Interferente.ro Cultura Pictura Cap de fetita Nicolae Tonitza

Vineri, 29 Martie 2013 14:48

Cap de fetita Nicolae Tonitza

 

Nascut la 13 aprilie 1886 la Barlad, graficianul, dar si criticul de arta roman Nicolae Tonitza este recunoscut drept pictorul “tristetilor luxuriant colorate”. S-a remarcat ca excelent desenator si colorist de forta, fiind una din cele mai importante personalitati ale vietii cultural-artistice din prima jumatate a secolului al XX-lea. In lucrarile sale se remarca experienta scolilor din Munchen si Paris, careia i se adauga influentele impresioniste si postimpresioniste ale vremii.

 

Nicolae Tonitza (1886-1940) - Cap de fetita, ulei pe carton, 39,5 x 33,5 cm, Muzeul National Brukenthal din Sibiu, Romania

Pictura sa pastreaza detasarea de cotidian si eveniment, cultivand seninatatea cultului pentru frumos, dar revenind in permanenta la nostalgia copilariei, ascunsa in ochii copiilor pe care ii picteaza. Modelele dupa care a pictat au fost chiar copiii si nepoata sa.

Aceeasi nostalgie si inocenta cu accente melancolice poate fi descifrata in portretul Cap de copil. Lucrarea impleteste in compozitie poezie si realitate, culoare vibranta si tonuri neutre, contururi bine precizate si caligrafieri vag schitate, ce anunta maniera cu reminescente orientale in care va picta spre sfarsitul vietii acest mare artist.

Ochii care se remarca in acest tablou-portret sunt marcati de melancolie si candoare. Vorbim despre o stranie expresivitate a ochilor, ce reprezinta pecetea inconfundabila a portretisticii lui Nicolae Tonitza, aducand o nota poetica unica in arta plastica romaneasca. La frumusetea tabloului contribuie si fundalul decorativ care a fost realizat intr-o armonie cromatica cu portretul fetitei.