Interferente.ro Descopera Curiozitati Caleidoscop muzical romanesc

Duminică, 26 Martie 2017 00:29

Caleidoscop muzical romanesc

Caleidoscop muzical romanescIn Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia se pastreaza manuscrisul din sec. XI, intitulat Codex Aureus, document ce contine pretioase cantece in notatie gregoriana. Adevarata opera de arta, Codex Aureus are filele din piele de miel, textul fiind ornamentat cu motive florale, geometrice si zoomorfe in culori. Realizat in Occident, documentul a ajuns – fragmentar – in tara noastra in sec. XVIII, prin grija episcopului de Transilvania, Ignatius Batthyany, care l-a transportat cu o corabie pe Dunare, ascunzandu-l pe fundul dublu al unei lazi de cereale. O parte din manuscris se pastreaza la Muzeul Vaticanului din Roma, iar una din coperti se afla la British Museum din Londra. Cea mai pretioasa parte din Codex Aureus ramane aceea aflata in tara noastra, veritabil monument de arta medievala.

Primele spectacole de opera din Brasov au avut loc la sfarsitul secolului XVIII in localul casei comerciale e schimb Hirscher din centurl orasului. Cladirea – in care se afla astazi restaurantul Cerbul carpatin – a fonst construita in 1545. Aici a obtinut un succes de public, rareori egalat in veacul trecut, trupa de opera condusa de cea mai mare cantareata a epocii, soprana Angelica Catalani.

Cu putine zile inaitne de a-si incepe turneul in Capitala Valahiei, la Bucuresti, a izbucnit Revolutia lui Tudor Vladimirescu. Intreaga campanie lirica s-a stabilit la Brasov, unde a sustinut o suita de spectacole de opera in limba italiana, cu un succes fara precedent.

 

Cel mai vechi imn al romanilor, cunoscut pana azi, s-a pastrat pe o foaie volanta raspandita in pragul anului nou 1832, la Iasi, Imnul moldovenilor. Textul era scris cu litere cirilice si nu poarta numele nici unui autor. Nu se stie daca a fost pus pe muzica.

Primul imn de autor este Imnul national, executat in 1842 in sala Teatrului National din Iasi, datorat spatarului Constantin Negruzzi si pus pe muzica de capel-maistrul Hertner. Asadar, seful muzicii militare din Capitala Moldovei, Joseph Herfner, este creatorul celui mai vechi imn.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: