Sâmbătă, 18 Decembrie 2010 19:55

Balea Lac

 

Statiunea Balea Lac este una dintre cele mai spectaculoase din Romania, fiind situata in inima masivului Fagaras, cel mai grandios complex montan al Carpatilor care strabat Romania. Zona Balea Lac este parte a rezervatiei naturale ce se intinde pe o suprafata de 180 ha. Prezinta un relief glaciar tipic cu morene, terase si vai dominate de creste adanc crenelate din care se inalta dinspre nord-est spre sud-vest Varfurile Vaiuga - 2443 m, Iezerul Caprei - 2417 m, Saua Caprei - 2315 m si Paltinul 2398 m. Regiunea beneficieaza si de prezenta celei mai dense retele hidrografice din tara (lacurile glaciare: Avrig - 2011 m, Caltun - 2147 m, Doamnei - 1865 m , Balea - 2034 m). Apele din acest masiv in zona sibiana a Fagarasilor formeaza o serie de cascade: cascada Moasei, cascadele Avrigului, cascada Serbotei, cascada Balea (Urlatoarea Balei).

 

Peisajul de o frumusete unica este coplesitor in orice anotimp. Vara, se poate ajunge in statiune pe soseaua Transfagarasan, denumita si “drumul printre nori” datorita altitudinii mari (2042 m) la care se afla, a numeroaselor serpentine si a frumusetii peisajului abrupt. Realizatorii de la Top Gear au spus despre Transfagarasan: “Este cel mai uimitor drum pe care l-am vazut vreodata!”, iar Jeremy Clarkson aflat la volanul unui Aston Martin, a spus: “Acesta este cel mai bun drum din lume! Romania iti multumim ca ai acest drum. Putem sa ramanem aici pentru totdeauna?”

 

 

 

Un rol important in promovarea turismului in aceasta zona l-a avut Societatea Carpatina a Transilvaniei (SKV) - Siebenburgischer Karpatenverein - infiintata la Sibiu in anul 1880. Aceasta societate a construit mai multe drumuri de acces in munte, a efectuat un numar important de marcaje si a organizat numeroase ascensiuni de vara si iarna, multe dintre ele in premiera. De asemenea, a construit prima Cabana la Lacul Balea in anul 1904 si inaugurata la 29 august 1905. In anul 1975 pentru facilitarea accesului la cabana si la traseele de creasta s-a amenajat linia de telecabina.

 

Lacul Balea (lac galaciar) este situat la o altitudine de 2034 m si ceva mai jos gasim Balea Cascada. Dimensiunile lacului sunt: 360 m lungime, suprafata de 46508 m2 si adancimea de 11,35 m. In jurul lacului, 180 de hectare de teren au fost declarate rezervatie stiintifica in 1932. Aici se gasesc numeroase plante rare (floarea de colt, macul galben, etc.) si animale ocrotite de lege (capra neagra, rasul, acvila de munte etc.). In apropierea lacului sunt construite cateva cabane iar in ianuarie 2006 a fost construit primul hotel de gheata din Europa de Est avand forma unui iglu.

 

Indiferent de sezon, statiunea Balea Lac este minunata si pregatita sa isi intampine turistii. Zona Balea Lac este cautata mai ales pentru drumetiile care incanta orice impatimit al muntelui prin peisajul existent cat si prin posibilitatea alegerii unor trasee care sunt o adevarata provocare.  Iarna, aici se organizeaza sarbatorile zapezii. In plus, sezonul rece dureaza aici aproximativ jumatate de an, astfel ca se poate practica patinajul pe lacul Balea, ce ingheata in totalitate. Pe timp de iarna practicarea sporturilor pe schiuri (coborare, slalom, fond etc.) se realizeaza pe numeroasele partii naturale care inconjoara cabana. Partiile au dificulate medie si ridicata si unele dintre ele au si 14 km lungime. Data fiind functionalitatea telecabinei care face legatura cu Balea Cascada sunt posibile coborari pe traseu de peste 10 km, cu diferenta de nivel de 600 m. Pe suprafata inghetata a lacului de peste 4 hectare se amenajeaza zone de luciu inghetat pentru hochey, curling si patinaj. Vara, in perioada iunie-septembrie, pe lac se poate practica canotajul.

 

Balea Lac - un loc mirific care va asteapta in orice anotimp sa-i descoperiti frumusetile.

 

 

Surse si Adrese Web Utile

http://www.descopera.net/romania_balea_lac.html

http://balealac.3x.ro/hartasus.htm

http://www.balealac.ro/

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: