Luni, 17 Martie 2014 17:22

Broasca cu par

Broasca cu parIn padurile din Africa Occidentala - Camerun, Gabon si R. P. Congo - traieste una din cele mai interesante specii de amfibieni, broasca cu par. A fost descoperita la sfarsitul secolului trecut in provincia Rio-Muni.

Broasca cu par prefera raurile si torentele de munte (sau in cel mai rau caz imediata lor apropiere) cu conditia insa ca apa sa fie foarte curata, proaspata si bogata in oxigen. In septembrie si octombrie cand incep ploile, broastele cu par se muta in paduri.

Putini oameni se pot lauda ca au reusit sa vada, in cursul zilei, exemplare din aceasta specie. Prudente, ele se ascund printre pietrele din rau sau se lasa purtate de curent.

Portretul unei broaste din aceasta specie nu prea e atragator: capul e lat si turtit, ochii bulbucati au un diametru de 7 mm, labele din fata au degetele bine dezvoltate, inarmate cu ghiare, care o ajuta sa se agate de pietre.

In plus, in pofida denumirii, broasca cu par nu are … par. E adevarat ca masculii au pe spinare niste fire care seamana cu firele de par. Dar unele nu sunt decat niste excrescente foarte subtiri, care n-au nimic comun cu parul si joaca, se pare, rolul de organe respiratorii ajutatoare. De dimensiuni mici (10-11 cm), broastele cu par au un colorit banal, cafeniu cu nunate verzui si o dunga neagra de-a lungul spatelui.

Multe gradini zoologice au incercat sa-si completeze fauna cu broaste cu par, dar nici una n-a reusit. Amfibienele refuzau invariabil sa manance, desi li se oferea meniul lor obisnuit: furnici, gandaci, paianjeni. Neputandu-se aclimatiza in afara locurilor natale, neavand alti dusmani decat crocodilii si reptilele mari, broasca cu par prospera, fiind astazi una din putine vietuitoare “exotice” care nu sunt amenitate cu exterminarea.

Addthis

Newer news items:
Older news items: