, joviale, calde si sociabile in persoane triste, reci, detasate si oarecum indiferente fata de cei apropiati.

 

Aceasta stare de tulburare cu efecte asupra psihicului nostru are efecte negative si asupra starii noastre de sanatate fizica. Putem sa suferim astfel de stari de anemie, ca urmare a deficitului de vitamine si minerale.

 

Cum se pot combate efectele asteniei

Este bine de stiut ca astenia de primavara nu este o boala, ci o tulburare de sanatate, o stare de slabiciune care se trateaza relativ simplu. Asadar, principalele remediile care vor trata rapid si usor astenia de primavera sunt reprezentate de:

 

1. O alimentatie adecvata

In aceasta perioada, este indicat sa consumam zilnic fructe si legume proaspete care sa ofere corpului toate vitaminele si mineralele necesare pentru intarirea organismului. Verdeturile de sezon (salata verde, urzicile si spanacul) sunt excelente mai ales pentru persoanele care sufera de anemie si fac minuni in tratarea asteniei. Alte alimente utile in astenia de primavara sunt fructele, in special cele cu un continut bogat in vitamina C, cum sunt merele si citricele. Vitamina C are rolul de a energiza organismul, de a-l proteja de radicalii liberi si de a alunga starile de oboseala. De asemenea, macesele contribuie cu succes la reducerea starilor de oboseala cronica. Nu uitati de legume, o salata de cruditati este ideala pentru energizarea organismului. Totodata, consuma alimente bogate in vitamina B pentru a ajuta la refacerea formei fizice si psihice. Alimentele care au un continut ridicat de vitamine din complexul B sunt: drojdia de bere, ficatul de pasare, pestele, salata, cerealele etc. Datorita complexului de vitamina B, drojdia de bere ajuta la refacerea formei fizice si psihice. Este indicat sa luam zilnic o lingurita de drojdie de bere, amestecata cu miere. O alta recomandare este sa consumam cat mai multe lichide (in special ceaiuri), deoarece acestea detoxifica organismul. Trebuie sa reducem consumul de carne, grasimi, carbohidrati complexi, zahar si alcool.

 

2. O cura de vitamine si minerale

In cazul in care suferim de forme agravate si severe de astenie, este posibil ca organismul nostru sa nu-si poate acumula toate vitaminele si mineralele necesare refacerii din alimente. In acest caz este recomandat sa apelam la suplimente nutritive. Acestea nu inlocuiesc o alimentatie variata dar prin aportul lor pot avea un efect benefic asupra organismului.

 

3. Odihna

Este deosebit de important sa ne respectam orele de somn, deoarece prin somn organismul nostru se reface si acumuleaza energie pentru ziua urmatoare. Deci, evitati sa va pierdeti noptile si incercati sa dormiti 7-8 ore/noapte. Nu este recomandat nici sa dormiti foarte mult, deoarece va veti trezi mai obositi si mai somnorosi. Pentru a avea un somn cat mai linistit puteti consuma inainte de culcare un ceai sau lapte cald indulcit cu miere.

 

4. Relaxarea

Implicarea in orice hobby pe care il aveti va poate ajuta sa iesiti din starea produsa de astenie. Gatiti, cititi o carte, iesiti la teatru sau cu prietenii si evitati sa ramaneti singuri cu gandurile induse de tristete. Chiar daca initial veti simti ca nu aveti energia necesara pentru a face nimic, prin implicare veti vedea ca veti incepe sa va simtiti din ce in ce mai bine.

 

5. Miscarea

Chiar daca suna ca un cliseu, miscarea si sportul, sunt printre cele mai indicate metode de a scapa de oboseala si de stari proaste. Fie ca mergem la sala, la un curs de dans sau alegem o plimbare prin parc, in aer liber, miscarea este esentiala in aceasta perioada. Mergiti pe jos cat mai mult si nu ocoliti soarele. Acesta ajuta la cresterea secretiei de serotonina din organism, care ne va face mult mai fericiti. Astfel, ne vom ajuta organismul sa se adapteze mai usor la schimbarile carora trebuie sa le faca fata. In plus, miscarea este o sursa de energie, de care avem atat de mare nevoie la inceput de primavara.

 

 

Incercati sa puneti in practica cat mai multe dintre aceste sfaturi si veti vedea ca in scurt timp efectele benefice nu vor intarzia sa apara si va veti putea bucura din plin de venirea primaverii cu toate frumusetile ei. Veti deveni astfel mai plini de energie si mult mai optimisti. Cu putin efort din partea dumneavostra si a celor din jurul vostru astenia de primavara poate fi invinsa.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: