Interferente.ro News Stiri Biberoanele din plastic cu bisfenol A

Marţi, 30 Noiembrie 2010 00:28

Biberoanele din plastic cu bisfenol A

 

 

Uniunea Europeana va interzice in 2011 productia si comercializarea biberoanelor din plastic cu bisfenol A

Productia si ulterior comercializarea biberoanelor de plastic care contin bisfenol A (BPA) vor fi interzise in Uniunea Europeana incepand din primavara anului 2011. BPA este un compus chimic controversat, utilizat in fabricarea plasticului de uz alimentar. Astfel, producerea acestor biberoane va fi interzisa incepand cu 1 martie 2011, iar comercializarea din 1 iunie, arata Mediafax.

Sursa: MedLive  

 

Biberoanele din plastic ar putea fi toxice: Danemarca, trei state americane si Canada au interzis folosirea compusului chimic BPA in produsele pentru copii

Biberoanele din plastic ar putea fi toxice pentru copii. Comunitatea stiintifica din intreaga lume se afla in mijlocul unei controverse privitoare la prezenta substantei Bisfenol A (BPA) in materialul din care sunt facute majoritatea produselor din plastic. Danemarca, trei state americane si Canada au interzis prin lege folosirea compusului chimic in fabricarea biberoanelor. Dezbateri similare se desfasoara in aproape toate statele Uniunii Europene, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ca va organiza un summit, in toamna acestui an, pentru a analiza datele referitoare la BPA.

BPA, care este folosit in industria materialelor plastice pentru a face produsele mai rezistente, provoaca disfunctii hormonale, sustin cercetatorii. Potrivit acestora, substanta poate provoca boli cardiace, cancer la san, obezitate, hiperactivitate, precum si alte afectiuni. Tot mai multe studii sugereaza ca in special copiii sunt expusi la cele mai mari riscuri, chiar si cand este vorba despre doze foarte mici de BPA. Companiile din industria materialelor plastice au respins, insa, acuzatiile si au facut la randul lor cercetari prin care demonstreaza ca substanta nu este periculoasa.

Sursa: SmartWoman 

 

 

Plastic cu BPA: “Bisfenol A nu prezinta riscuri pentru sanatatea umana” – Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara

Compusul chimic Bisfenol A (BPA), utilizat in procesul de fabricatie al recipientelor alimentare din plastic si interzis in Danemarca si Franta, nu prezinta riscuri pentru sanatate, a informat joi Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA), organism cu sediul in orasul italian Parma. Avizul pozitiv de utilizare a BPA emis in 2006 si confirmat in 2008 de catre EASA nu trebuie modificat, a declarat un purtator de cuvant al agentiei citat de TF1. In urma unei analize detaliate a literaturii stiintifice recente si a studiilor privind toxicitatea Bisfenolului A in doze mici, oficialii EFSA au concluzionat ca nu exista argumente care sa impuna revizuirea nivelului minim admis al dozei zilnice tolerabile (Tolerable Daily Intake TDI) pentru BPA. In prezent, nivelul dozei zilnice este de 0,05 mg/kg corp greutate, nivel stabilit de catre EFSA in avizul din 2006 si re-confirmat in avizul din 2008.

Bisfenol A intra in componenta canilor, tacamurilor, castroanelor, veselei pentru microunde, paharelor de plastic de unica folosinta, biberoanelor, sticlelor de apa plata, apa minerala sau sucuri samd si poate influenta compozitia alimentelor ce sunt depozitate in aceste recipiente, mai ales atunci cand acestea sunt incalzite.

Sursa: MedLive

 

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: