Interferente.ro Descopera Geografie Cati oameni au trait pe pamant

Joi, 13 Iunie 2013 19:25

Cati oameni au trait pe pamant?

Britanicii spun despre o persoana decedata ca “s-a contopit cu majoritatea”. Este neindoios ca nimeni nu a putut calcula cati oameni au trait pe Terra de la inceputul umanitatii.

Totusi, stiinta – statistica la inceput, apoi demografia – a abordat aceasta problema. Una din primele estimari dateaza din 1781 si a fost publicata intr-un almanah-calendar rusesc: “Daca toti oamenii Terrei decedati ar mai trai, am numara cu totii 172.727 de milioane”.

 

Demne de subliniat sunt si alte tentative contemporane de a oferi un raspuns problemei in cauza. La Congresul Uniunii Internationale pentru studiul populatiei (Viena – 1959), profesorul austriac Wilhelm Winkler a raportat rezultatul cercetarilor sale: pana la data reuniunii, ar fi trait si traiau 5500 miliarde de oameni, si daca toti ar fi in viata, atunci densitatea populatiei mondiale ar atinge 34.000 de fiinte la km², adica unui locuitor i-ar reveni un petec de pamant de 30 cm² …

O echipa de demografi americani a stabilit ca Terra a fost locuita de circa 77 miliarde de oameni, cifra de 70 de ori inferioara celei a lui Winkler, alte estimari evaluand totalul omenirii intre 70 si 110 miliarde de oameni.

Pe de alta parte, demografii afirma ca ar fi rational sa se adopte cifra de 100.000 pentru efectivul cel mai probabil al populatiei incipiente. Conform metodelor demografice, au putut fi degajate legile care guverneaza cresterea populatiei. O progresie geometrica nu este valabila pentru a explica mecanismul destul de complex, in care rata natalitatii joaca un rol major. Prin conventie, s-a admis un procent de 50 de nasteri la 10.000 de locuitori. Deci, cei 100.000 de indivizi initiali ar fi generat 5.000 de copii in primul an. Tinand cont de aceste date, s-a calculat ca, daca nu s-ar fi inregistrat nici un deces in lunga perioada a existentei omului pe Terra, populatia mondiala ar fi atins, in 1987, cifra de 79 de miliarde. Populatia reala a planetei noastre fiind, in prezent, de peste 5 miliarde, ea nu reprezinta decat 6 la suta din totalul general. Daca nu ar fi muritori, n-am fi decat de 18 ori mai numerosi decat astazi.


Newer news items:
Older news items: