Vineri, 12 Iulie 2013 02:51

Ce este poezia?

 

Nimic mai firesc la prima vedere decat aceasta intrebare “Ce este poezia?”, la fel de simpla pentru savanti ca toate celelalte intrebari despre realitatile - oricat li s-ar parea unora de complicate -, care ne inconjoara. Iata cateva definitii si raspunsuri la aceasta intrebare.

 

Dictionar LAROUSSE: “Poezia este arta de a compune versuri.”

 

Dictionar de rime “Garnier”: “Un vers difera de un rand de proza prin numarul limitat si

regulat de silabe care il compun.”

 

DEX: “1. Poezia este modalitate a literaturii care exprima mesajul artistic cu ajutorul imaginilor expresive, al unui limbaj concentrat al afectivitatii, al rimei, al ritmului, etc., creatie literara in versuri. 2. Poezia este totalitatea compozitiilor in versuri ale unui poet, ale unui curent literar, ale unui popor, etc. 3. Fig. – caracter poetic al unei opere literare, al unui peisaj, al unei situatii, farmec, frumusete, incantare.”

 

Explicatii asemanatoare insereaza si Marea enciclopedie britanica, dictionarele italiene, vest-germane si altele.

Dictionarul enciclopedic roman (volumul III) nici macar nu se osteneste s-o defineasca.

 

Pentru poeti este insa ceva mai complicat sa raspunda la aceasta intrebare, desi Max Jacob pretindea ca este foarte simplu:

“Daca veti scrie o rochie verde, de pilda, spune el, inseamna ca faceti proza; dar daca veti scrie o rochie de iarba atunci puteti di sigur ca ati ajuns la poezie pentru ca ati creat o imagine.”

Claudel: Poezia este imaginatie.

Ungaretti: Poezia nu poate avea decat o singura ratiune: aceea de a comunica, printr-o rigoare foarte scrupuloasa, trasaturile sufletesti ale unei fiinte umane altor sufelte, cu scopul ca acestea sa le cunoasca si daca poetul nu este prea orgolios, pentru a le intelege el insusi si a le cunoaste cu adevarat.

Leopold S. Senghor: Poezia este cuvantul care izvoraste din inima pentru a patrunde in inima altcuiva. Este cuvantul care place inimii. Si mai este ritmul. Pentru ca, la inceput, a fost ritmul.

Maiakovski: Este un fel de agresiune interioara careia nu avem cum sa ne impotrivim.

Asturias: Poezia este interpretarea unei secunde.

 

De retinut ar fi definitia data de Arthur Shopenhauer: “Poezia este arta de a pune in miscare imaginatia noastra cu ajutorul cuvintelor.”


Related news items:
Newer news items:
Older news items: