Interferente.ro Descopera Diverse Cat de repede vedem

Sâmbătă, 08 Iunie 2013 16:25

Cat de repede vedem?

S-a constatat ca omul citeste o singura cifra in circa 1,5 miimi de secunda. In acest timp se produc o serie de fenomene: muschii exteriori ai ohilor fixeaza globii oculari, muschi interni (prin convergenta) scurteaza distanta focala a cristalelor, care isi maresc volumul (functia acomodarii) cand privim cu atentie un punct apropiat.

 

Cifra sau litera trebuie sa fie luminate, razele sunt reflectate, patrund prin cornee si cristalin la retina pe care o sensibilizeaza, producandu-se o imagine mai mica si rasturnata ce este transmisa creierului (scizura calcica a lobului occipital), unde senzatia (excitatia) este transformata in senzatie vizuala, care este de marime normala. Aceste fenomene optice ochiul le realizeaza in situatia unei lumini satisfacatoare; vederea este cu atat mai rapida cu cat lumina este mai buna.

Desigur ca in viata practica rapiditatea vederii – distingerea imaginilor este foarte importanta, la locul de munca, in sport, in circulatia pietonala sau a vehiculelor etc.

Lumina necesara vederii rapide difera si dupa munca pe care o prestam, ca si dupa durata acesteia, caci si oboseala diminueaza vederea.