Interferente.ro Turism Obiective turistice Castelul Pena din Sintra Portugalia

Luni, 03 Februarie 2014 16:07

Castelul Pena din Sintra - Portugalia

La 30 de kilometri de Lisabona, pe o colina plina de verdeata, se afla Sintra, un orasel de vacanta, care inca din secolul al XIV-lea s-a bucurat de preferinta suveranilor portughezi. Pitorescul peisajului si al arhitecturii sale a starnit admiratia tuturor vizitatorilor, printre ei remarcadu-se poetul englez Byron, ce a fost impresionat in special de Castelul Pena - Palacio da Pena care, din secolul trecut, incununeaza unul dintre dealurile ce domina oraselul.

Acest castel este rodul unei originale initiative a regelul Ferdinand al II-lea, print de Saxa-Coburg-Gotha, care si-a consacrat cea mai mare parte din viata edificarii lui. Descoperind cu incantare farmecul Sintrei, in 1838, el a inaugurat constructia castelului pe ruinele unei manastiri stravechi pe care, in parte, a restaurat-o. In optica suveranului, castelul trebuia sa evoce, cu mijloacele secolului al XIX-lea, maretia evului mediu lusitan si revarsarea de fantezie ce caracterizeaza arhitectura clasica iberica, niciodata eliberata de zestrea ornamentala mostenita de la mauri.

Constructia s-a incheiat in 1885, dar inca din 1853 castelul devenise refugiul preferat al regelui, in 1871 stabilindu-se aici definitiv.

In prezent, muzeul pe care il adaposteste ocupa un loc de seama printre atractiile turistice ale Portugaliei, fiind situat la aproximativ 18 km de Oceanul Atlantic. Sintra ne este cunoscut drept bijuteria coroanei Portugaliei. Asezat pe varf de munte, castelul cel mai faimos este Palacio de Pena – una din cele sapte minuni ale Portugaliei. Acesta se afla situat pe varf de munte, dominand imprejurimile. Pe timp de vara si cer senin, palatul se vede chiar de la Lisabona. Arhitectura este absolut inedita si te fascineaza deopotriva. Se imbina stiluri care exprima influenta stapanilorilor si cuceririlor Portugaliei – de la romani si arabi, la spanioli si indieni.

Dupa cum veti remarca, zidurile sunt colorate in nuante pastel si sunt pazite de porti maiestuoase, turnulete, metereze, arcade, creneluri si detalii fanteziste. Decorurile de interior sunt neobisnuite, iar luxul extravagant, fiind imbogatit permanet de darurile aduse din expeditii. Cine viziteaza acest castel, inca resimte parfumul acelei epoci – prin atmosfera si constructie: sala se bal, oglinzile imense, draperiile rosii, canapelele aurii.

Parca am fi la Disneyland, nu-i asa?


Related news items:
Newer news items:
Older news items: