A+ A A-
  • Categorie: Plante medicinale
  • Publicat: Miercuri, 17 Aprilie 2013 11:38

Bai cu plante medicinale pentru afectiuni ale pielii

Plantele medicinale utilizate pentru ameliorarea diferitelor afectiuni ale pielii contin de regula principii active din cadrul a doua mari grupe: a) uleiuri volatile, cu proprietati antiseptice puternice, care explica actiunea lor in diverse plagi purulente, furuncule, abcese; efectul lor este asemanator antibioticelor sintetizate de plantele inferioare, in special ciuperci, asemenea substante numindu-se fitoncide; b) taninuri, cu proprietati astringente, cicatrizante.

In afara acestora, mai pot interveni si alte substante, cum este alantoina (ce se gaseaste in radacina de tataneasa – Radix Symphyti), cu proprietati cicatrizante deosebite.

Cititi aici cum puteti pregati baile de plante medicinale la domiciliu.

 

A. Plante cu continut de uleiuri volatile

Flores Chamomillae (flori de musetel) merita a fi si in acest caz “cap de coloana”. Avand un ulei volatil bogat in azulene, substante cu proprietati antiseptice si cicatrizante deosebite, baile generale sau locale cu musetel au efecte favorabile in rani cu puroi, ulceratii ale pielii, eczeme zemuinde, calmand totodata tenurile inrosite sau iritate. Proprietati similare si un continut ridicat in azulene au si Flores Millefolii (flori de coada soricelului) ca si Herba Absinthi (pelinul).

Herba Hyperici (sunatoarea), care contine pe langa uleiul volatil, taninuri si flavone, o substanta numita hipericina, fiind astfel extrem de activa in arsuri si asigura o buna cicatrizare a ranilor.

Folium Salviae (frunze de salvie), de asemenea, bogate in ulei volatil, se folosesc sub forma de infuzie in vindecarea plagilor cu puroi si in diverse forme de ulceratii.

Flores Sambuci (flori de soc) sunt recunoscute pentru tratarea furunculelor, abceselor, arsurilor, contuziilor.

Herba Hyssopi (isop) are o recunoscuta actiune antiseptica si cicatrizanta, la fel ca Herba Origani (sovirv).

Flores Lavandulae (flori de levantica), printre cele mai bogate in uleiuri eterice cu componente foarte active, se numara printre speciile cele mai eficiente pentru bai antiseptice si cicatrizante.

Herba Meliloti (sulfina) contine, pe langa ulei volatil, si cumarina, care-i confera mirosul atat de particular de fan proaspat cosit; se recomanda in bai locale pentru rani cu puroi si pentru contuzii.

Radix Inulae (radacina de iarba mare), sub forma de decoct se foloseste in ulceratii pururlente, iritatii care produc mancarimi puternice; avand nu numai actiune antiinflamatoare, ci si puternic dezinfectanta.

Fructus Feniculi (fructe de fenicul) au proprietati puternic antiseptice si sunt deosebit de utile in diferite plagi purulente.

Turiones Pini (muguri de pin) contin, in afara uleiului volatil, si rezine, cu acea caracteristica aroma balsamica; au o marcata actiune antiseptica si cicatrizanta.

Flores Calendulae (flori de galbenele) stimuleaza circulatia sangelui la nivelul tesuturilor, grabind astfel cicatrizarea, dand rezultate bune in: tratarea ranilor care se vindeca greu, ulceratii, plagi purulente, arsuri, degeraturi, eczeme, acnee.

B. Plante cu continut de taninuri

Herba Salicariae (rachitan) este printre plantele cu cel mai ridicat continut de taninuri, complet neiritante, dar puternic astringente; se utilizeaza ca cicatrizant in diverse plagi, ulcere varicoase.

Folium Juglandis (frunzele de nuc) dau rezultate bune in eczemele zemuinde, ulcere varicoase si calmeaza iritatiile pielii.

Folium Plantaginis (frunzele de patlagina) contin, pe langa tanin, si mucilagii, vitamina K si glicozidul aucubina; se folosesc in bai locale pentru ulcere varicoase, ulceratii ale pielii.

Herba Cnici (schinel) au continut ridicat de tanin si principii amare; se recomanda in arsuri, degeraturi si diferite ulceratii ale fetei.

Herba Murrubii (unguras) contine in afara taninului, si o substanta amara, maribiina; contribuie la cicatrizarea ranilor si ulceratiilor invechite.

Herba Polygoni (troscot), cu continut de tanin, acid silicic si flavoride, actioneaza ca cicatrizant.

Herba Lamii albi (urzica moarta alba), cu continut de tanin, mucilagii, saponine, saruri de potasiu si urme de ulei volatil; utila in abcese, ulceratii.

Cortex Quercus (coaja de stejar) cu continut foarte ridicat de tanin. Sub forma de decoct este utila in mai toate bolile de piele, datorita astringentei deosebite; in mod deosebit da rezultate in ulceratii, degeraturi.

Cortex Salicis (coaja de salcie) este cicatrizanta si hemostatica.

Radix Symphyti (radacina de tataneasa) contine si tanin, dar in principal proprietatile cicatrizante se datoresc unei substante active numita alantoina; da rezultate remarcabile in arsuri si ulcere varicoase.

Links to Best Bookmaker Bet365 it The UK
Oct 19, 2010 4967

Toamna in poezia lui Ion Minulescu

Toamna in poezia lui Ion Minulescu Cu toamna in odaie Mi-a batut azi-noapte Toamna-n…
Mar 22, 2016 180

Horoscop Pesti aprilie 2016

Horoscop Pesti aprilie 2016 Afla horoscop Pesti aprilie 2016. Afla previziunile…
Mar 07, 2013 6179

Mesaje de 8 Martie

Mesaje de 8 Martie 8 Martie este ziua cand, de la o margine la alta a lumii se…
Dacii si cuiburile lor de vulturi
Iun 05, 2014 1863

Dacii si cuiburile lor de vulturi

Dacii si cuiburile lor de vulturi “Dacii – scria acum circa doua mii de ani istoricul…
Default Image
Sep 12, 2010 4188

Notiuni de anatomie a sistemului osteo articular

Notiuni de anatomie a sistemului osteo-articular Corpul omenesc este impartit in 4…
Feb 01, 2013 2648

Brancusi forma si liniile esentiale

Brâncuşi - forma şi liniile esenţiale Dacă am rostologi uşor, o lacrimă de diamant pe o…
Sep 29, 2010 2737

Ce este postul

Ce este postul ? A vorbi despre post si chiar a-i da o definitie pare foarte simplu…
craciun 2014 felicitari si mesaje
Dec 22, 2014 2796

Craciun 2014 mesaje felicitari si urari

Craciun 2014 - mesaje, felicitari si urari Sarbatoarea de Craciun 2014 e aproape, iar…
Horoscop Varsator ianuarie 2015
Dec 13, 2014 1570

Horoscop Varsator ianuarie 2015

Horoscop Varsator ianuarie 2015 Afla horoscop Varsator ianuarie 2015. Afla previziunile…
Bet atWilliam Hill Bingo and win.