Duminică, 22 Martie 2015 01:10 |
Branza de NasalBranza de Nasal este un sortiment de branza ce face parte din categoria branzeturilor moi, avand mucilagiul la suprafata, datorita dezvoltarii bacteriei rosului (Bacterium linens). Poarta acest nume deoarece s-a preparat pentru prima oara in comuna Nasal din regiunea Cluj. In aceasta comuna exista un fel de grota – pestera naturala intr-un deal, care a devenit spatiul de maturare a branzei Nasal, avand conditiile de microclimat necesare. Aici, temperatura si umiditatea relativa a aerului sunt constante in tot timpul anului, asigurand obtinerea unui produs de calitate, cu proprietati gustative specifice.Se pare ca branza Nasal este singurul sortiment de branza romaneasca cu mucilagiu (mucegai), cu o tehnologie specifica si cu caracteristici organoleptice asemanatoare branzei Limburg, de origine germana.Mod de preparareMateria prima o constituie laptele de oaie, de buna calitate, recoltat in conditii cat mai igienice.Laptele se prelucreaza imediat dupa mulgere. Pentru coagulare se incalzeste la temperatura de 34-36°C, adaugandu-i-se o cantitate de cheag astfel incat coagularea sa dureze 35-45 minute. Coagularea se face in cazane metalice sau vase de lemn (capacitate 100-180 l). vasele de lemn sunt prevazute la baza cu un orificiu astupat cu un dop destinat eliminarii zerului, ca si cele folosite la fabricarea casului de Manastur.Dupa inchegare, coagului se taie si se marunteste cu harfa pana bucatelele ajung de marimea bobului de grau, operatie care dureaza 10-18 minute. Masa de coagul maruntita se lasa in repaus cateva minute si apoi se elimina din zer. Coagulul maruntit se framanta si se preseaza cu mainile pe fundul cazanului, apoi se taie in bucati patrate, cu latura de 3 cm. Zerul rezultat se elimina si se adauga sare in proportie de 1%, amestecand intreaga masa cat mai energic. Peste coagulul astfel pregatit, se toarna treptat si in strat subtire zer incalzit la 65-70°C, amestecand continuu si energic intreg continutul cazanului. Zerul se introduce in proportie de 35% fata de cantitatea de lapte supus inchegarii.Urmeaza punerea coagulului in forme de lemn cu dimensiuni de 22 x 12 x 5 cm. La inceput coagului se introduce in forme fara panza, apoi se infasoara in panze si se reintroduce in forme.Pentru presare se folosesc presele cu surub, durata de presare fiind de 6-8 ore, timp in care bucatile de branza se intorc de 2-3 ori, strangand treptat surubul de presare.Cand presarea se considera terminata, bucatile de branza cruda se scot din forme si se trec la sarare. Se folosesc bazine cu saramura cu o concentratie de 18-20% si o temperatura de 12-14%. Durata saramurii este de 6-12 ore.Dupa saramurare, branza se lasa la zvantat pe polite un anumit timp, urmand sa fie trecuta in spatiul natural de maturare, la temperatura de 12-18°C si umiditatea relativa a aerului ridicata. In aceste conditii branza matureaza timp de 4-6 saptamani. In timpul maturarii bucatile de branza se sterg cu carpe inmuiate in apa slab sarata. Prin acest tratament se urmareste crearea conditiilor favorabile dezvoltarii mucilagiului pe suprafata bucatilor de branza.CaracteristiciBranza de Nasal are forma paralelipipedica cu o greutate de 1.2 – 1.4 kg. Coaja este subtire de culoare galbuie, la suprafata cu un strat mucilaginos. Pasta este moale, de culoare alba, fara desen, cu miros si gust specific, picant, usor sarat.Branza Nasal are un continut de apa ce variaza intre 48 si 52%, grasimea raportata la substanta uscata este cuprinsa intre 45 si 55%, iar continutul de sare 2-3%.Acest sortiment de branza se si in prezent in acelasi loc unde s-a obtinut pentru prima data, insa in alte conditii. Ca materie prima, in afara de laptele de oaie se foloseste in mod curent si cel de vaca, lucru ce permite fabricarea in cantitati mai mari.Din punct de vedere tehnologic s-au adus modificari pentru a permite fabricarea acestui sortiment la nivel industrial, cu utilaje perfectionate. In prezent, exista fabrica de la TagaDeoarece pe suprafata branzei se formeaza in timpul maturarii un mucilagiu (mucegai) care, cu toate ca se spala inainte de amblare, se poate dezvolta ulterior, la depozitare, dand un gust specific, pentru unii consumatori considerat neplacut, s-a trecut la tratarea suprafetei cu praf de amidon. Prin acest procedeu se elimina dezavantajele semnalate, iar produsul capata un aspect comercial corespunzator.Branzeturile se depoziteaza la temperaturi cat mai scazute, sub 2°C.
Newer news items:
Older news items:
|
Floriile - Intrarea Domnului în Ierusalim Sfântul Ignatie Briancianinov, Prima predică în Duminica Floriilor, a şasea din Post Bucură-te foarte, fiica Sionului, propovăduieşte, fiica Ierusalimului: iată, împăratul tău vine la tine...
Read moreGeorge Henry Durrie - picturi si scene de iarna George Henry Durrie (1820-1863) este un pictor american de peisaje, imortalizand in imagini in special anotimpul iarna.
Read moreVitamina A Retinolul, forma dietară a vitaminei A, este importantă în vedere şi creşterea oaselor. Laptele şi ouăle conţin retinil esteri, în timp ce plantele (morcovi, spanac) conţin pro-vitamina A carotenoizi. Vitamina...
Read moreHoroscop Pesti martie 2014 Afla horoscop Pesti martie 2014. Afla previziunile astrologice pentru luna martie 2014 pentru zodia Pesti: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreArhitectura - origine si evolutie Arhitectura este arta de a construi. Indata ce omul simte nevoie de a se sustrage intemperiilor si a se apara impotriva animalelor salbatice, cauta...
Read moreRegimul vegetarian Calitatea esentiala a vegetarismului este lipsa totala a carnii (rosie sau alba). Pestele este tolerat, dar alte alimente precum ouala si laptele pot fi excluse. Exista trei...
Read moreMagie si versuri Va oferim spre lectura poezia “Magie” scrisa de Mircea Streinul. Pornesc padurile prin somn la vale Si pajura vasleste-n ploaia de matasa; ...
Read moreSalvador Dali - viata si mistere Va reusi cineva vreodata sa dezlege taina vietii lui Salvador Dali – renuntarea la cei mai apropiati, la idolatrizarea televiziunii si a celor multi? Se...
Read moreCarenta si excesul de vitaminele K Vitaminele K sunt compusi naturali sau analogi de sinteza. Sunt vitamine “antihemoragice”: K1, K2 si K3 (produs sintetic). Sa vedem ce atrage dupa sine carenta...
Read morePrajitura cu gris O prajitura delicioasa si usor de facut este prajitura cu gris. Aici gasiti reteta. Spor la treaba!
Read moreHoroscop Fecioara iunie 2017 Afla horoscop Fecioara iunie 2017. Afla previziunile astrologice pentru luna iunie 2017 pentru zodia Fecioara: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreHoroscop Taur martie 2017 Afla horoscop Taur martie 2017. Afla previziunile astrologice pentru luna martie 2017 pentru zodia Taur: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreCatina - retete si proprietati Retete Catina cu miere Intr-un vas ce se inchide ermetic se pun boabele de catina (1 kg boabe de catina) spalate, scurse si strivite cu o lingura de...
Read moreRevelion 2011 Vezi ce petreceri pregătesc marile capitale ale lumii Pregătirile pentru Revelion au intrat în linie dreaptă. În toate marile capitale ale lumii, vor fi organizate petreceri speciale, pentru a marca...
Read moreHoroscop Berbec august 2013 Afla horoscop Berbec august 2013. Afla ce prezic astrele si horoscopul in luna august 2013 pentru zodia Berbec: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreAventura pe Cheile Tisitei - Valea Tisitei Aurii Ferita de privirile indiscrete, ascunsa intre culmile impadurite ale Condratului, Cozei si Zburaturii, firul cristalin al Tisitei Aurii (Cheile Tisitei) coboara din piatra...
Read more