Duminică, 03 Octombrie 2010 17:59 |
Busuiocul si bolile prevenite
Termenul de busuioc provine din limba greaca βασιλευς (basileus), insemnand "rege". Despre aceasta planta se spune ca a crescut pe locul unde Imparatii Constantin si Elena au descoperit Sfanta Cruce. Dictionarul Englez Oxford mentioneaza unele speculatii conform carora busuiocul ar fi fost folosit la "cateva unguente sau medicamente regale". Busuiocul este in continuare considerat "regele mirodeniilor" de multi bucatari si autori de carti gastronomice. Busuiocul este o planta originara din India, cunoscuta si folosita inca din urma cu trei milenii si care s-a bucurat de o raspandire rapida in toata lumea.
Semnificatii La indieni, despre busuioc se spune ca este planta lui Krishna si a lui Vishnu, iar bunii hindusi nu se duc la culcare fara o ramurica de busuioc pusa pe piept, menita sa ii duca in timpul somnului pe taramurile paradisiace. La romani si mai tarziu la italieni, busuiocul era considerat iarba dragostei si a fertilitatii, inflorirea lui fiind celebrata prin serbari si prin adevarate ritualuri. La greci si in aproape toate tarile crestin-ortodoxe, busuiocul are aproape aceleasi semnificatii ca si in India, fiind considerat planta sacra. Agheasma se face cu ajutorul busuiocului, si tot cu un buchet de busuioc se imprastie apa sfanta, pentru alungarea necuratului ori pentru sfintirea locurilor. De asemenea, busuiocul se pune la icoane, pentru a atrage protectia divina asupra casei si a ocupantilor sai. Busuiocul este o planta cu miros si gust caracteristic, placut aromat, ceea ce a deteminat popularitatea acestuia ca si condiment in preparatele culinare. Demn de remarcat este ca aceasta planta are un important rol in fitoterapie. Compozitia bogata in substante benefice, cu actiuni antimicrobiene sau antiinflamatorii, face ca busuiocul sa fie de un real ajutor in tratamentul multor afectiuni.
Boli prevenite cu ajutorul busuiocului
Astm bronsic Consumat ca aliment, in salate, in sosuri ori in supe, busuiocul protejeaza aparatul respirator de aparitia reactiilor alergice, impiedica in buna masura recidiva infectiilor bronho-pulmonare, protejeaza caile respiratorii de procesele inflamatorii ce conduc la aparitia astmului.
Ateroscleroza Unul din secretele efectelor benefice ale bucatariei mediteraneene asupra aparatului cardiovascular este chiar busuiocul. Alaturi de oregano, el este principalul condiment folosit in aromatizarea sosurilor pentru paste, a salatelor, a multor tipuri de pizza. Substantele antioxidante continute de catre busuioc previn formarea placilor de aterom pe artere si mentin elasticitatea vaselor sanguine.
Infarct Unele studii de medicina experimentala arata ca administrarea zilnica de busuioc, ca planta medicinala sau ca si condiment introdus in mancare, previne infarctul. Nu doar ca busuiocul protejeaza arterele coronare de depunerile de colesterol, dar ajuta si la tinerea sub control a tensiunii arteriale si are o foarte complexa actiune la nivelul sistemului nervos central, protejand intregul sistem cardiovascular de efectele nefaste ale stresului. celulelor, a proceselor de malignizare. Se ia pulberea de busuioc, cate 4-8 grame pe zi, in cure de 30 de zile.
Infectia cu papilomavirusuri cancerigene Un studiu facut de un colectiv condus de dr. T. Dasgupta si publicat in 2004, in "Journal of Phytomedicine", arata ca animalele cobai infectate cu tulpini de papilomavirusuri cu potential cancerigen ridicat si tratate cu frunze de busuioc au avut o rata mult mai mica de aparitie a formatiunilor tumorale fata de lotul martor.
Iradiere Doua principii active din busuioc, orientina si vicenina (ambele sunt flavonoide hidrosolubile), protejeaza celulele organismului in fata actiunii mutagene a radiatiilor ultraviolete, a radiatiilor beta si gamma. Ca atare, pe timpul verii, cand suntem mai vulnerabili la radiatiile solare, dar si atunci cand suntem expusi la radiatii din alte surse, administrarea zilnica a busuiocului este foarte utila pentru prevenirea mutatiilor celulelor, a proceselor de malignizare. Se ia pulberea de busuioc, cate 4-8 grame pe zi, in cure de 30 de zile.
Toxiinfectia alimentara Un studiu facut in 2004 arata ca punerea unei singure picaturi de ulei volatil de busuioc intr-un litru de apa de baut, care se consuma pe parcursul unei zile, ne pune la adapost de multe din infectiile cu bacterii luate din alimente. Mai ales in timpul sezonului cald, acestea produc toxinfectii alimentare, traduse prin simptome cum ar fi voma, diaree puternica, febra. Si condimentarea cu busuioc a mancarurilor este recomandata, mai ales in timpul verii, deoarece substantele volatile din busuioc pastreaza alimentele nealterate mai mult timp si ne feresc de infectiile tubului digestiv.
Newer news items:
Older news items:
|

Horoscop Capricorn februarie 2016 Afla horoscop Capricorn februarie 2016. Afla previziunile astrologice pentru luna februarie 2016 pentru zodia Capricorn: dragoste, cariera si bani, sanatate. ...
Read more
Felicitari, sms, mesaje si urari de Revelion si Anul Nou 2016 Ne aflam la trecerea dintre ani. Sa gandim curat, cu incredere si emotie spre viitor. 2015 sta sa...
Read moreAvatare de Florii si mesaje de la multi ani De Florii crestinii ortodocsi sarbatoresc intrarea triumfala a Domnului Iiisus Hristos in Ierusalim. De asemenea, acestia ii sarbatoresc pe toti cei ce...
Read more
Mos Nicolae sarbatorit in lume pe 6 decembrie Am intrat in decembrie, o luna plina de sarbatori. Probabil e cea mai asteptata si cea mai indragita luna din an. Temperaturile scad,...
Read more
Sangele voinicului (Nigritella rubra si Nigritella nigra) Sangele voinicului (Nigritella rubra si Nigritella nigra) este o planta din familia Orchidaceae si este una dintre cele 58 de specii de orhidee care...
Read more
Horoscop Sagetator februarie 2014 Afla horoscop Sagetator februarie 2014. Afla previziunile astrologice pentru luna februarie 2014 pentru zodia Sagetator: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read more
Infarctul miocardic acut Definitie Infarctul miocardic sau atacul cardiac este o urgenta medicala in care circulatia sanguina a cordului este blocata brusc, determinind moartea muschiului cardiac prin lipsa oxigenului. Infarctul miocardic acut...
Read moreFantana secreta din Cetatea Sucidava In sudul tarii (judetul Olt) se afla localitatea Corabia, multa vreme port prin care se exportau cerealele recoltate in Campia Olteniei si lemnul adus cu plutele...
Read more
Omul cât trăieşte învaţă. A fi domn e o-ntâmplare, a fi om e lucru mare. Dacă minţi pe altul, te minţi pe tine! Cu răbdarea treci marea. Ţara arde, baba se piaptănă! Sângele apă nu...
Read more
Black Friday la calculatoare second hand Pe unde am mers astazi s-a vorbit despre Black Friday, ziua cu cele mai multe reduceri din an, ziua in care se vand cele mai...
Read more
Curatarea corecta a dintilor Igienizarea cavitatii bucale reprezinta un ansamblu de actiuni prin care se realizeaza o curatare eficienta a cavitatii bucale si este conditia de baza pentru mentinerea sanatatii si...
Read more
Gatul girafei Dintre toate curiozitatile pe care le prezinta girafa, caracteristica cea mai frapanta este, fara indoiala, gatul sau neobisnuit de lung, dar care are tot sapte vertebre ca la toate...
Read more
Apele pamantoase calcice sau diuretice In compozitia chimica a apelor pamantoase calcice sau diuretice predomina sulfatul de calciu si magneziu, apoi bicarbonatii de calciu si magneziu, litina, fier, materii...
Read moreLegenda fluturelui Cele pe care vi le voi povesti în continuare s-au petrecut cu sute sau poate cu mii de ani în urmă, pe vremea când nu exista ţipenie de fluture...
Read more
Vicleiul In Ajunul Craciunului se mergea cu vicleiul, un obicei vechi din Oltenia, ca si steaua. Vicleiul era un teatru de papusi in miniatura, de forma unui paralelipiped cu dimensiunile 80-100...
Read more
Cappadocia Turcia – taramul mirajelor Anatolia, vechea denumire a Asiei Mici, respectiv partea asiatica a Turciei, leagan de civilizatie inca din timpuri stravechi, detine in cuprinsul sau, alaturi de impozante vestigii...
Read more