Interferente.ro Descopera Stiinta si tehnica Cand fizionomia si scrisul se contrazic

Miercuri, 10 Septembrie 2014 10:10

Cand fizionomia si scrisul se contrazic

Cand fizionomia si scrisul se contrazicMorfologia fetei reflecta potentialul vital energetic, voluntar, dinamica personalitatii, temperamentul.

Pe de alta parte, scrisul sugereaza ce se va face cu acest potential. Alaturi de indicatiile morfologice, scrisul subliniaza stilul adoptat: inteligenta, constiinta, moralitatea, amabilitatea, echilibrul etc.

Altfel spus, prin morfologie se pot cunoaste dispozitiile functionale, temperamentale ale individului, in timp ce scrisul “traduce” inclinatiile noastre mai subtile, stilul nostru, “avantajele” caracterului.

Fizionomia si scrisul sunt in corelatie pozitiva? Pentru ca si una si alta apartin aceleiasi personae, semnificatiile lor ar trebui sa fie convergent. Astfel, fizionomia lui X nu ar trebui sa arate contrariul a ceea ce ofera scrisul sau. Aceasta este adevarat in general, dar aproape niciodata la nivelul nuantelor. Rareori am devenit ceea ce am fi putut devein. Printer altele, viata sociala il determina pe om sa judece roluri, uneori sa inlocuiasca in intregime personalitatea prin personajul pe care altii il pretind. Uneori se ajunge pana la a deveni prizonierul propriului joc. Alteori iti este teama sa te descoperi. “Speologia personalitatii” este plina de labirinturi.

Nu este, deci, total surprinzator ca scrisul si morfologia fizionomiei sa prezinte diferente notabile. Aceasta este constatata adesea la tinerii care au facut studii superioare. Protejati sau supraprotejati de un mediu care decide in locul lor, care intervine si se simte responsabil de ei, acestia si-au cultivat mai curand spiritul, gandirea, in detrimental calitatilor caracterului, care ramane mai putin structurat si, din lipsa de incercare, confruntare cu realitatea.

Iata de ce intalnim adesea “scrieri” fragile, ale introvertitilor timizi, lipsite de vigoar, de autoritate, de fermitate, de responsabilitate personala. Acestia au ramas “copii mari”, sensibili, receptive, vulnerabili.

In cazul in care morfologia fizionomiei pare a cuprinde subiacent a anumita vigoare: cadrul larg (conturul fetei), stenicitata, barbia unghiulara, gatul puternic, nasul lung, buzele strans inchise, se poate astepta o evolutie pozitiva a personalitatii subiectului daca este ajutat. Daca morfologia fetei arata fragilitate, buze mici, gat fragil, Barbie stearsa, prognosticul este incert.

Pentru aceste cazuri trebuie propuse sarcini adaptate la temperamental lor, evitandu-se infruntarile pe care nu le-ar putea suporta si ar duce la esec.

Iata un exemplu de analiza. Dispunem de fotografia lui “X”, in varsta de 20 de ani, si de un fragment din scrisul sau. Cele doua documente nu corespund foarte mult, nu se integreaza.

Fizionomia ne releva o fata mai mult inalta decat larga, cu trasaturi fine. Energia si rezistenta sunt medii. Nasul, cu nari putin deschise, confirma o posibila oboseala sau nevrotism. Sprancenele fine, alungite, arata sensibilitate. Privirea este clara, directa, ochii larg deschisi, ceea ce exprima franchete. In general, mimica exprima o stare naturala de severitate, liniste.

Scriitura sa este intense, vie, accelerate catre partea exterioara, foarte inegala in expresie. Punctuatia si linia scrisului denota onestitate, scrupule, simtul responsabilitatii, idealismul si increderea in sine.

Inegalitatea presiunii confirma alternanta dintre elan si inhibitie, schimbarile de dispozitie, ca urmare a diferentei dintre fortele reale si conditiile impuse din afara.

Traieste deci intr-o neautentica. Soliditatea sa funciara, stilul sau nu corespund intre ele. Care este explicatia?

Structurat pe o baza afectiva si sentimental pe care nu a pus stapanire, se simte mai putin sigur de sine, in timp ce facultatile aptitudinale ii dicteaza afirmarea cu forta. Prezinta un amor propriu usor exacerbat, de unde o atitudine uneori manierata, artificial.

Morfologic, “X” are predispozitie catre activitati semisedentare, mai mult contacte sociale. Inalta sa sensibilitate il face in mod special receptiv la climatul uman (relatii umane).

