Interferente.ro Descopera Anatomie Bioritmurile si influenta lor asupra organismului

Sâmbătă, 20 Mai 2017 00:11

Bioritmurile si influenta lor asupra organismului

Bioritmurile si influenta lor asupra organismuluiExista in natura anumiti factori care prin exercitarea unor influente asupra organismului pot sa modifice unele stari sufletesti, sa determine variatii ale potentialului energetic si ale gradului de rezistenta la imbolnaviri, sa dirijeze evolutia unor afectiuni acute si cronice. Acesti factori, nevazuti, dar dovediti stiintific si care de cele mai multe ori au in manifestarile lor o ritmicitate constanta in raport cu anotimpurile si cu orarele zilelor, sunt cunoscuti astazi sub numele de bioritmuri.

Datorita existentei acestor ritmuri biologice s-a putut explica si faptul ca pe parcursul aceleiasi zile acelasi om poate avea fluctuatii in ce priveste randamentul in munca, in echilibrul sau psihic si comportamental, in posibilitatile de insusire a unor notiuni, in modul de exteriorizare a sentimentelor. In ce priveste rezistenta organismului la eforturi, aceasta pare, de asemenea, sa fie supusa influentei bioritmurilor. Dupa unii autori, rezistenta fizica este mai mare in orele de dimineata si de pranz, mai mica dupa amiaza si spre seara, foarte scazuta dupa miezul noptii. Faptul ca bioritmurile influenteaza atat de mult functionalitatea organismului se explica prin aceea ca acesti factori dirijeaza periodic ritmicitatea de functionare a unor glande cu secretie interna si externa, calitatea comporzitiei sangelui, sensibilitatea si secretia unor mucoase, precum si procesele de asimilatie si dezasimilatie. Avand in vedere ca organismul se afla in stari variate de receptivitate la diferite ore, este interesant de retinut si modul de actiune a unor medicamente in raport cu ora la care acestea se administreaza, acelasi medicament putand actiona diferit, depinzand de ora la care se ia.

Bioritmurile variaza si de la individ la individ. Acesta presupune ca, din punct de vedere practic, cunoasterea de catre noi – prin observatii repetate – a bioritmurilor personale si adaptarea la ele prezinta o deosebita importanta, intrucat ofera posibilitatea de a ne sincroniza mai avantajos diverse actiuni, spre a obtine mai multe satisfactii si mai mult randament in munca, spre a ne administra, cu avizul medicului, unele medicamente la orele cand acestea pot fi mai eficiente si a lua masuri mai intense de profilaxie la datelecand stim ca rezistenta organismului nostru e mai scazuta. Interesante si semnificative sunt si observatiile unor cercetatori, care, facand o ancheta recenta printre mai multe loturi de centenari, au ajuns la concluzia ca longevitatea acestora s-ar datora in mare parte adaptarii instinctive la bioritmurile personale.

 


Newer news items:
Older news items: