Interferente.ro Descopera Diverse Calatori romani in lume Milescu Spatarul

Miercuri, 13 Noiembrie 2013 14:15

Calatori romani in lume - Milescu Spatarul

Carturarul Nicolae Milescu Spatarul a fost primul calator roman peste granitele tarii. A vizitat mai intai Germania, apoi Franta, Suedia si Rusia, iar intre anii 1675-1678 a fost in China, cu misiune diplomatica din partea tarului Rusiei.

 

Despre aceasta ultima si cea mai mare calatorie a sa, Milescu, devenit un bun observator a lumii prin care a trecut, ne-a lasat un voluminos decument scris: Jurnal de calatorie in China si Descrierea Chinei. Din aceste valoroase scrieri extragem cateva pasaje privind cea mai mare lucrare realizata in vremea aceea in intreaga lume: Marele zid al Chinei, ridicat in secolul al III-lea dinaintea erei noastre, pentru stavilirea invaziilor triburilor din stepa.

“La 8 mai 1675 apucam pe coama stancoasa, lasand raul Korkot la dreapta noastra, si, dupa ce trecuseram inaltimile, merseram peste sesuri, ne continuam drumul printre munti foarte intinsi, care plecau de la mare catre Vest. Pe acesti munti este Zidul cel Mare al Chinei, care incepe de la Marea de Est si inconjoara toate provinciile Chinei, avand o lungime de 1.500 de verste. El trece peste sirurile celor mai inalti munti si prin cele mai stamte vai si are nenumarate turnuri. Zidul este construit astfel: la baza, piatra cioplita de granit, apoi vine caramida. Portile propriu-zise din turnuri sunt ferecate. Intre porti se afla o locuinta pentru garzi si o cancelarie. Marele Zid se chiama pe chinezeste Djasi, iar pe limba calmuca si mongola: Kalgam …”.

Din continuarea descrierii, intelegem trei cifre socotite cu oarece exactitate: Marele Zid al Chinei are peste 4.000 de km lungime; este inalt de 10 metri si lat “cat sa poata merge deodata in linie patru care mari sau sase calareti” – deci cam 10 metri.


Newer news items:
Older news items: