Miercuri, 08 Iunie 2011 16:25

Barsana

 

Barsana este o comuna situata in Depresiunea Maramures, pe valea raului Iza, in judetul Maramures, Transilvania, Romania. Comuna Barsana se afla la o distanta de 87 km fata de resedinta de judet, Baia Mare, la kilometrul 17 al drumului judetean 186, orasul cel mai apropiat fiind Sighetu Marmatiei, aflat la 22 km. Are o populatie de 6500 locuitori si este compusa din resedinta de comuna Barsana si localitatile componente Nanesti si Oncesti.

 

Statiunii Barsana i se spune „Muntele Athos de Maramures” sau „perla Vaii Izei” si este una dintre cele mai frumoase si mai vizitate comune maramuresene de catre turisti. Prima mentionare documentara a localitatii dateaza din 1326. Are probabil cele mai vechi si importante lacasuri de cult de pe Valea Izei, cele mai multe legende si povesti, cei mai multi mesteri populari, cele mai multe pensiuni. In prezent, Barsana este una dintre destinatiile preferate ale pelerinilor si turistilor din tara dar si din strainatate datorita bisericii din lemn, a Manastirii Barsana - una dintre cele mai frumoase din Maramures dar si a portului popular, a frumoaselor porti sculptate in stil maramuresean, a minunatelor peisaje si nu in ultimul rand a bunatatilor gastronomice din aceasta zona.

 

Aici poate fi lasata de-o parte agitatia cotidiana si te poti refugia intr-o lume presarata cu biserici din lemn, cu porti maramuresene, animata de traditii invechite de timp, intr-o lume infrumusetata de ospitalitatea, de credinta si de simplitatea morosenilor. Oameni desprinsi din alte timpuri, inconjurati de un geniu creator ce da viata lemnului, purtatori in suflet a unei evlavioase credinte in Dumnezeu, ziditori de Biserici din lemn - multe dintre ele aflate in patrimoniul UNESCO, plini de ospitalitate si inzestrati cu un puternic simt al umorului (iau in deradere chiar moartea - Cimitirul Vesel Sapanta), imbracati in portul legendarilor daci.

 

Clima este de tip temperat continental, prezentand diferente de temperaturi si precipitatii destul de mici ca intensitate si durata. Iernile sunt foarte lungi si, cum Maramuresul este inconjurat de munti, este destul de greu de ajuns acolo in timpul sezonului rece. Precipitatiile sunt abundente, datorita vantului de sud-vest, aflat intre varfurile inalte. Cel mai des, ploua la inceputul primaverii, dar si in timpul lunilor iunie si septembrie. Luna in care ninge cel mai mult este ianuarie.

 

O varietate bogata de flora prospera pe aceste dealuri si intre retelele de rauri si de suvoaie care traverseaza regiunea. In ceea ce priveste fauna, regasim in aceasta zona unele dintre cele mai salbatice zone din Europa de Est, unde se gasesc ursi, caprioare, lupi si lincsi ce traiesc in padurile nepatrunse de fag.

 

Cei care vin aici pot merge in excursii si drumetii, pot practica ciclismul sau se pot incarca energetic din puritatea acestor tinuturi.

 

Factori naturali de tratament

·        padurile din jur asigura un aer puternic ozonat si un bioclimat tonic stimulator;

·        aer curat fara praf si alergeni;

·        atmosfera cu un bogat continut de ioni negativi.

 

Obiective turistice

·        Biserica de lemn din Barsana care dateaza din 1711 are hramul Intrarea in biserica a Maicii Domnului. Se aflata in patrimonial Unesco din 1999 si este inclusa in patrimoniul universal datorita picturii interioare, de o valoare inestimabila. Bisericii de lemn din Barsana i se mai spune si biserica umblatoare, deoarece a fost mutata in mai multe randuri. Legenda incepe in jurul anului 1711, cand Ioan Stefanca (un preot vaduv care s-a retras pe Valea Slatioarei, impreuna cu fiul sau, Gavril) a construit o biserica de lemn. Mai tarziu, Gavril a devenit episcop si a mutat biserica pe platoul actualei manastiri din Barsana, transformand-o in schit. Insa in jurul anului 1780, calugarii au parasit schitul, indreptandu-se catre o manastire din Neamt, iar biserica a fost inchisa. Pentru a nu fi lasata in paragina, satenii au mutat-o pe Dealul Jbarului, in cimitirul unde erau inmormantati ciumatii. O alta data de referinta este estimata la 1805-1808. Atunci, Toader Hodor, din Viseu de Mijloc si Ioan Plohod, din Dragomiresti (doi tarani, pictori de biserici) au pictat interiorul bisericii. O particularitate a constructiei este acoperisul cu streasină dubla. Frescele interioare au fost pictate in stil baroc. Peretii lateralii ai naosului infatisează scene atat din vechiul, cat si noul Testament. De o frumusete aparte sunt reprezentarile cetelor de ingeri si ale heruvimilor cu o multime de ochi care le acopera trupurile, sugerand faptul ca ei vad totul. Rezultatul: cel mai coerent ansamblu decorativ din Maramures, reprezentat de singura pictura naiva cu elemente baroc.

·        Biserica de lemn Sfantul Nicolae a fost declarata monument prin Legea nr.5/2000 privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului national.

·        Manastirea din Barsana care poarta hramul „Soborul Sfintilor 12 Apostoli” este cel mai important obiectiv turistic din localitate, dar si unul dintre cele mai importante si mai cautate la nivel national. Este un intreg complex arhitectural, care foloseste ca materie prima lemnulsi este o manastire de maici.

·        Casa Patru Tomi este un muzeu deschis in anul 2008, in satul Nanesti unde vizitatorii pot descoepri in detaliu traditiile si obiceiurile maramuresene care tin de amenajarea si aranjarea locuintei, cat si obiceiuri care oglindesc stilul de viata traditional si evenimentele pe care le celebreaza morosenii. 

·        Orasul Sighetul Marmatiei situat la 12 km si unde puteti vizita un obiectiv turistic de interes national. Este vorba despre “Memorialul Durerii” care prezinta poveste terifianta a comunismului si a victimilor acestuia.

·        Valea Izei si dealurile, vaile si padurile ce o inconjoara

·        Defileul Surduc fascinant prin salbaticia peisajului

 

Cazare

http://www.turismromanesc.ro/cazare-in-Barsana

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: