Joi, 30 Septembrie 2010 04:00

Bruxelles

 

 

Bruxelles este capitala Belgiei, prima mentionare istorica fiind in jurul anului 700, cand Sfantul Vindecean, episcop de Cambrai, s-a imbolnavit la Bruxelles, in timpul unei vizite. Este un oras multicultural si multilingv, sediu al Familiei Regale, dar si al multor organizatii internationale.

Bruxelles are o populatie de circa 140.000 de locuitori si este una dintre cele 19 municipalitati ale Regiunii Bruxelles, care numara peste un milion de locuitori.

Putine orase se pot compara cu Bruxelles in ceea ce priveste componenta sa internationala: un sfert din locuitori sunt straini si cu greu se poate gasi un amestec mai variat de etnii.

Bruxelles a devenit un centru important a numeroase institutii internationale, cele mai importante fiind cele ale Uniunii Europene.

Bruxelles este considerat ca fiind capitala de facto a Uniunii Europene datorita numarului important de institutii ale Uniunii ce isi desfasoara activitatea aici, cu toate ca UE nu a declarat nicio capitala oficiala. In Bruxelles se afla sediile Comisiei Europene (in cladirea Berlaymont) si a Consiliului Uniunii Europene (in cladirea Justus Lipsius). De asemenea, trei sferturi din afacerile Parlamentului European se desfasoara la Bruxelles in zona Espace Léopold (sediul oficial al parlamentului este la Strasbourg).

 

Aici se gaseste, de asemenea, sediul Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord si a altor 1.000 organizatii internationale si 2.000 corporatii internationale. Bruxelles este al treilea oras ca numar de conferinte internationale organizate, devenind astfel unul dintre cele mai mari centre de reuniuni din lume. Prezenta UE si a altor institutii internationale face ca aici sa se afle cei mai multi ambasadori si jurnalisti din oricare capitala, devansand Washington D.C..

In anul 2.000 Bruxelles a fost declarat capitala culturala a Europei.

 

Obiective turistice 

Centrul administrativ al Europei, orasul Bruxelles, surprinde prin arhitectura cladirilor in stil baroc, a muzeelor, dar si prin eleganta si varietatea localurilor.

Orasul medieval este caracterizat prin labirintul de stradute inguste, usor de diferentiat de constructiile de mai tarziu, ca de exemplu bulevardele in stil parizian construite de Leopold al II-lea, marginite de ambasade, banci si de constructii impunatoare, in apropierea noului cartier al Uniunii Europene.

Daca Bruxelles este centrul Europei, Grand Place este centrul Bruxelles-ului, fiind una dintre cele mai frumoase piete din lume. Piata inscrisa in patrimoniul mondial al UNESCO a fost comparata de Jean Cocteau cu un teatru, care seduce printr-o exceptionala unitate arhitecturala. Juxtapunerea edificiilor s-a facut inca din 1695 sub semnul armoniei perfecte intre proiectele individuale.

Stradute pietruite si inguste se deschid in Grand-Place, imensa piata medievala construita in stil baroc, cu fatade filigranate si poleite cu aur, bogat ornate unde te intampina o atmosfera plina de viata. Piata a fost aproape in intregime distrusa de francezi in 1.695, dar apoi a fost reconstruita de catre breslele orasului in mai putin de cinci ani.

Cateva dintre cladirile din Grand Place au fost transformate in cladiri administrative de-a lungul timpului, dar casa breslelor a ramas neschimbata. Fiecare bresla si-a lasat amprenta proprie asupra fiecarei case, dandu-i un nume distinct in functie de fatada. Daca te uiti cu atentie la fatadele bogat impodobite, iti dai seama ca au incercat sa sublinieze faptul ca breslasii nu erau de origine regala sau aristocratica, ci simpli negustori, mandri de obarsiile lor. Una dintre cladiri, pompos denumita "Maison du Roi" (acum adaposeste Muzeul Orasului) este cunoscuta de cei mai multi sub denumirea din flamanda Broodhuis, pentru ca fusese proprietatea brutarilor si niciodata a vreunui rege.

Cea de la nr. 1-3, a "Regelui Spaniei", fusese tot a brutarilor, dar pe fatada se gaseste un bust al regelui Carlos al II-lea. La numarul 3 este "La Broutte" (Roaba), cea a breslei bacanilor, iar la nr. 4, "Le Sac" - a tamplarilor si dogarilor. Bresla arcasilor era la nr. 5, in "La Louve" (Lupoaica), imediat alaturi cea a luntrasilor in "Le Cornet", iar cea a negustorilor de maruntisuri in "Le Renard" (Vulpea). "Le Cygne" (Lebada) adapostise bresla macelarilor, "L'Arbre d'Or" (Arborele de aur) pe cea a berarilor, si continua cu "La Chaloupe d'Or" (Galionul de Aur), "La Rose" (Trandafirul), "Le Chene" (Stejarul), "Le Paon" (Paunul), si bineinteles, cele 7 case ale Ducilor de Brabant, in care nu a locuit nici un duce.

Manneken Pis este o statueta cunoscuta ca simbol national. Legendele spun ca Manneken ar fi fost fiul unui conte si ar fi stins ultima flacara a unui incendiu, dar statueta spune ceva despre ireverenta si excentricitatile bruxellezilor, care au ales ca acest baietas care urineaza sa fie un reprezentant al spiritului lor. O alta legenda spune ca, in secolul XIV, un baietel ar fi urinat pe fitilul aprins al unei bombe destinata sa incendieze orasul. Flacara s-a stins si astfel orasul a fost salvat de un incendiu devastator. A fost realizata in secolul al 17-lea de Jerome Duquesnoy. Statueta a fost furata de englezi in 1.745, de francezi in 1.777, iar in 1.817 un ocnas francez a furat-o si a distrus-o. Ocnasul a fost condamnat a doua oara la inchisoare pe viata, iar statueta refacuta. Din cand in cand, statueta este imbracata in mici costume, avand in momentul actual peste 600 de costume, dintre care si unul traditional romanesc. Manneken are si o surioara, Janneke, care se gaseste la cateva stradute departare.

Atomium este probabil cel de-al doilea monument al Bruxelles-ului, dupa Grand Place. Conceput de catre arhitectul André Waterkeyn pentru Expozitia Internationala din Bruxelles din 1.958, aceasta structura din otel si aluminiu reprezinta o molecula, marita de 165 milioane ori. Are 102 m inaltime si reprezinta cei 9 atomi ai unei molecule. 

 

Alte obiective turistice deosebit de atractive sunt:

 » Cladiri istorice: Primaria - Town Hall, Palatul Regal Laeken, Palatul Regal, Teatrul Regal La Monnaie - aici s-a proclamat independenta Belgiei in 1830, atunci fiind incoronat si primul rege Leopold I, Palatul de justitie.

 

 

» Biserici si catedrale: Catedrala Sf. Mihail ridicata in secolul al XIII-lea, si-a regasit de curand splendoarea de odinioara, are o lungime de 110 m, iar in interior pilastrii care sustin bolta sunt decorati cu statuile celor 12 apostoli. Tot in interior poate fi admirata o sculptura din lem care ii reprezinta pe Adam si Eva izgoniti din rai. Vitraliile atrag atentia prin bogatia si armonia culorilor precum si prin finetea executarii, Catedrala Sf. Gudula inceputa in 1.226 si care de-a lungul timpului a imbinat mai multe stiluri, de la cel gotic pana la cel romanesc, a fost ridicata in onoarea patroanei orasului Sf. Gudula, marea sfanta a Belgiei, Bazilica Sacra Koekelberg, a 5-a ca marime din lume, Biserica Sf. Jean-Baptiste construita in stil baroc de Luc Faydherbe, un elev al lui Rubens, are in interior fresce pictate de Van Loon, un pictor bruxellez din secolul al 17-lea, Biserica Notre Dame du Sablon, cea mai frumoasa biserica gotica din Belgia, Le petit Sablon este o gradina care se afla in partea dreapta a bisericii iar farmecul acesteia rezida si din prezenta a 48 de statui care personifica breslele bruxelleze, Biserica Sf. Cathérine construita in 1.854 de Poelaer, arhitectul care a ridicat si Palatul de Justitie, cea mai mare constructie arhitecturala a secolului al 19-lea. In interior pot fi admirate arcade gratioase, vitralii albastre si galbene si o statuie a Madonnei Negre din secolul al 15-lea. Sub a doua arcada se gaseste si un altar ortodox, Biserica Sf. Nicholas e cea mai veche din Bruxelles, constructia ei a fost inceputa in secolul al 11-lea, dar terminata cu 100 de ani mai tarziu. A supravietuit atacurilor francezilor din 1.695 si inca mai pastreaza o ghiulea intr-unul din pereti.

In jurul Grand Place sunt amplasate cateva dintre cele mai vechi si mai frumoase biserici ale orasului: biserica de la Madeleine, Notre Dame aux Riches Claires, Notre Dame de la Chapelle (aici este inmormantat Pieter Bruegel cel Batran), biserica Saint Nicholas.

» Muzee: Muzeul Regal de Arta, Palatul de Arta, Muzeul de Muzica, Muzeul National al Armatei, Muzeul de Arta si Istorie, Institutul Belgian de Stiinte ale Naturii.

» Parcuri: Parcul Bruxelles, un adevarat spatiu destinat distractiei unde te intampina parcul Mini-Europa, Atomium, restaurante, cinematografe, complexul de produse bio, planetarium, Parcul Jubileului cuprinzand halele, muzeele, parcul propriu-zis si Arcul de triumf, construit cu prilejul sarbatorii de cincizeci de ani de la independenta Belgiei, Parcul Laeken domeniu de 160 ha, cu Palatul din Laeken (resedinta regala belgiana), Cripta regala, serele regale, turnul japonez si pavilionul chinezesc, Parcul Ter Kamerenos, Parcul Cinquantenaire, Parcul Laeken, Parcul Woluwe, Parcul Josaphat, Parcul Kauberg, Gradina Botanica, Parcul Leopold, Parcul Duden, Parcul Astrid si Parcul Malou.

 

 

Surse si Adrese Web Utile

http://www.brussels.irisnet.be/en/home/home.shtml

http://ro.wikipedia.org/wiki/Bruxelles

http://www.ilotsacre.be/site/ro/bruxelles.htm

http://www.bloombiz.ro/turism/bruxelles-capitala-europei-

 

Citeste si:

Carnavalul de la Venetia