Joi, 09 Octombrie 2014 23:08

Ce esti omule?

ce esti omuleOmule, tu esti un cersetor. Acoperamantul capului tau este luat pomana de la miel, blana in care iti infasori gatul este de la vulpe, cojocul de la oaie; camasa ta s-a croit din canepa ogoarelor, ca si obielele in care iti invelesti piciorele; iar incaltamintele ti le-au dat dobitoacele rumegatoare! Daca ar trebui sa dai indarat toate cate le-a primit, ai ramane mai golas decat puii de pasare!

Tu, omul, esti o saracie lucie, cu viata mai scurta decat a untului in fata razelor de soare. Priveste in sus, spre vazduh, vezi negurile care se invalureaza, urca si coboara: asa era viata ta! Priveste apa cu bulbucii ei scoliciosi, aici rasar, aici se sparg si pier: asa este viata ta!

De moarte nu vei scapa; intreaba ce s-a ales de Adam; intreaba de Lamec cel care a vecuit 777 de ani. Unde sunt ei? Ce sunt? Vei afla ca oricare trup omenesc este un biet pumn de tarana. Ia aceasta tarana si o macina asupra capului tau fudul si gol, si socoteste ca asemenea esti cu ei, caci de moarte nu vei scapa nici tu!

Insa, o, ce fiinta nobila, ce faptura minunata este omul, care cu intelepciunea lui atat de mult se deosebeste de dobitoace! Faptura care e bucatica rupta din mainile lui Dumnezeu; faptura menita care sa stea cu ingerii la masal faptura din fata careia, ca din oglinda, priveste chipul lui Dumnezeu. Si totusi omul se lasa prostit de pizmasii sai si ajunge sa se rusineze de chipul ziditorului. Stiut este, ca omul si fara puterea vrajitoarelor se poate schimba in dobitoc.

Caci intr-adevar, ce alta este omul fara masura si randuiala, decat un ramator, care scurma statornic in gunoaie si putrejuni? Ce este pizmuitorul, decat un dulau coltos, care nu-si poate suferi pe semenul sau?

Ce este omul sandacos, omul cu mate pestrite, decat un sarpe veninos, care se repede intr-una sa muste, sa ucida? Ce este omul fudul, omul plin de sine, decat un curcan, care se umfla de insusi goliciunea lui? Ce este lacomul, nesatului, decat un lup, care vesnic umbla sa rupa si sa inghita?

Sa creada insa orisicine ca raiul nu este gatit pentru astfel de fiinte mai rele ca dobitoacele ...

Din scrierile lui Abraham a Sancta Clara