Vineri, 17 Decembrie 2010 17:44

Azuga

 

Statiunea Azuga este situata in judetul Prahova, pe Valea Prahovei, la confluenta cu raul Azuga, la poalele Muntilor Bucegi si Muntilor Baiului (Carpatii Meridionali), in vecinatatea culmilor Sorica si Cazacu. Azuga se afla la 60 km nord-vest de Ploiesti, 36 km de Brasov, 135 km de Bucuresti, intre statiunea Sinaia (la 12 km) si statiunea Predeal (la 6 km). Localitatea a fost intemeiata in anul 1830 si pana in anul 1881 s-a numit Intreprahove. Azuga a fost declarat oras in 1948.

 

Azuga este o statiune climaterica si turistica importanta si se poate mandri cu prima partie de schi din Romania omologata de F.I.S. (Federatia Internationala de Ski) - partia Sorica. Din acest motiv, dar si datorita investitiilor masive in infrastructura de turism care au avut loc in ultima perioada, Azuga s-a dezvoltat in una din cele mai importante statiuni de schi din tara. Pozitia si accesibilitatea sunt avantaje pentru orasul Azuga, acesta fiind situat pe cea mai circulata vale transcarpatica a Romaniei - Valea Prahovei - respectiv DN 1 \ E60 si magistrala feroviara dubla, electrificata Bucuresti - Brasov. Harta orientativa:

 

 

Azuga, amplasata la o altitudine de 1.100 m, se bucura de climatul zonelor alpine, tonic-stimulant, ozonat, fara praf si alergeni. Zona este una deosebit de frumoasa iar aici se pot practica sporturi de iarna, schi, snowboard, sau sporturi de vara. Puteti gasi in Azuga terenurile de handbal, volei, fotbal, baschet, zone special amenajate pentru picnic sau pentru pescuit. Principala atractie o constituie cele 6 partii cu diferite nivele de dificultate. Azuga dispune de o telegondola inaugurata la sfarsitul anului 2007 care ofera acces catre toate partiile din statiune. Exista de asemenea si instalatii de teleschi, miniteleschi si babyschi.

 

Principalele partii din Azuga sunt:

Partia

 

Grad de dificultate

Lungime

Diferenta de nivel

Transport cablu

Nocturna

Tunuri zapada

Sorica

mediu

2.100 m

561 m

gondola, teleski

da

da

Sorica sud

usoara

770 m

154 m

teleski

nu

da

Cazacu

mediu

2.200 m

530 m

gondola, teleski

nu

da

Cazacu varianta

mediu

400 m

116 m

gondola, teleski

nu

da

Cazacu bretea

mediu

700 m

163 m

gondola, teleski

nu

da

La Stana

usoara

910 m

154 m

teleski

nu

da

 

Alte partii de schi fond si randonee, precum si un traseu de snowboard, situate in vecinatatea partiei Cazacu, insumeaza alti 10 km.

 

Alte atractii turistice in zona Azuga sunt Babele, platoul Bucegi, Jepii Mici si Jepii Mari, rezervatiile naturale Poiana cu Narcise de la Clabucetul Azugii (18,5 ha) si Ungia Mare (18,22 ha), rezervatiile naturale complexe de la Valea Turcului (113,75 ha) si Unghia Mare (170,75 ha), rezervatia naturala geologica si geomorfologica de la Unghia Mica (139,75 ha), pastravaria aflata la confluenta paraului Limbasel cu paraul Azuga, cabana de vanatoare Azuga, casaria Ghimbasanu (monument arhitectura), cimitirul Eroilor din Primul Razboi Mondial si monumentele dedicate Eroilor de la 1877 si Ecaterinei Teodoroiu.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: