Interferente.ro Sanatate Plante medicinale Bai cu plante medicinale la domiciliu

Marţi, 16 Aprilie 2013 15:30

Bai cu plante medicinale la domiciliu

“Spala-ma-voi cu isop si de toate voi fi curatat!”. Aceste cuvinte, ce sunt atribuite legendarului rege Solomon, arata ca inca din antichitate se cunostea si se aplica acest mod de utilizare al plantelor medicinale. De astfel, indicatii despre acestea, unele valabile si azi, sunt cuprinse in Vedele indiene, in papirusuri, in scrierile marilor medici si naturalisti ai antichitatii.

 

Baile de plante medicinale constituie azi un procedeu terapeutic din ce in ce mai utilizat in statiuni balneoclimaterice, dar perfect accesibil si in cura la domiciliu. Acest procedeu se bazeaza in principal pe actiunea directa la nivelul tegumentului a diverselor principii active cu actiune antiseptica, antiinflamatoare, cicatrizanta, fiind astfel deosebit de util in numeroase boli de piele.

Dar baile de plante sunt utile intr-un evantai mult mai larg de afectiuni. Cum explicam aceasta? Prin tegument sunt absorbite o serie intreaga de substante active ce ajung in zone subiacente (explicandu-se astfel actiunea lor in reumatism, guta) sau sunt transportate apoi prin circulatia limfatica si sanguina in intregul organism, explicand astfel actiunea bailor de plante in variate afectiuni ale organelor interne. O alta poarta de patrundere a substantelor active o constituie caile respiratorii, lucru valabil pentru uleiurile eterice care se volatilizeaza, fiind inhalat aerul cu o concentratie ridicata in vaporii acestor substante.

Baile de plante, ca procedeu terapeutic, se aplica in doua moduri: fie baie generala (la cada), fie bai locale, care intereseaza numai o anumita zona a corpului, asa cum sunt baile ce se fac in cazul unor plagi purulente, in care procedeul se aplica strict in regiunea interesata: baile de sezut, maini, picioare, baile de ochi etc. Si intr-un caz si in celalalt trebuie sa se inteleaga ca nu se pot obtine rezultate miraculoase cu o singura baie, ca acest procedeu trebuie repetat intr-o veritabila cura, efectele facandu-se simtite cel mai adesea dupa primele 5-7 zile de aplicare.

Destul de rar se observa cazuri de intoleranta, care se manifesta prin inflamatii, inrosiri ale pielii, mancarimi; in acest caz se intrerupe cura si se renunta la acest procedeu terapeutic.

Foarte important pentru reusita bailor este modul in care se face extractia principiilor active. O prima modalitate este de a se pune planta maruntita intr-un saculet de tifon, peste care se toarna apa clocotita, apoi restul de apa pana la completarea cantitatii necesare pentru baie. O a doua modalitate consta in a se face cu planta sau amestecul de plante fie o infuzie concentrata (in cazul florilor, frunzelor sau partii aeriene), fie un decoct concentrat (in cazul radacinilor sau cojilor), care se adauga apoi in apa de baie. Se recomanda aceasta a doua modalitate de pregatire a baii, tocmai pentru ca asigura o extractie mai completa a principiilor active. Cantitatea de produs ce va fi folosita va fi astfel calculata incat sa asigure circa 3-5 g planta la litrul de apa in baile generale (respectiv 200 – 400 g pentru o cada si 20 – 30 g planta la litrul de apa sau chiar mai mult in cazul bailor locale, concentratia fiind astfel de 5-6 ori mai mare la acestea din urma).

Apa se va aduce la temperatura corpului atat pentru a nu produce contractii, spasme, cat si pentru a se face vasodilatatie accentuata a vascularizatiei periferice, care sa favorizeze absorbtia substantelor active. Tot in scopul unei bune absorbtii prin tegument, baia de plante trebuie sa fie precedata de o baie de igiena corporala, prin care sa se indeparteze sebumul.

Pe baza principiului actiunii sinergice si complementare a plantelor medicinale, se deduce ca amestecurile acestora sunt mai eficiente decat plantele ca atare. In consecinta, s-a trecut la elaborarea unor formule cu rol antireumatismal, sedative, antieczematos etc. Formule de bai de plante medicinale gasiti aici.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: