Interferente.ro Parinti si copii Educatie Capusa si muscatura de capusa

Duminică, 22 Aprilie 2012 14:32

Capusa si muscatura de capusa

Capusele sunt inamici de temut, atat pentru oameni cat si pentru animalele lor de companie. Din nefericire, in ultimii ani se constata o crestere a numarului persoanelor care au fost muscate de capuse. Unele cazuri au fost deosebit de grave si s-a soldat chiar si cu decesul persoanelor in cauza. Cele mai frecvente cazuri pot fi intalnite primavara si vara.

Capusele sunt niste insecte parazite care traiesc pe suprafata corpului, in special in zona tegumentelor maniferelor (sau blana lor), pe pielea pasarilor si foarte rar pe cea a reptilelor. Fac parte din familia arahnide care cuprinde scorpionii si paianjenii, subclasa acarieni. Capusele sunt insecte de marimi mici, masculii au culoarea neagra iar femelele au culoarea neagra si abdomenul rosu.

Capusele se hranesc cu sangele gazdelor si populeaza o singura gazda timp de mai multe zile, daca nu sunt indepartate. Muscatura acestora este indolora, deci nu este simtita de catre gazda. Mare parte dintre capuse nu transmit boli si muscatura acestora nu provoaca afectiuni grave de sanatate. Sunt insa si cazuri, in care muscatura de capusa, reprezinta principalul vector al unei boli deosebit de grave, boala Lyme sau determina aparitia unui caz particular de meningoencefalita.

Important de retinut este faptul ca, capusele nu sar, nu zboara si singura modalitate in care ne putem “cadorisi” cu o capusa este contactul fizic. Capusele pot fi intalnite de obicei in iarba inalta sau pe pielea/blana animalelor.

Capusele trebuie indepartate imediat ce sunt descoperite. Trebuie sa fim atenti sa indepartam capusa in intregime. Astfel, se poate preveni transmisia unor boli: prin indepartarea corpului se elimina riscul de transmitere a bolilor in timpul pranzului parazitului, prin indepartarea capului se elimina posibilitatea de aparitie la nivel local a unei inflamatii. Dupa indepartare, zona trebuie dezinfectata. Unele dintre cazuri necesita si administrarea unui vaccin antitetanic. Pentru siguranta dumnevoastra, este indicat sa apelati la medic.

Persoana muscata de capusa ar trebui sa consulte imediat un medic, mai ales daca apare o inrosire la locul muscaturii sau alte simptome "curioase" (dureri musculare, transpiratii, ameteala, stare subfebrila etc. - asa numita "gripa de vara".

In general, muscatura de capusa, determina aparitia unor semne si simptome asemanatoare gripei: febra, cefalee, greata, voma, mialgii. Pot sa apara si pete rosii localizate in zona afectata de muscatura, vezicule, pustule ulcerate, escare, alaturi de dureri si tumefactie locala. Simptomele pot debuta chiar din prima zi de la muscatura, dar pot aparea chiar si dupa 3 saptamani de la muscatura.

La unele persoane, muscatura de capusa poate provoca alergii. Este posibil ca in cazurile grave, alergiile sa provoace chiar si soc anafilactic. In aceste cazuri este necesar un consult medical de urgenta.

Boli si afectiuni transmise de muscatura de capusa:

-         boala Lyme, supranumita si "boala cu 1000 de fete" din pricina faptului ca, afectand intregul organism, simptomele ei mimeaza foarte bine simptomele altor boli, ca de pilda: boli fizice (scleroza multipla, poliartrita reumatoida, tiroidita Hashimoto, Sindrom Sjogren, fibromialgie, paralizie Bell, sindromul Guillain Barre, Parkinson etc.) sau boli psihiatrice (psihoza, anxietate, depresie, atacuri de panica, tulburari obsesiv compulsive, sindromul AHDH, autism, dislexie, bipolaritate etc.);

-         paralizia (este vorba despre o forma de paralizie cu evolutie ascendenta, care apare ca urmare a neurotoxinelor transmise prin muscatura). Simptomele includ slabiciune musculara, letargie, tulburari de coordonare;

-         paralizia respiratorie de cauza bulbara. Simptomele acesteia se remit dupa indepartarea capusei;

-         tularemie;

-         babesioza;

-         febra de Colorado.

Masuri de preventie a muscaturilor de capusa:

-         evitati zonelor in care se stie ca exista capuse si au fost raportate persoane muscate de capuse;

-         daca mergeti la padure sau in zone cu iarba inalta (locuri de predilectie pentru capuse) este recomandat sa purtati haine care sa acopere cea mai mare parte a corpului (pantaloni lungi, sosete lungi, tricouri cu maneca lunga). Se recomanda ca hainele sa fie cat mai deschise la culoare (capusile sunt mai usor de reperat pe haine deschise prin contrastul de culoare);

-         aplicati pe piele spray-uri speciale impotriva insectelor. Gasiti astfel de spray-uri in farmacii si ele trebuie aplicate conform instructiunilor de pe ambalaj. Aveti grija cum utilizati aceste spray-uri in cazul copiilor.  Nu se recomanda pulverizarea lor pe mainile copiilor (adesea copiii introduc mana in gura si de aceea exista riscul de a se intoxica cu anumite substante);

-         curatati permanent habitatul in care traiti: taiati iarba, pulverizati insecticide, greblati frunzele uscate, indepartati eventualelor plante care pot atrage capusele. Se recomanda utilizarea unor insecticide netoxice, care sa nu dauneze mediului si care sa nu fie periculoase pentru sanatatea celor din jur;

-         purtati manusi in cazul in care manipulati animale sau pasari care pot fi infectate cu capuse;

-         deparazitati animalele de companie.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: