Interferente.ro Cultura Personalitati Cantaretii Enrico Caruso si Feodor Saliapin

Joi, 16 Februarie 2017 15:13

Cantaretii Enrico Caruso si Feodor Saliapin

Cantaretii Enrico Caruso si Feodor Saliapin

Enrico Caruso si Feodor Saliapin – doi mari cantareti ai veacurilor trecute, s-au nascut in aceeasi luna, in februarie 1873 – la interval de doua zile. Unul a vazut lumina zilei la Neapole, celalalt in tinutul indepartat al Kazanului. Desi despartiti de mii de kilometric, necunoscuti unul pentru altul, vietile acestor doi titani ai artei au avut multe puncte comune.

Amandoi au cunoscut mizeria si greutatile vietii inca din frageda copilarie: cantareti improvizati in adolescent, coristi de biserica, artisti in trupe ambulante, ei au colindar sate si orase impartasind primele lor emotii artistice oamenilor simpli din popor, pe cre i-au cunoscut si indragit. Interventia fericita a profesorilor Guglielmo Vargine in viata lui Caruso si a lui Usatov in cea a lui Saliapin le-a deschis calea spre adevarata maiestrie artistic. Saliapin cucereste imediat admiratia publicului si se consacra de la prima aparitie in rolul moralului din Rusalka, pe care il interpreteaza intr-un cerc de amatori de muzica din Tiflis.

Drumul spre scena al lui Caruso a fost mult mai anevoios, trebuind sa invinga nenumaratele dificultati pe care directorii de teatre si impresarii i le creau. In fruntea unei trupe el ajunge in strainatate unde i se va deschide drumul spre glorie, iar renumele sau de mare cantaret se raspandeste cu repeziciune in intreaga lume.

Caracteristicile comune ale acestor “voci de aur” – ce se incadreaza desigur in trasaturile nationale ale scolilor diferite pe care le reprezinta – consta nu numai intr-un timbru de exceptionala frumusete si vigoare, intr-o intndere remarcabila, ci mai ales in profunzimea si expresivitatea interpretarii lor.

Varietatea si bogatia repertoriilor, usurinta cu care cei doi artisti treceau de la cantecul popular napolitan sau rus la ariile de bravura ale lui Verdi, Puccini sau la tragedismul lui Musorgski, aceste rare insusiri au fost obtinute continuu, ale unei munci neobosite.

Neuitate raman creatiile pe care acesti doi mari cantareti le-au lasat omenirii. Vocile lor unice inregistrate pe discuri ne farmeca si ne emotioneaza si astazi, dupa moartea lor.


Newer news items:
Older news items: