Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Bolile de inima afectiunile cardiace si colesterolul

Duminică, 04 August 2013 08:25

Bolile de inima, afectiunile cardiace si colesterolul

 

Alaturi de tutun, un alt dusman al sanatatii inimii este colesterolul. Procentele ridicate de colesterol in sange sunt strans legate de riscul accidentelor cardiovasculare (boli de inima, afectiuni vasculare). Cu cat procentul este mai mic, cu atat de indeparteaza pericolul declansarii unui astfel de accident. S-a observat, totusi, ca 50 la suta din persoanele careau suferit un infarct aveau un procent normal de colesterol.

Acest procent, desi marit in cazul unor populatii salbatice din Africa (mai mult de 8), nu influenta cu nimic rau starea arterelor care era mult mai buna decat a altora cu un procent inferior celui normal (2 grame pe litru de sange). Ceea ce demonstreaza ca boala colesterolului caracterizeaza tarile dezvoltate.

 

Colesterolul reprezinta un constituent al membranei celulare ce face parte din categoria lipidelor. Tipurile de colesterol sunt: ”colesterol bun”, numit HDL-colesterol si “colesterol rau”, numit LDL-colesterol. Important este sa distingem cele doua tipuri de colesterol, sa aflam cum ne influenteaza colesterolul sanatatea si cum putem controla nivelul colesterolului. Documentandu-ne despre colesterol, vom putea avea mult mai bine grija de inima noastra, vom putea duce o viata mai sanatoasa si vom reduce riscul aparitiei bolilor cardiace.

 

Colesterolul provine din doua surse. O parte este produs de ficat si o parte este asimilat din produsele alimentare pe care le consumam. Colesterolul este un element util, iar ficatul il produce neincetat. Excesele de colesterol sunt legate de o alimentatie cu un continut prea bogat in grasimi, mai ales animale. Grasimea este o otrava violenta pentru o vena. Grasimile nu pot circula in sange decat legate de lipoproteine – care functioneaza ca un fel de camioane ce transporta grasimile pentru a le putea depune undeva. Cand sunt insa prea multe grasimi de transportat pentru “parcul” de camioane existente – lipoproteinele disponibile – excedentele se acumuleaza pe marginea soselei, in cazul de fata arterele.

 

Profesorul Michel Bertrand atrage atentia asupra faptului ca nu in toate grasimile se gaseste colesterolul. Intre cele trei feluri de grasimi – saturate, mono-nesaturate si poli-nesaturate – daunatoare sunt primele, al doilea fel de grasimi sunt inofensive, iar ultimele contracareaza efectul primelor. Supravegherea alimentatiei si a echilibrului intre aceste trei substante conduce la un control binefacator al nivelului colesterolului.

Trebuie, deci, evitate mai ales grasimile nefaste, fainoasele, lipide saturate care sunt de origine animala si care provin, din pacate, din tot ceea ce este placut gustului: smantana, mezeluri, carne in sos, lactate, produse de patiserie cu unt. Untul, de exemplu, contine de 80 la suta grasimi, dintre 64 la suta sunt acizi grasi saturati, smantana contine 30 la suta grasimi, dintre care 60 la suta saturate, laptele 4 la suta grasimi, dintre care 61 la suta saturate.

Grasimile “pozitive”, adica, lipidele polinesaturate, sunt produse de uleiuri. Pe primul plan in lupta contra colesterolului se afla uleiul de nuca. Urmeaza, apoi, uleiurile de floarea-soarelui, samburi de strugure, de soia si de porumb. Apoi, uleiurile de arahide, de rapita si de masline, care, toate, contin lipide mono-nesaturate. Evident, nu ne putem hrani doar cu uleiuri. Ce ne ramane, deci, de mancat pentru a ne aduce prejudicii arterelor noastre?

Pestele! In America, “spoturi” publicitare aratau eschimosi cu o stare a sanatatii extraordinara, ale caror inimi bat perfect, pentru ca … ei consuma peste, ulei de peste, suc de peste, dulceata de peste in fiecare zi. In afara de peste se pot manca legume si fructe care, prin aportul lor caloric, inlocuiesc avantajos glucidele, prea bogate, continute in paine si zahar.

Nici oua nu trebuie consumate prea multe, caci galbenusul contine colesterol pur. Acelasi lucru si cu maruntaiele: rinichi, ficat, creier.

Deci, un bun regim care poate permite mentinerea colesterolului sub limita de alarma – 2 grame de colesterol pe litru de sange – se va baza pe evitarea carnurilor grase si a sosurilor, va contine peste – de doua ori pe saptamana –, va limita consumul de oua la patru saptamanal, in schimb, va mari portia de fructe si de legume …

 

Daunator la colesterol este cresterea cantitatii de colesterol circulant. Daca acesta afecteaza arterele care iriga inima poate conduce la complicatii (angina pectorala, dilatarea inimii, tulburarile de ritm). Daca sunt afectate vasele care duc la creier, atunci pot sa apara boli grave (accident vascular cerebral, diferite forme de pareze, hemoragia cerebrala,boala Alzheimer). Colesterolul excedentar din sange se depoziteaza in artere (vase de sange) si poate duce la ingustarea lor.

 

De la stanga la dreapta

Artera sanatoasa: acoperita in interior cu un endoteliu protector intact, sangele circula liber

Inceputul atacului: endoteliul este deteriorat pe alocuri. Celulele macrofage se straduiesc inca sa lupte impotriva depozitelor de grasime.

Ateroscleroza: endoteliul a disparut. Macrofagele sunt total depasite. “Rugina” se instaleaza si se ingroasa.

Busonul: apare un cheag de sange. Nefiind in stare sa depaseasca strangularea, el blocheaza circulatia sanguina.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: