Interferente.ro Sanatate Vitamine - minerale Carenta si excesul de vitamina C

Vineri, 10 Mai 2013 23:03

Carenta si excesul de vitamina C

 

Vitamina C (acidul ascorbic) se gaseste in cantitati suficiente in alimentatia rationala. Sa vedem ce atrage dupa sine carenta de vitamina C precum si excesul de vitamina C.

 

Vitamina C sau acidul ascorbic este sintetizata de plante si majoritatea animalelor din glucoza si galactoza. Laptele mamei are suficienta vitamina C, daca ea are o alimentatie in cantitati necesare. Laptele de vaca si laptele praf nu acopera nevoile sugarului. De aceea, trebuie sa se administreze vitamina C (fiole de 2 ml, ¼ - ½ fiole/zi) din primele zile de viata.

 

Carenta moderata de vitamina C determina hemoragii in special ale gingiilor, vindecare inceata a plagilor, iritabilitate. Deficitul de vitamina C este determinat de un aport alimentar insuficient, de reducerea absorbtiei intestinale (alcoolism, administrare de antibiotice, cortizon, aspirina) sau cresterea consumului (infectii, arsuri, neoplazii, interventii chirurgicale, boli reumatoide, fumat). De asemenea, favorizeaza infectiile, scade randamentul fizic si incetineste cresterea.

Avitaminoza C determina scorbut, dar acesta nu mai este astazi prezent decat in cazuri rare (malnutritie severa, varstnici, consumatori cronici de alcool sau droguri).

 

Excesul de vitamina C nu determina accidente, deoarece se elimina repede prin urina. Daca apar, principalele efecte adverse sunt tulburarile gastrointestinale (cu diaree) sau aritmiile (tulburari ale ritmului inimii).


Newer news items:
Older news items: