Interferente.ro Descopera Natura Brandusele flori ocrotite in Romania

Joi, 19 Martie 2015 00:54

Brandusele - flori ocrotite in Romania

Brandusele flori ocrotite in RomaniaBrandusele, micile minuni colorate care ne infrumuseteaza atat primavara cat si toamna, cuprind si o serie de specii care sunt ocrotite in Romania, cum ar fi: brandusa galbena si brandusa de nisip.

Brandusa galbena

Brandusa galbena (Crocus moesiacus) este o planta cu inaltime variabila, cuprinsa intre 11 si 30 cm. In pamant are un bulbotubercul de forma ovoidala sau globuloasa. Frunzele sunt lineare, lungi de 20-30 cm. Florile sunt de culoare galbena-aurie. Frunzele apar in acelasi timp cu florile.

Brandusa galbena infloreste din aprilie pana in iunie. Primavara, florile sunt culese si vandute in pietele oraselor. Pe alocuri, aceasta este cultivata ca planta ornamentala. comercializarea intensa a speciei a dus la reducerea considerabila a numarului de exemplare in locurile ei de bastina.

In flora spontana brandusa galbena este intalnita in raristi de padure, la marginea padurilor, prin poieni, prin tufarisuri prin padurea de salcami etc., pe teritoriul mai multor judete din tara. I se mai spune sofran galben si are raspandire mai ales in sud-estul Europei.

Brandusa de nisip

Brandusa de nisip (Merendera sabolifera) este o planta perena cu bulbotubercul in pamant, din care, in timpul infloririi, pornesc trei prelungiri stolonifere. Frunzele apar odata cu floarea, sunt linear-lanceolate, lungi de 6-15 cm si late de 3-5 mm. La inceput sunt mai scurte decat axa florilor, iar mai tarziu, prin crestere, devin mai lungi decat acestea. Florile sunt roz-liliachii, de obicei solitare, alteori cate 2-3. Fructul este o capsula alungit-ovoidala sau alungit-oilindrica.

Brandusa de nisip infloreste in luna aprilie si este des intalnita in nisipurile cordonului litoral. De asemenea, are raspandire in tari ca Romania, Bulgaria, Grecia, precum si in Asia Mica, Asia Centrala si Transcaucazia.