Interferente.ro Lifestyle Casa ta Calendar octombrie in gradini si terase

Joi, 01 Octombrie 2015 00:37

Calendar octombrie in gradini si terase

Calendar octombrie in gradini si terasePentru a avea o gradina frumoasa, in fiecare luna avem de urmat anumite reguli pentru gradinarit. Luna octombrie este o luna de tranzit, incet incet vremea rece se instaleaza si trebuie sa avem grija de micile noastre oaze de frumusete.

Sfaturi pentru fructe si legume

In luna octombrie se recolteaza ultimele fructe: mere, pere, gutui sau struguri. Nu asteptati sa cada bruma sau sa vina inghetul pentru a le culege din gradina!

Nucile le puteti aduna pe masura ce cad din copac. Indepartati coaja, daca nu a picat de la sine, frecati-le cu o perie, dar fara sa le spalati, pentru ca astfel ar putea sa inceapa sa mucegaiasca. Nucile trebuie uscate cateva zile intr-un loc caldut iar pentru pastrare le puteti intinde pe impletituri de nuiele sau rogojini, pentru ca aerul sa mai circule printre ele.

Daca vreti sa pastrati dovleci pentru iarna este bine sa ii culegeti inainte de inghet, si foarte important, sa nu le smulgeti pedunculii. Lasati-i sa se usuce cate zile iar apoi asezati-i pe rogojini, intr-o incapere uscata, aerisita si daca este posibil – luminoasa. Radacinoasele vor fi si ele duse in camara sau pivnita, fara sa le spalati! Astfel se vor pastra mult mai bine.

Culegeti ultimele rosii. Ca sa grabiti maturizarea celor inca verzi, dar marisoare, le puteti infasura in hartie de ziar si apoi sa le tineti la caldura.

Plantele ornamentale de exterior

Daca vreti ca in primavara sa aveti o gradina frumoasa, in luna octombrie nu intarziati sa plantati bulbii florilor primavaratice. Ne referim la: narcise, zambile, branduse, anemone, ghiocei etc.

Avand in vedere ca sunt plante care dispar in timpul iernii, va recomandam sa marcati locul acestora cu etichete. In felul acesta veti putea sa evitati calcarea si deteriorarea lor atunci cand lucrati in gradina.

Tinand cont de faptul ca bulbii/tuberculii anumitor plante pot ingheta pe timpul iernii, de exemplu, daliile, este bine sa curatati bine bulbii/tuberculii si sa-i puneti in ladite umplute cu turba sau cu nisip, in camara.

Daca aveti cumva un mic bazin cu apa, rariti plantele care arata mai precar pentru a preveni putrefactia lor si pentru a permite apei sa se limpezeasca. Scoateti si frunzele moarte de pe fundul apei si luati-le periodic pe cele de la suprafata.

Plantele de pe balcon si terasa

In octombrie este momentul sa pregatiti hibernarea plantelor sensibile. In cazul in care nu aveti un balcon inchis cel mai bine ar fi sa le adapostiti de frig intr-o camera luminoasa si aerisita. Toaletati plantele inainte de a le depozitata. Curatati florile si frunzele ofilite sau bolnave, aerati putin pamantul. Puteti chiar sa le faceti un tratament cu insecticid sau fungicid pentru a le proteja de boli si paraziti. Nu mai trebuie sa puneti ingrasaminte si reduceti stropitul. In cazul in care ati mai lasat ghivece afara, in special dupa o ploaie mai puternica, goliti apa din farfuriile de sub ghivece.

Va oferim si cateva sfaturi pentru a proteja pe timpul iernii unele din florile cele mai des tinute pe balcon: muscatele si begoniile. In cazul muscatelor, daca va decideti sa mai lasati cateva ghivece afara este bine sa le tundeti putin. Pe cele pe care le veti duce la hibernare este bine sa le taiati scurt si sa le puneti intr-un loc mai intunecos. Atentie: lasati pamantul sa se usuce aproape complet. Begoniile este bine sa fie scurtate pana la 2 cm de la baza inainte de primul inghet. Lasati tuberculii sa se usuce cateva zile, pulberizati pe ei un insecticid si apoi ingropati-i in turba pe toata durata iernii.

Plantele de interior

Pentru a respecta repausul vegetativ al plantelor reduceti progresiv stropitul lor. Nu mai puneti nici ingrasaminte si daca aveti posibilitatea mutati-le intr-un loc mai luminos, plantele au nevoie de lumina.

Daca aveti cumva cactusi, ii puteti pune intr-o camera nu prea incalzita (10-12 grade) si mai stropiti-i o data acum. Nu le mai puneti apa si ingrasaminte pana la primavara.