Este un om de o constiinciozitate ce are nevoie pentru definirea personalitatii de responsabilitati independente, pe care si le va asuma cu cinste. In prezent este vulnerabil, dar are o rezistenta medie.

Grafologic, scrisul ne indica faptul ca “X” are tendinta sa faca servicii celorlalti, nu fara o inocenta sinceritate. Incearca sa se desfasoare pana la limita fortelor sale vitale. In orice domeniu ar fi, el forteaza potentialul de care dipune, ca si cum ar vrea sa arate ca idealul sau este just, legitim si ca este capabil de a raspunde pozitiv. Consecinta imediata: solicitat de caracterul sau, el se introduce in plina viata, unde se simte solicitat. Pentru a face fata adopta o atitudine autoritara, uneori mandrie, care cateodata nu este bine inteleasa de anturajul sau. Aceasta explica alternanta intre elan si inhibitie, intre indrazneala si teama, intre stari de entuziasm si stari de interogare. Resimte o puternica trebuinta de relatii sociale, de a sprijini oamenii, de a juca un rol generos.

Are un simt al relatiei si comunicarii, dar nu are o reprezentare concreta, precisa despre ceea ce trebuie sa faca. Este mult mai impresionabil si vulnerabil decat pare. Nu are inca, pentru varsta lui, o personalitate pe care s-o afirme cu o anumita siguranta. Este apt pentru a antrena, a dirija, a convinge si este acceptat cu usurinta ca lider. Totusi, el va trebui sa evite dezvoltarea amorului propriu pentru a nu-si crea un climat de aparare, pentru a-si valorifica autoritatea subiacenta caracterului sau.

In planul constiintei morale, are grija echitatii, a justitiei, cu riscul de a exagera uneori prin maniera in care o adopta, uneori utopica, mai putin aplicabila. Va prelua si isi va asuma cu responsabilitate sarcinile, putandu-se conta pe el.

Cat despre inteligenta, aceasta este deschisa, disponibila, generalizata corect, plecand de la datele concrete ale situatiei. Este ordonat, organizat, are imaginatie si intuitie, ceea ce-i confera un anumit fler pe care-l utilizeaza cu tact.

Are un spirit mai putin analitic, dar intelege bine, rapid, percepe cu spontaneitate diferitele aspecte ale unei probleme. Are opinii personale, nu renunta usor la ele, dar nu intr-atat incat sa fie un incapatanat. Dispune de o buna memorie, mai ales in domeniul unde intervine afectivitatea. Are deci o gandire viguroasa, ingenioasa, cu o anumita predispozitie filozofica, dar va trebui sa-si cultive spiritul analitic, sa-si dezvolte rigurozitatea si concentrarea atentiei.

Pentru a infrunta lumea exterioara cu elanul ce-l ofera entuziasmul sau si sinceritatea intentiilor sale, “X” nu se teme ca va depasi limitele, ca va merge uneori dincolo de posibilitatile sale. Este vorba aici de o compensare a ceea ce simte cu slabiciune sau vulnerabilitate. Cu alte cuvinte, el vrea sa-si demonstreze siesi, ca si celorlalti, ca este la inaltmea sarcinilor pe care si le asuma. El nu a gasit pana la varsta prezenta armonia intre a fi si a parea.

Prognosticul evolutiei sale este favorabil si s-ar putea afirma fara risc ca “X” va sti sa acorde importanta cuvenita valorilor umane care vor fi asimilate in viata personala si profesionala. Vocatia sa (de avocat) corespunde aptitudinilor si gustului sau. Pe aceasta cale el va satisface mai bine motivatiile sale, spiritul de justitie si cinste. Calitatile, ambitia il definesc ca evolutie.

Este evident ca toate acestea ar ramane virtuale, latente daca “X” dupa ce va fi luat conostinta de aceste contradictii pe care le “anticipa subliminal”, nu va face efortul personal pentru a le reduce pentru a-si asuma actiunile pe care ii corespund mai bine si sunt susceptibile sa-i procure o mai mare eficienta, fara a-i destrama echilibrul interior.

Cativa rari si eminenti fizionomisti ar spune ca nu au nevoie de grafologie pentru a sesiza cele relatate. Nu suntem siguri de aceasta. Pe de apta parte, grafologii pretind ca manuscrisul lui “X” le-ar fi suficient. Ar putea fi adevarat. Dar confruntarea fizionomie-scriere ar permite mai bine evidentierea incertitudinilor, mai ales cand sunt diferente pronuntate intre ele.

Morfologia si grafologia, inmanuncheate si intelese dinamic au avantajul de a descifra personalitatea in miscarea sa progresiva, psihologica si evolutiva.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: