Interferente.ro Descopera Civilizatii Aventurile si mitul lui Perseu

Luni, 21 Octombrie 2013 04:05

Aventurile si mitul lui Perseu

 

Perseu se aseamana multor eroi din alte traditii -  de la Romulus si Remus la Moise si Iisus Hristos - trebuind sa supravietuiasca prigonirii si umilirii in zilele sale de inceput. Se pare ca mama acestuia, pe numele sau Danae, ar fi fost sedusa de Zeus. Aceasta intamplare si situatie nu a ramas fara ecou, astfel ca tatal acesteia, Akrisios, s-a maniat extrem de tare. Pedeapsa a fost extrem de dura: aceasta a fost pusa intr-un scrin si lasata apoi pe mare impreuna cu fiul ei mic. De ce acest fapt? Se pare ca Akrisios aflase de la un oracol ca va fi ucis de copilul Danaei.

Se pare ca mama si pruncul sau au fost purtati de curentii marini de la coasta Argolidei catre sud-vest. Acestia au fost salvati si “pescuiti” pe Insula Serifos de catre Diktys (Omul Navod). Calatoria si aventura abia acum prinde contur. Diktys avea un frate, pe nume Polydektes, fiind considerat stapanitorul local. Se pare ca acesta s-a indragostit de Danae – semn prevestitor de rele, caci numele lui era unul din epitetele date lui Hades pentru a desemna “ospitalitatea” sa nedescriminatorie. In simbolismul acestui mit, e ca si cum, dupa ce a supravietuit seducerii de catre Zeus, Danae a fost urmarita de fratele lui mai infricosator, de zeul mortii.

 

In orice caz, la acea vreme, legenda spune ca Polydektes ar fi incercat sa scape de tanarul si maturul Perseu, considerat a fi un obstacol in calea dorintelor lui. Astfel, Perseu a fost ademenit sa fie de acord cu aducerea capului Medusei, una din infricosatoarele Gorgone.

Dar ce sunt acestea? Gorgoanele erau personaje infioratoare ce locuiau langa ocean, la capatul lumii. Aveau colti de mistret, brate de bronz si aripi de aur, iar capetele lor erau impodobite cu serpi. Tot cei ce se uitau la ele se pietrificau efectiv.

Perseu nu s-a intimidat de cele auzite si nu s-a dat in laturi de la indeplinirea sarcinii primite, respectiv aducerea capului Medusei. Astfel, Perseu a inceput sa se pregateasca pentru calatorie si a adunat cele de trebuinta: o secera ce nu putea fi franta, o traista, sandale cu aripi si o scufie pentru a fi invizibil. La pregatirea acestor lucruri a fost ajutat de Hermes, Atena si, prin constrangere, de respingatoarele Graiai (trei babe care imparteau un singur ochi si un singur dinte).

Ajuns la fata locului, luand contact cu Medusa, Perseu a reusit sa evite privirea ei directa si letala. Cum a reusit? S-a uitat intr-un scut la reflectia Medusei. Viteaz, darz si curajos, Perseu i-a taiat capul cu o secera, l-a pus in desaga si a scapat de celelalte Gorgone punandu-si scufia pentru a fi invizibil.

 

La intoarcere in Serifos, Perseu a avut parte de o alta aventura. Eroul nostru Perseu a facut un popas in Etiopia, iar aici a salvat-o pe Andromeda, fiica regelui Cefeus. Fata fusese pironita de un munte ca jertfa pentru un monstru marin care ameninta tinutul, dar Perseu a trimis fiara pe lumea cealalta si a luat-o pe Andromeda ca mireasa inapoi in Grecia.

 

Ajuns acasa, in Grecia, soarta lui s-a implinit. Folosind capul Gorgonei, Perseu l-a pietrificat pe Polydektes, care inca o oprima pe Danae, mama sa.

Dorind sa revina la normalitate, a renuntat la instrumentele sale de putere si a oferit sandalele, desaga si scufia lui Hermes, in timp ce capul Gorgonei l-a dat Atenei.

Lucrurile insa nu sunt pe deplin infaptuite, iar necazuurile nu au disparut definitiv. A mai ramas Akrisios, tatal Danaei, care inca se temea de moartea pe care oracolul i-a prezis-o. Pe drept ii era frica: in mod involuntar, Perseu l-a ucis cu o aruncare de disc la o competitie intre atleti. In ciuda acestui fapt si, desi existenta lui Perseu nu a fost lipsita de greutati, iar ceea ce nareaza mitul lui este, in esenta, surmontarea obstacolelor si restaurarea ordinii. Descendentii lui Perseu si ai Andromedei il include pe Heracle, cel mai puternic erou dintre toti.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: