Interferente.ro Descopera Natura Cateva triluri din repertoriul pasarilor cantatoare

Vineri, 25 Ianuarie 2013 19:59

Cateva triluri din repertoriul pasarilor cantatoare

Ornitologul maghiar dr. Szoebe, care timp de patru ani a studiat cantecul pasarilor, a ajuns la senzationala concluzie ca nu privighetoarea este regina de necontestat a cantecului, cea mai muzicala pasare fiind ... ciocarlia (singura pasare din lume care canta in timpul zborului!). Cantecul ei este sarac in “strofe”, dar bogat in variatii, putinele tonuri (120-130 pe secunda) fiind contopite de sute de ori si mereu transformate in cantece noi. Dr. Szoeke a reusit sa determine in cantecul unei ciocarlii mai mult de 2.000 de melodii felurite, in timp ce “repertoriul” celor mai inzestrate exemplare de privighetori nu depaseste niciodata 2.000 de melodii. In schimb, privighetoarea emite, in timp ce canta, circa 1.300 de tonuri muzicale pe secunda. Este un record pe care-l pot invidia si cei mai mari cantareti ai lumii!

Tipatul strutului este la fel de puternic si foarte asemanator cu racnetul leului. Totusi, nici un om nu se sperie la auzul lui.

Ai o ciudata senzatie sa auzi in mijlocul junglei sunetul unui clopot, profund si solemn. Calatorul care se asteapta sa dea peste o manastire sau un schit se insala. Clopotul ... se afla in gatlejul pasarii campanero sau “sunatoarea”, cum ii spun locuitorii padurilor tropicale.

O pasare inscrisa in fisele naturalistilor sub numele de Paralcyon urias, detinand si un record in vanatoarea de serpi, face oficiul de orologiu de precizie in padurile Australiei. Exact cu o ora inainte de rasaritul soarelui “suna” desteptarea. Cu aceeasi punctualitate anunta ora amiezii (trecerea soarelui la meridian) si apoi momentul apusului. Glasul sau are un fel de ironie vesela, de parca s-ar tine de farse, spun exploratorii cu care pasarea nu intarzie sa se imprieteneasca.

Faptul ca unii oameni stiu sa imite cu maiestrie vocea multor semeni de ai lor a devenit ceva obisnuit. Poate mai putin sunt cunoscute, insa, talentele de imitatori ale unor pasari. Mierla-mandarin, care traieste in Thailanda, India, Indonezia, este una dintre cele mai bune imitatoare de “voci” din lumea pasarilor. Se spune ca intrece chiar papagalii, pasarile ce imita atat de reusit glasul omenesc. Sturzul zeflemitor american poate imita circa 30 de cantece ale altor pasari, fiind socotit printre cei mai buni imitatori dintre inaripate.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: