Interferente.ro Descopera Geografie Astronomia megalitica

Miercuri, 24 Octombrie 2012 23:59

Astronomia megalitica

Nici Ptolemeu, nici Tycho Brahe si nici Copernic nu pot fi considerati parintii astronomiei. De ce? Pentru ca astronomia este cunoscuta cu cel putin 4000 de ani in urma. Pentru a justifica aceasta afirmatie sa cautam semnificatia numeroaselor asezari megalitice, dintre care, cele mai cunoscute sunt cele de la Carnac si de la Stonehenge.

Majoritatea monumentelor megalitice sunt pietre si camere funerare constuite de agricultorii din neolitic in mileniul II i.Hr. Caracteristica esentiala a arhitecturii neolitice este dimeniunea mare a blocurilor utilizate pentru constructia monumentelor (megalitos - piatra mare). Era probabil grija primordiala a unei populatii care se adapostea ea insasi cu materiale ca lemnul si pieile de animale. Langa morminte, omul neolitic a plasat monumente monolite, alinieri si cercuri de pietre. Arheologii traditionali au presuspus ca principala functie a pietrelor era un religioasa. Mai recent s-a cercetat daca ele nu aduc totusi unele marturii asupra stiintei, tehnicii si societatii de acum 4000 de ani. Si cercetarile n-au intarziat sa-si arate rezultatele. Astfel, asezarile megalitice au dovedit ca cei care le-au construit posedau cunostinte surprinzatoare de astronomie si geometrie.

Afara de acestea, mai sunt cunoscute si alte dovezi ale astronomiei megalitice, ca alinierile arhitecturale din Mexic, date astronomice din cronologia Maya, calendarul incasilor si observatiile solstitiului facute de indienii Hopi. Dovezi fascinante sunt gasite si la Machu Pichu din Peru. Interesanta este si orientarea mormintelor preistorice din Europa (printre care si cele de la Cernica), alinierile complexe de la St. Lizier (sudul Frantei), si orientarea pietrei sfinte Kaaba de la Mecca. Am putea aminti frescele de la Bonampark, o asezare maya descoperita in 1946 la Chiapas (Mexic). Din 20 de date istorice inregistrate aici 14 coincid cu aparitia lui Venus pe cer (la elongatii maxime sau in puncte stationare), ca si cu fenomene care au loc la orizont.

La Cuzco (Peru) exista alinieri legate de directiile rasaritului sau apusului Soarelui sau Pleiadelor la momentele solstitiului. Chiar si indienii Hopi de astazi pastreaza in cultura lor stabilirea unor ceremonii in functie de anumite pozitii ale Soarelui.

Oricum, mesajul acestor pietre mute a stabatut secolele pentru a ne dovedi ca descoperirile astronomice ale neoliticului au ramas fara echivoc cel putin 3000 de ani.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: