Vineri, 24 August 2012 19:43

Boli psihice

 

In epoca moderna, o serie de factori care obosesc si uzeaza sistemul nervos au determinat si cresterea numarului bolilor psihice. Bolile psihice afecteaza functia sistemului nervos central, echilibrul mintal al omului cu realitatea inconjuratoare si mai ales cu societatea.

Bolile psihice, tulburarile psihice au la baza dezechilibre ale creierului determinate de influentele ereditare asupra dezvoltarii acestuia, in functie de contextele biologice si de mediu. Trebuie avute in vedere si tulburarile mintale, acele dereglari functionale ale creierului, care pot fi cauzate de procese de dezvoltare modelate de interactiunea complexa a geneticii cu experienta individuala.

 

Boala psihica poate afecta pe oricine, indiferent de varsta, sex, rasa, istoria familiala, stare materiale, etc.

Pot aparea la:

§         batrani, iar cauzele sunt diverse: probleme somatice, singuratate, scaderea veniturilor, pensionare, pierderea stimei de sine, decesul unei persoane dragi, etc.

§         adulti aflati la varsta activa, iar cauzele difera: conflicte intre realitate si aspiratii, probleme la serviciu, probleme in familie, etc.

§         tineri, din cauza unor responsabilitati intense legate de familie, de profesie, tulburari emotionale, dorinta de realizare, etc.

§         adolescenti, iar cauzele sunt: stresul, schimbarile corporale, transformarile fizice rapide survenite in dezvoltare, etc.

§         copii, chiar si sugari, iar cauzele se datoreaza unor conflicte de familie. Chiar daca nu ii implica activ pe copii, aceste conflicte ii afecteaza si traumatizeaza.

In unele cazuri, bolnavul percepe greu realitatea obiectiva, dar isi apreciaza gresit relatiile cu aceasta realitate. Are mania persecutiei (lui i se pare ca cei din jur se poarta urit cu el), are grandomanie (lui i se pare ca cei din jur il admira, il stimeaza prea mult).

In alte cazuri, bolnavul percepe denaturat obiectele, nu intelege legatura dintre evenimente, nu-si poate coordona miscarile. Bolile psihice se manifesta prin delir, halucinatii, stare de depresie, etc.

 

Clasificarea bolilor psihice

Bolile psihice se impart in:

§         nevroze (psihopatii), boli psihice resimtite de bolnav, avand si rasunet somatic, iar tulburarile lui de comportament in societate sunt minore;

§         psihoze, boli psihice in care bolnavul sufera de incapacitate de integrare in mediul familial si social, de care el nu isi da seama, ceea ce duce la ruperea legaturii cu realitatea, cel putin temporar si partial (schizofrenie, psihoza maniaco-depresiva, psihoze presenile, psihoze senile, etc.);

§         debilitate mentala.

 

Boli psihice simptome si cauze

Simptomele bolilor psihice sunt foarte variate, constand intr-un comportament neadecvat al bolnavilor de diferite grade: stari depresive, de tristete nemotivata, de excitatie si neliniste.

Cauzele bolilor psihice sunt uneori necunoscute, dar majoritatea isi au originea intr-o boala psihica la inaintasi, in familie, peste care intervine un factor declansator obiectiv. De exemplu:

§         infectii virotice (rubeola), parazitare (toxaplasmoza) sau microbiene (tuberculoza);

§         intoxicatii cu alcool, poluanti industriali, substante chimice sau chiar cu medicamente;

§         traumatisme craniocerebrale in urma unor accidente, etc.

§         traumatisme psihosociale, fie puternice si unice, fie repetate, cum sunt cele datorate unor actiuni violente, razboaie sau alte catastrofe sociale, naturale, etc.

Imprejurarile in care se produce afectarea psihicului sunt uneori neprecizate, dar sunt si cazuri in care momentul bolii este declansat de leziuni ale embrionului, de natura infectioasa si toxica, traumatisme si accidente in perioada nasterii sau dupa nastere, boli in copilarie (virotice, microbiene), toxicomanii, socuri psihice si traumatisme craniocerebrale ale adultului si, nu in ultimul rand, senilitate la batrani.

 

Boli psihice la copii

Tulburari psihice apar chiar si la copii. Mare parte din tulburarile si bolile psihice la copii au implicatii genetice si fiziologice. Cu toate acestea, exista o serie de tulburari psihice specifice copiilor care nu au cauze fizice. Tulburarile datorate unor cauze fiziologice sau biologice pot fi identificate inca din primii ani de viata, desi unele dintre acestea nu sunt diagnosticate decat la varsta adulta. Retardul mintal, tulburarile de invatare, abilitatile de comunicare, autismul, etc. se caracterizeaza prin existenta unor componente biologice.

 

Diagnostic si tratament in tulburari si boli psihice

Diagnosticarea bolilor psihice se realizeaza doar de catre medicul specialist psihiatru sau psiholog. Acesta foloseste diferite metode. Deosebit de importante sunt istoricul medical al pacientului, observatia si chestionarele. Tratamentele medicamentoase vor fi recomandate doar de medicii psihiatri, iar sedintele de psihoterapie vor fi sustinute atat de psihiatri, cat si de psihologi.

In toate bolile psihice este necesara consultarea medicului, caci multe beneficiaza de tratament, ameliorandu-se. Cat priveste prevenirea lor, este evident ca, reducand conditiile de producere printr-un regim de viata echilibrata si prin evitarea factorilor de risc mentionati, numeroase cazuri de imbolnavire se pot evita.

Vindecarea bolilor psihice depinde de diagnosticul precoce si de tratare in timp. Nu uitati de odihna, relaxare si o viata echilibrata.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: