Interferente.ro Sanatate Naturiste Ce este sau ce vrea sa fie instinctoterapia

Joi, 02 Ianuarie 2014 20:24

Ce este sau ce vrea sa fie instinctoterapia

 

alimentatie sanatoasa cruditati instinctoterapieNoua disciplina terapeutica, instinctoterapia, s-a nascut in Franta si reprezinta una din ultimele solutii propuse de catre medicina naturista. Autorul ei este Guy-Claude Burger (violoncelist de profesiune, dar si diplomat al Facultatii de Fizia din Lausanne) si, se pare, un artist instrumentist indeajuns de cunoscut din moment ce a concertat pe cateva din marile scene ale lumii. Locuieste impreuna cu sotia si cei cinci copii ai sai intr-o localitate rurala din Provence, unde, de multi ani, inconjurat zilnic de vizitatori, persoane suferinde sau simpli curiosi, recomanda si propovaduieste un nou regim de viata, bazat pe o dieta alimentara alcatuita din produse crude (legume, fructe, carne), netrecute prin foc si lipsite de orice adaosuri condimentate. Din alimentatia pe care o propune sunt inlaturate chiar si sucurile sau uleiurile vegetale.

 

Instincto-terapia, declara Guy-Claude Burger, reprezinta o descoperire si s-a nascut intr-un moment dramatic al vietii sale. In 1961, in timp ce locuia in Elvetia, a fost anuntat a sufera de un cancer la gat. Se supune, pentru inceput, tratamentelor recomandate, dar, contatand ca boala isi continua evolutia, hotaraste sa incerce stoparea ei, adoptand un nou mod de viata si de alimentatie. Pentru inceput, inlatura toti posibilii factori de stres, renunta la serviciile presei, radioului, televiziunii si chiar la folosirea curentului electric pentru lumina si inalzit. Isi impune apoi o dieta alimentara alacatuita in intregime din cruditati. In timpul unui turneu desfasurat in Statele Unite, sustine in continuare violoncelistul francez, se produce revelatia: el constata ca in una si aceeasi zi si chiar de la o ora la alta, simte nevoia de a consuma un anumit aliment, iar alteori acelasi produs ii este indiferent. Continua experimentele, asezand pe un platou mai multe fructe de legume si fructe, precum si bucati de carne cruda de bovine, pasari, peste, observand ca nevoile biologice ale organismului sunt indicate cu precizie nu de gustul sau aspectul alimentelor, ci de un singur simt, cel al mirosului, simt care, la fel ca la animale, este singurul in masura sa indice nevoile reale biologice Incercand acelasi experiment cu alimente preparate, Guy-Claude Burger observa ca, in fata acestora, simtul olfactiv nu mai are nici o putere de selectie. «Toate acestea mi-au demonstrat, declara autorul instinctoterapiei, ca omul, aidoma animalelor, dispune de un instinct infailibil, cu ajutorul caruia este capabil nu numai de a selecta alimentele in functie de nevoile organismului sai, ci chiar de a preveni si vindeca anumite maladii. Aceasta facultate ereditara apare numai in prezenta alimentelor originare, pe baza carora s-a format codul genetic al organismului. La inceputuri omul a consumat produse vegetale si carnale in stare cruda, abia mai tarziu alimente transformate prin foc sau denaturate prin arta culinara - un timp mult prea scurt pentru ca organismul sa se adapteze din punct de vedere genetic si imunologic acestor mutatii nutritionale».

 

Guy-Claude Burger marturiseste ca, prin acest mod de viata, boala sa a cunoscut o involutie treptata, pentru a dispare definitiv. Metoda a fost extinsa asupra familiei sale, in cercul prietenilor apropiati, iar, de la un an la altul, locuinta sa de la tara a devenit un veritabil loc de pelerinaj. «Dupa 15 ani de observatii, de reflexii si practica personala – mai spune violoncelistul-terapeut – sunt convins ca nutritia originara este capabila de a vindeca cele mai multe maladii. Am avut si am urmarit ameliorarea si chiar vindearea totala a unor cazuri de cancer, poliartrite, artroze, scleroze in placi, cataracte, calvitie, obezitate. Nici un mister. Daca asemuim organismul nostru cu un motor, atunci trebuie sa avem in vedere ca un asemenea mecanism functioneaza numai cu carburantul prescris de constructorul lui. Orice alt consumabil il va face sa «tuseasca», sa se ancraseze», sa se uzeze prematur si apoi sa se sucombe».

Iata povestea relatata de un ziarist francez. Persoanele prezente (bolnavi sau sanatosi) sunt asezati in fata unor platouri cu diverse alimente crude si sunt invitate sa aleaga dupa miros produsul pe care simt nevoia sa-l consume in acele clipe. Astfel, o pacienta a consumat sase oua crude, un alt vizitator a mancat sardele proaspat pescuite, iar altii, de la caz la caz, si-au manifestat optiunile pentru o anumita leguma sau fruct, ori pentru unele din bucatile de carne cruda aflate in farfurii.

 

Experimentele lui Burger au atras si atentia cercurilor medicale, autorul instinctoterapiei fiind invitat sa tina o suita de prelegeri in cadrul departamentului de naturoterapie al Facultatii de Medicina din Bobigny. Medicii continua insa sa ramana sceptici in privinta rezultatelor terapeutice anuntate de Burger. Ei s-au declarat de acord ca o viata echilibrata, aerul curat, exluderea factorilor de risc si o alimentatie bogata in cruditati sunt capabile de a fortifica organismul si de a-l feri de boli. Dar, in privinta vindecarilor spectaculoase, anuntate de Guy-Claude Burger, mai ales in cazurile de cancer, ei raman incredintati ca autorul instinctoterapiei n-a fost decat martorul acelor vindecari spontane, consemnate de catre practica medicala si a caror cauze continua sa ramana inexplicabile. Ori, in aceasta privinta, literatura de specialitate nu ofera date care sa certifice terapia propusa de Burger. Dar cercetarile continua si viitorul mai poate rezerva surprize.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: