Duminică, 03 Octombrie 2010 18:07 |
Busuiocul planta
De la busuioc se foloseste planta intreaga, fara radacina, inclusiv semintele. Recoltarea se face cand busuiocul este inflorit, adica exact in aceasta perioada, cu ajutorul unui cutit. Frunzele, tulpina si semintele se lasa la uscat intr-un loc racoros, umbrit, pe o carpa curata sau foaie alba de hartie (nu pe hartie de ziar, pentru ca cerneala tipografica contine plumb).
Descriere Busuiocul este o planta ierboasa originara din Asia tropicala. Atinge intre 20-60 cm inaltime, avand frunzele de culoare verde deschis, matasoase, cu lungimi cuprinse intre 1,5-5 cm si late de circa 1-3 cm. Florile sunt putin mai mari, de culoare alba, aranjate intr-o terminatie numita racem. In mod neobisnuit pentru familia Lamiaceae, cele patru stamine si pistilul nu merg de sub marginea superioara a corolei, ci se sprijina pe cea inferioara. Dupa polenizarea entomofilica (adica polenizare cu ajutorul insectelor), corola cade si ulterior se dezvolta patru achene in interiorul calixului bilabial. Planta are un gust asemanator cu al anasonului (numit si anis), avand un miros puternic dulceag-intepator. Busuiocul este foarte sensibil la frig, el crescand bine in conditii de caldura si umezeala. In timp ce varietatile comune de busuioc sunt considerate ca fiind plante anuale, altele sunt perene, cum ar fi busuiocul albastru african si busuiocul sacru thailandez.
Specii si soiuri de busuioc Originar din Asia, busuiocul este cultivat azi in aproape toate colturile lumii.
Exista mai multe specii de busuioc, cele mai cunoscute fiind: "busuiocul dulce", cultivat in sud-estul Europei, in Egipt, Indonezia, Maroc si SUA, busuiocul "gratissimum" cultivat in estul Indiei si in vestul Africii, "tulsi" cultivat in Malaesia si "americanum" care, in ciuda numelui, este cultivat in Asia si Africa.
Aceasta "iarba regala" are numeroase soiuri. In afara de cel mai cunoscut busuioc, cel genovez, mai exista circa 150 de varietati. Iata cateva dintre acestea: Busuiocul anason are o aroma fina, potrivita pentru dulciuri, dar si pentru ceaiuri. In Vietnam, Thailanda si Persia exista numeroase preparate traditionale aromate cu acest busuioc. Soiul dark opal are frunze purpurii si flori roz. Are un gust mai aspru, mai amarui decat busuiocul tipic genovez si este foarte bun in ceaiul rece. Busuiocul lamaie are o aroma proaspata si picanta, potrivita pentru preparatele din peste, dar si pentru deserturi si salate in stil italian. Soiul african blue se distinge prin frunzele sale cu nervuri rosii. Are un gust usor camforat, potrivit pentru preparatele asiatice sau supe de pasare. Busuiocul thailandez este aproape nelipsit din bucataria Asiei de Sud. Gustul sau se afla undeva intre anason si lemn dulce.
Cultivare, recoltare, depozitare La noi in tara busuiocul este exclusiv planta de cultura. Semintele se pun in pamant la Dragobete (24 februarie), apoi se tin in casa, in ghivece puse la fereastra, pana la Sfantul Gheorghe (23 aprilie), cand se planteaza in gradina. Recoltarea sa incepe la sfarsitul lui iunie si continua pana toamna tarziu, cand cade prima bruma. Se taie doar varfurile inflorite de busuioc (fara partea lemnoasa), de mai multe ori pe timpul verii, dupa fiecare taiere, planta dand si mai multi lujeri, care la randul lor vor inflori. Dupa culegere, varfurile de busuioc se usuca intr-un strat cu o grosime de maximum un deget (aproximativ 2 cm), pana cand tulpinile si frunzele devin usor casante. Depozitarea se face in pungi de hartie sau in saculeti de panza, in locuri intunecoase, uscate si racoroase. Daca doriti ca busuiocul sa-si pastreze aroma, culegeti-l inainte de a inflori.
Cum cresti busuiocul? Aceasta planta se adapteaza foarte usor la conditiile de crescut in casa, asa ca in acest fel poti avea busuioc proaspat tot timpul anului. Trebuie sa stii insa ca busuiocul este foarte sensibil la frig si umezeala, de aceea este bine sa il cresti intr-un loc cald si uscat.
Afla ce boli poti preveni cu ajutorul busuiocului.
Newer news items:
Older news items:
|
Sos de macese Va prezentam cateva retete pentru sos de macese. Sosul de macese se serveste ca si alte sosuri de fructe, cu garnitura de piure de cartofi sau orez, budinci, macaroane....
Read more
Salvador Dali - viata si mistere Va reusi cineva vreodata sa dezlege taina vietii lui Salvador Dali – renuntarea la cei mai apropiati, la idolatrizarea televiziunii si a celor multi? Se...
Read more
Marele Zid Chinezesc – The Great Wall Marele Zid Chinezesc face parte din Cele 7 Noi Minuni ale Lumii, potrivit topului anunţat în 2.007 de către New 7 Wonders. Marele Zid...
Read more
Obiceiuri si credinte stravechi de Anul Nou In multe parti ale Romaniei, in seara Anului Nou se practica numeroase obiceiuri si credinte stravechi. De exemplu, in partile de...
Read more
Misterele lumii - Triunghiul Bermudelor Triunghiul Bermudelor cunoscut si sub numele de "Triunghiul Diavolului", este o zona de forma triunghiulara, cu cele trei colturi marcate de Insulele Bermude, Porto Rico...
Read moreUnirea de la 24 ianuarie 1859 - Mica unire Aniversarea zilei de 24 ianuarie a dat intotdeauna prilej de mare insufletire in intreg cuprinsul Romaniei. In cele ce urmeaza va vom...
Read more
A Morning Dance of the Nymphs Camille Corot “A Morning. Dance of the Nymphs / Dimineata. Dansul nimfelor” - 1850 este o superba pictura a lui Jean-Baptiste Camille Corot, ce poate...
Read more
Sfaturile CE si UEFA pentru suporterii EURO 2012 ICE SI UEFA au lansat un portal care ofera sfaturi pentru suporterii care vor participa la EURO 2012. Initiatorii acestui proiect au dorit...
Read moreCraciun 1951 - N. S. Govora Vezi poezia Craciun 1951 (Viorelei) - autor N. S. Govora. A pornit ca si-alte dati,Prin troiene de nameti,Ieri asa cam pe la toaca,Cu mustati de...
Read more
Laptele acru - preparare si caracteristici Laptele acru este unul dintre produsele lactate acide, a carui preparare s-a raspandit mult in tara noastra. Sortimente de lapte acru se gasesc in toata lumea,...
Read more
Busteni Statiunea montana Busteni, un adevarat rai alpin, este situata pe Valea Prahovei, la poalele Muntilor Bucegi, care au altitudinea maxima de 2.505 m. Situata la 135 km de Bucuresti si 37...
Read more
Felicitari de Sfanta Marie si urari Pe 8 septembrie sarbatorim pe Sfanta Maria Mica. La multi ani tuturor celor ce poarta acest nume sfant sau derivate ale...
Read more
Horoscop Capricorn 2013 Afla ce prezic astrele si horoscopul pe 2013 pentru zodia Capricorn: caracteristici generale, dragoste, cariera, bani si sanatate. Horoscop Capricorn - Caracteristici generale 2013 Nativii Capricorn vor avea in...
Read more
Maci - planse de colorat Macul de camp, floricica rosie si firava care creste pe marginea drumurilor si mai ales pe langa semanaturile de cereale este una dintre cele mai speciale...
Read more
Telina cu ciuperci Telina cu ciuperci este o mancare gustoasa si delicioasa, excelenta mai ales pentru cei vegetarieni. Iata o reteta de telina cu ciuperci (ingrediente si mod de...
Read more
Colindatul cu masti Colindatul cu masti inca nu se stie cu precizie daca a fost preluat prin intermediul romanilor, tracilor balcanici sau este autohton. „Animalul reprezentat prin masca este o fiinta...
Read more